Εσπεριδοειδή: Ενδιαφέρον για τις εξαγωγές, μικρόκαρπες οι παραγωγές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των εσπεριδοειδών, ειδικά των πορτοκαλιών, αλλά και των μανταρινιών, με ορισμένες περιοχές που χτυπήθηκαν από το χαλάζι ή τις βροχοπτώσεις να παρουσιάζουν προβλήματα ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Αυτή την περίοδο, συλλέγονται οι ποικιλίες πορτοκαλιού Ναβαλίνα, Μέρλιν και Σαλουστιάνα, ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες συλλογές από τα Lane Late.

Μπορεί οι αποδόσεις να κυμαίνονται σε καλά επίπεδα, όμως, ένα μεγάλο ποσοστό των καρπών κατατάσσεται στις μικρόκαρπες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να κατευθύνονται προς τη χυμοποίηση ή το εμπόριο με πολύ χαμηλές τιμές. Το πρόβλημα της εξεύρεσης των εργατικών χεριών παραμένει σταθερό, με επακόλουθο την εκτόξευση του μεροκάματου ακόμα και στα 60 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κοτσαρίνη, παραγωγό και έμπορο εσπεριδοειδών από την Άρτα, υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό, όμως η έλλειψη των εργατικών χεριών δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Περιγράφοντας την εικόνα από την παραγωγή στην περιοχή του, έκανε λόγο για ζημιές στην ποικιλία Κλημεντίνη από τις έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό να μένει στα χωράφια. «Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Νόβα, τα πράγματα ήταν καλύτερα, με αποτέλεσμα οι τιμές να κυμανθούν στα 35-40 λεπτά και οι στρεμματικές αποδόσεις να φτάσουν ακόμα και τους 5 τόνους το στρέμμα».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της συλλογής των πορτοκαλιών, μίλησε για τις ποικιλίες Μέρλιν και Σαλουστιάνα, οι οποίες συλλέγονται αυτή την εποχή. «Καλύτερα αποτελέσματα παρουσιάζει η ποικιλία Σαλουστιάνα, με αποδόσεις που κυμαίνονται από 7 έως 8 τόνους το στρέμμα, σε σύγκριση με την ποικιλία Mέρλιν που πλησιάζει τους 5 τόνους. Οι τιμές για αυτές τις κατηγορίες φτάνουν στα 17-18 λεπτά παραδοτέα στο αυτοκίνητο». Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στην ποικιλία Lane Late, που αυτή την περίοδο «έχει ξεκινήσει η συλλογή, αλλά ο κύριος όγκος θα μπει στην παραγωγή αρχές Φεβρουαρίου. Οι τιμές φθάνουν στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ σημαντική είναι η ζήτηση για την ποικιλία από το εξωτερικό».

Λίγες και μικρόκαρπες οι Ναβαλίνες στο Άργος

Για τον Τάσο Λέρμα, παραγωγό εσπεριδοειδών από το Άργος, οι Ναβαλίνες και τα Μέρλιν παρουσιάζουν σημαντικό πρόβλημα ως προς το μέγεθος.

Ειδικότερα, για τις Ναβαλίνες υποστήριξε ότι σε σύγκριση με την περσινή περίοδο η παραγωγή είναι μειωμένη. Όσον αφορά την ποικιλία Lane Late, σημείωσε ότι «η συλλογή θα ξεκινήσει περίπου σε έναν μήνα λόγω της οψιμότητας». Σχετικά με τις τιμές, ανέφερε ότι τα Μέρλιν και πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες 4 και 5 κυμαίνονται στα 20 λεπτά/κιλό, ενώ τα μεγέθη 7 και 8 στα 16 λεπτά/κιλό. Σε ό,τι αφορά το θέμα των μανταρινιών, είπε ότι συνεχίζονται οι όψιμες Κλημεντίνες, αλλά σιγά-σιγά κλείνουν τον κύκλο με 30 λεπτά, ενώ για την ποικιλία Nova σημείωσε πως έχει ολοκληρωθεί η συλλογή της.

Σημαντικές ζημιές στα μανταρίνια από το χαλάζι στο Μεσολόγγι

Πριν από δέκα ημέρες και σύμφωνα με τον Σωτήρη Ζαρναβέλη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγγελόκαστρου, η χαλαζόπτωση που ακολούθησε έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στα εναπομείναντα μανταρίνια. «Ήταν η τρίτη κατά σειρά στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικές απώλειες», υποστήριξε. Τα εσπεριδοειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν μια σημαντική καλλιέργεια με μεγάλη προοπτική για τις αγορές του εξωτερικού, όμως, όπως είπε, «για να είναι αποτελεσματικοί οι παραγωγοί, θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη οργάνωση.

Το ίδιο ισχύει και για την κλιματική αλλαγή, καθώς τα οργανωμένα σχήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, έκανε λόγο για πιέσεις από εμπόρους, με αποτέλεσμα οι τιμές να κατρακυλούν σε χαμηλά επίπεδα. «Επικαλούμενοι τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, οι έμποροι πιέζουν για όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα να ξεκινούν τη συλλογή με 21 λεπτά και σήμερα να πέφτουμε στα 12 λεπτά σε μια δύσκολη για εμάς χρονιά». Κλείνοντας, ο κ. Ζαρναβέλης έκανε λόγο για τους νέους αγρότες, οι οποίοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, επιλέγοντας τη Lane Late ως μία από τις κυριότερες ποικιλίες που φυτεύουν.

Στα 35 λεπτά τα Νόβα, μικρή ζήτηση για τις Ναβαλίνες στη Λακωνία

Για μικρή ζήτηση της ποικιλίας Ναβαλίνα έκανε λόγο ο Ηλίας Μουγάκος, γεωπόνος από τον Βλαχιώτη Λακωνίας. Όπως υποστήριξε, οι Ναβαλίνες δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον των εμπόρων, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών να στρέφεται στην ποικιλία Lane Late, η οποία θα ωριμάσει προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

«Δυστυχώς, ο κύκλος για τις Nαβαλίνες δείχνει να κλείνει, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε στην παραγωγή της όψιμης ποικιλίας Lane Late, χάνοντας όμως από την αγορά την παρουσία των πορτοκαλιών της περιοχής μας την περίοδο του χειμώνα». Όσον αφορά τα μανταρίνια, είπε ότι «η ποικιλία Νόβα κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας ακόμα και τιμές 35 λεπτών ανάλογα με την ποιότητα».