Έρχονται 11 δημόσιες προσκλήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου

Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Πρόκειται για πρόγραμμα με διασφαλισμένους πόρους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, προερχόμενους από το πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 1,5 δισ. ευρώ. «Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν τη δέσμη παρεμβάσεων, που μπορεί να φτάσουν τις 5.000: καινοτομία, ευελιξία και προοπτική.

Τρεις είναι οι στόχοι: ανάπτυξη, περιβάλλον και κοινωνική συνοχή και τρεις οι κατευθύνσεις που το εξειδικεύουν: ψηφιακή σύγκλιση, βελτίωση της ποιότητας ζωής και κοινωνική συνοχή», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας προτεραιότητα στην έννοια της δίκαιης πρόσβασης. Αναφερόμενος στο «εμβληματικό», όπως χαρακτήρισε, πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στοχεύει στη μετατροπή 2,5 δισ. ευρώ σε χιλιάδες έργα, αλλά και 40.000 θέσεις απασχόλησης στην ελληνική περιφέρεια τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, όπως εξήγγειλε, σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση του νόμου 4412 περί δημόσιων συμβάσεων, με στόχο να έρθει στη Βουλή πριν από τον Αύγουστο και η «εμβληματική μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης», με στόχο να γίνει νόμος πριν από το τέλος του έτους, μετά από διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση.

«Οι στόχοι αυτού του καινοτόμου και ευέλικτου προγράμματος είναι αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί», σχολίασε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας ότι ικανοποιούν τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, της Πράσινης Συμφωνίας, της Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς και του αναμενόμενου ευρωπαϊκού προγράμματος ανάκαμψης. Πρόσθεσε, δε, ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται τα 461 έργα του προγράμματος «Φιλόδημος», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό μετά τη συμβασιοποίηση 650 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την επιτροπή αξιολόγησης για την ένταξη νέων έργων, θα συμμετέχουν για πρώτη φορά εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τις 11 δημόσιες προσκλήσεις προς ΟΤΑ, προσδιορίζοντας ότι ο χρόνος συμμετοχής ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με πρώτο σταθμό την 31η Δεκεμβρίου. Σε αυτές εντάσσονται:

1. Έργα ύδρευσης (κατ’ αρχήν εκτιμώμενος προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ).

2. Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων (κατ’ αρχήν προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ).

3. Αξιοποίηση των ΑΠΕ σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης (προϋπολογισμός 150 εκατ. ευρώ).

4. Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων (προϋπολογισμός 220 εκατ. ευρώ).

5. Έργα αστικής αναζωογόνησης (προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ).

6. Αξιοποίηση κτηριακού αποθέματος και εμβληματικών κτηρίων (προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ).

7. Μελέτες και έργα αντισεισμικής προστασίας σχολίων και αυτοδιοικητικών κτηρίων (κατ’ αρχήν προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ).

8. Έξυπνες πόλεις (κατ’ αρχήν προϋπολογισμός 130 εκατ. ευρώ).

9. Ανοιχτοί χώροι (ενδεικτικός προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ).

10. Έργα αγροτικής οδοποιίας (προϋπολογισμός 70 εκατ. ευρώ).

11. Μελέτες για τη διευκόλυνση δήμων με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες (προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ).

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, με χαιρετισμούς από τον επικεφαλής του ΕΤΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, Ιωάννη Καλτσά, και των προέδρων ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, αντίστοιχα, Απόστολο Τζιτζικώστα και Δημήτρη Παπαστεργίου.