Ερώτηση 18 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για ροδάκινο και φέτα – Μ. Βορίδης: «Αντί να σιωπήσουν, κάνουν και υποδείξεις»

Η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι καλά κρατεί με αφορμή την αμερικανική επιβολή επιπλέον δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στη χώρα. Η ελληνική κονσέρβα ροδάκινου, η φέτα, τα ελληνικά τυριά καθώς και τα υποκατάστατά τους, το γιαούρτι, το βούτυρο, τα κεράσια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό δεν έτυχαν τελικά εξαίρεσης όπως συνέβη με το ελαιόλαδο και τις ελιές, αποτελώντας αφορμή πολιτικής διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Μπορεί η εξαίρεση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, προϊόντα που συνιστούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών προς τις ΗΠΑ, να αποτέλεσε όπως ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου το ΥΠΑΑΤ, επιτυχία των στοχευμένων προσπαθειών της Ελληνικής Κυβέρνησης, ωστόσο η μη εξαίρεση των υπόλοιπων προϊόντων, όπως τα ροδάκινα και η φέτα, επίσης μεγάλης εξαγωγικής σημασίας για τη χώρα, προκάλεσε τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν την Παρασκευή στη Βουλή 18 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν διεκδικήθηκαν εξαιρέσεις αντίστοιχα, όπως για τα προϊόντα της ελιάς, και για το εμβληματικό ελληνικό προϊόν της φέτας, αλλά και για την κονσέρβα ροδάκινου όπου ο επιπρόσθετος δασμός 25% αναμένεται να επιφέρει οικονομικό πλήγμα περίπου 50 εκατ. δολαρίων για τη χώρα.

Ενώ, σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτούσαν εάν θα υπάρξει σχετική κρούση στον Αμερικανό ΥΠΕΞ που επισκέφτηκε την Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες ή εάν θα θέσουν το ζήτημα στα Συμβούλια Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, Ανταγωνιστικότητας και Γεωργίας-Αλιείας, με στόχο την ενίσχυση από την ΕΕ του ελληνικό αγροτικού τομέα, που έχει θιγεί ανεπανόρθωτα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια.

Σκληρή κριτική στις δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη, που προηγήθηκαν της ερώτησης στη Βουλή, αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σε απάντησή του ο υπουργός ΑΑΤ Μάκης Βορίδης, αναφέροντας ότι «αντί να σιωπήσουν κάνουν και υποδείξεις», για να συμπληρώσει ότι «δεν δεχόμαστε υποδείξεις από αυτούς που είχαν εκχωρήσει τη διαπραγματευτική τους ευθύνη». Επεσήμανε δε ότι το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, που συνιστούσε στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός, είχε ως αποτέλεσμα τους δασμούς 7,5 δις δολαρίων. Παράλληλα, ανέφερε ότι «εξαίρεση είχε ζητηθεί και για τα ροδάκινα, την κομπόστα και τα κεράσια», σε αντίθεση με «αυτούς που δεν είχαν αποτολμήσει να ζητήσουν εξαίρεση για οποιοδήποτε προϊόν», τονίζοντας τη σημασία της εξαίρεσης για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές. Τέλος, ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την προστασία όλων των ελληνικών προϊόντων.

Δείτε εδώ τα δελτία τύπου:

Ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στην κομπόστα και στο τυρί φέτα
(PDF)

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης, για ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί να σιωπήσουν, κάνουν και υποδείξεις»(PDF)