Ερώτηση 46 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για προστασία καλλιεργειών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορίνθου Γιώργου Ψυχογιού και θέμα: «Ενεργητική προστασία πρωτογενούς παραγωγής των καλλιεργειών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:

  • Τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πρωτογενή παραγωγή έχουν φτάσει σε πολλές περιπτώσεις σε πρωτοφανή επίπεδα.
  • Με απόφαση του 2017 εντάχθηκε στο ΠΑΑ το μέτρο 5.1 που αφορά την ενεργητική προστασία των καλλιεργειών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα με φορέα υλοποίησης τον ΕΛΓΑ.
  • Τον Απρίλιο του 2018 δημοσιεύτηκε η 1η πρόσκληση του μέτρου και τέλη του 2019 υπογράφηκε η ένταξη των δικαιούχων στο μέτρο. Από τότε έχουν περάσει 14 μήνες, οι παραγωγοί έχουν υλοποιήσει το έργο αλλά καμία πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί.
  • Στις 30/11/2020, δημοσιεύτηκε η 2η πρόσκληση του μέτρου, η διάρκεια της οποίας παρατάθηκε μέχρι 1/6/2021, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων αγροτών στο μέτρο, αλλά και να μπορέσει ο υποστελεχωμένος από την πολιτική της κυβέρνησης ΕΛΓΑ να ανταπεξέλθει στον φόρτο εργασίας.

Ερωτάται ο κος υπουργός

  1. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των έργων της 1ης πρόσκλησης του μέτρου 5.1 που έχουν υλοποιηθεί;
  2. Πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της έλλειψης ρευστότητας στην υλοποίηση του μέτρου;
  3. Προτίθεται να εντάξει τη χρηματοδότηση του μέτρου στο Ταμείο Εγγυήσεων ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, χαμηλότοκο για να αυξήσει το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου για το μέτρο;
  4. Πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης και πληρωμής των δικαιούχων;
  5. Προτίθεται να εντάξει και άλλες καλλιέργειες στο μέτρο της ενεργητικής προστασίας, αξιοποιώντας, μάλιστα, μελέτη του ΓΠΑ για τον ΕΛΓΑ;