Εσπεριδοειδή: Αγγίζουν τα 30 λεπτά τα Lane Late

Οι εκτεταμένες ζημιές στην Τουρκία δίνουν χώρο στο ελληνικό λεμόνι

Η μειωμένη παραγωγή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ, κράτησε ζωηρή τη ζήτηση για τα εσπεριδοειδή τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για αγορές του εξωτερικού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να διαθέσουν σε καλές τιμές τα προϊόντα τους σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αρχής γενομένης από την πρώιμη ποικιλία της Ναβαλίνας, η οποία στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας ήταν λιγότερη φέτος μέχρι και 50%, μέχρι τα τελευταία Μέρλιν και τα πρώτα Lane Late αυτών των ημερών, που παρουσιάζουν μικρότερες απώλειες ως προς την παραγωγή, το ενδιαφέρον των εμπόρων διατηρείται αμείωτο, με την αγορά να «διψά» για πορτοκάλια καλής ποιότητας, που είναι διατεθειμένη να πληρώσει καλά.

Αντίστοιχη πορεία διέγραψαν και τα μανταρίνια. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit, από την αρχή της σεζόν μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, είχαν δηλωθεί εξαγωγές μανταρινιών 106.974 τόνων, αυξημένες κατά 18,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

«Η Ναβαλίνα, η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώθηκε τέλος Δεκέμβρη, με την παραγωγή μειωμένη κατά 50%, κράτησε σε όλη τη διάρκεια της εμπορίας στα 25-30 λεπτά μεικτά για τον παραγωγό, ενώ τα Μέρλιν κινήθηκαν στα 20-30 λεπτά ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθος», μας είπε ο Θανάσης Γεωργόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δαλαμανάρας στην Αργολίδα. Αντίστοιχα και η Κλημεντίνη που επικρατεί σε συντριπτικό ποσοστό ως ποικιλία στα μανταρίνια έφυγε από τους παραγωγούς με μέση τιμή τα 40 λεπτά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με μικρότερες απώλειες στην παραγωγή, η οποία χαρακτηρίζεται «μεσαίου επιπέδου» όσον αφορά τον όγκο, στην Ηλεία, σύμφωνα με τον Κώστα Κυπριώτη, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Τραγανού «Δίας», η Ναβαλίνα δεν έπεσε κάτω από τα 23-25 λεπτά μεικτά. Στην περιοχή ξεκίνησαν σιγά-σιγά οι κοπές Lane Late, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα μπουν πιο μαζικά στα χωράφια οι παραγωγοί. «Η τιμή από τα μηνύματα που δεχόμαστε φαίνεται ότι θα πιάσει τα 30 λεπτά καθαρά. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές από παγετό, που φτάνουν σε κάποια κτήματα φτάνουν και το 80%», σημείωσε.

«Παγίδα» οι πρόωρες κοπές

Στο Μεσολόγγι, έχει συγκομιστεί περίπου το 30%-40% των Lane Late, με την παραγωγή μειωμένη κατά περίπου 20%, «αλλά πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά», όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου, Απόστολος Ευθυμίου. Η τιμή παραγωγή αυτές τις μέρες διαμορφώνεται στα 25-26 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, ενώ ο κ. Ευθυμίου εκτιμά ότι τις επόμενες μέρες θα ανέβει στα 30 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους παραγωγούς για πρόωρες κοπές της όψιμης ποικιλίας Βαλέντσια, κάτω από το βάρος της πίεσης που δέχεται φέτος η ελιά Καλαμών, ψάχνοντας «σανίδα σωτηρίας» στην αυξημένη ζήτηση για πορτοκάλια. Όπως υπογράμμισε, «εάν στείλουμε στις αγορές πορτοκάλια που δεν είναι έτοιμα για κατανάλωση, υπονομεύουμε τη δυναμική των επόμενων μηνών και της επόμενης χρονιάς».

Για πρώιμες κοπές με αρνητικά αποτελέσματα για το προϊόν και για το εισόδημα των παραγωγών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής. Στην προκειμένη περίπτωση αναφέρθηκε στα Ορτανίκ, που επικρατούν στην περιοχή ως ποικιλία μανταρινιού.

Εκφράζοντας προσωπική εκτίμηση, ο κ. Σαρρής τόνισε ότι «κάποιοι έμποροι παρότρυναν παραγωγούς να κόψουν ανέτοιμα μανταρίνια της ποικιλίας από τις 2 Ιανουαρίου, ενώ κανονικά μπαίνουμε μετά τις 10-15 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να φτάσουν σε προορισμούς του εξωτερικού χωρίς τα απαιτούμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά». Σε αυτό αποδίδει το γεγονός ότι η τιμή παραγωγού ξεκίνησε ακόμα και με 35 λεπτά και μετά από 15-20 ημέρες έπεσε στα 20-27 και δεν έχει ικανοποιητική ζήτηση. Στη Σκάλα θα αρχίσει η συγκομιδή Lane Late σε έναν μήνα, ενώ τα Μέρλιν που κόβονται ήδη πιάνουν 18-22 λεπτά στον παραγωγό, με απώλειες της τάξης του 30%.

Δεν έπεσε κάτω από 45 λεπτά το λεμόνι

«Υπολογίζουμε ότι η παραγωγή στην Πελοπόννησο θα φτάσει συνολικά τους 60.000 τόνους, με τις τιμές να μην έχουν πέσει κάτω από τα 45 λεπτά στα συμβατικά και 55 λεπτά στα βιολογικά, στην περιοχή μας, λόγω της μειωμένης παραγωγής της Τουρκίας», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας, Βασίλης Καρέλης.

Στην Κόρινθο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστο Γεώργα, έχει συγκομιστεί περίπου το 80% της μειωμένης κατά περίπου 20% παραγωγής των Μαγληνών και Καρυστινών. «Οι καρποί που δεν επλήγησαν από το χαλάζι των αρχών Οκτωβρίου παρουσιάζουν πολύ καλή ποιότητα και απορρόφηση από την εμπορία, ενώ η τιμή για τους παραγωγούς του συνεταιρισμού δεν έπεσε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν κάτω από τα 50 λεπτά, όσο είναι και αυτές τις μέρες». Ο ίδιος εκτιμά ότι τον επόμενο μήνα η τιμή θα αυξηθεί, καθώς η μειωμένη φετινή παραγωγή κρατάει ζωηρή τη ζήτηση.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, και η μειωμένη παραγωγή της Τουρκίας, για την οποία, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο λόγος γίνεται για ποσοστά που σε ορισμένες περιοχές, ανάλογα και με την ποικιλία έφτασαν το 80%, επιδρά θετικά στη διακίνηση της εγχώριας παραγωγής, η οποία φέτος έχει να αντιμετωπίσει μικρότερο ανταγωνισμό από την γείτονα που έχει μικρότερες ποσότητες και πιο υψηλές τιμές από άλλες χρονιές.