Εσπεριδοειδή: Η επέλαση της κακοκαιρίας θα καθορίσει και την παραγωγή

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η συλλογή των εσπεριδοειδών στις κυριότερες περιοχές παραγωγής τους. Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και τη σκυτάλη έχουν πάρει οι όψιμες, με τις τιμές να κινούνται σε καλά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, το τελευταίο διάστημα οι θερμοκρασίες παρουσιάζουν μια τάση πτώσης, ακόμη και κάτω από τους μηδέν βαθμούς, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους παραγωγούς.

Στη Λακωνία, αυτή την περίοδο, συλλέγονται τα πορτοκάλια Μέρλιν, καθώς και τα μανταρίνια Νόβα. Σύμφωνα με τον Πέτρο Μπλέτα, μέλος του Συνεταιρισμού Sparta Οrange, τόσο η ποιότητα του προϊόντος όσο και οι αποδόσεις κρίνονται ικανοποιητικές. «Υπάρχουν κτήματα που έχουν δώσει ακόμα και πάνω από 7 τόνους, αλλά μεσοσταθμικά κινούμαστε στους 4-5 τόνους το στρέμμα. Σύμφωνα με τις τιμές που εισπράττουμε για τη μέχρι τώρα συλλεχθείσα παραγωγή, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια καλή χρονιά, αλλά φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα», τόνισε. Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των τιμών, ο κ. Μπλέτας είπε ότι τα πορτοκάλια Μέρλιν κυμαίνονται από 25 έως 30 λεπτά, οι Ναβαλίνες από 30 έως 40 λεπτά και τα μανταρίνια Νόβα από 30 έως 35 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά τις όψιμες ποικιλίες, είπε ότι «η συλλογή των Lane Late θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα».

Εστιάζοντας σε θέματα καλλιέργειας των εσπεριδοειδών, ο κ. Μπλέτας σημείωσε ότι έχουν μεγάλες απαιτήσεις, λόγω των υψηλών αποδόσεων που μπορούν να πετύχουν. «Ανάλογα με τη διαχείριση των κτημάτων, έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλές απαιτήσεις, λόγω και του όγκου της παραγωγής τους, τόσο σε θέματα αρδεύσεων όσο και λιπάνσεων. Γενικότερα, απαιτούν μια ορθολογική διαχείριση, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα».

Κλείνοντας, ο ίδιος δήλωσε ότι ο Συνεταιρισμός Sparta Οrange αποτελείται από 40 μέλη και διαχειρίζεται από 5.000 έως 8.000 τόνους εσπεριδοειδών τον χρόνο με εξαγωγική κατεύθυνση.

Οι θερμοκρασίες θα επηρεάσουν την παραγωγή στο Άργος

Προβληματισμένος σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, έτσι όπως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα, δείχνει να είναι και ο Στέφανος Μαρινάκης, γεωπόνος από το Άργος. «Υπάρχει κίνδυνος το επόμενο διάστημα να δούμε θερμοκρασίες από -1 έως -4 βαθμούς, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δέντρα, αλλά και τους καρπούς.

Το τελευταίο διάστημα, οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα και μια απότομη πτώση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή», εξήγησε. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της συλλογής, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι αυτό το διάστημα, όσον αφορά τα μανταρίνια, συλλέγονται ακόμη οι ποικιλίες Κλημεντίνη και Πέιτζ.

Ως προς τα πορτοκάλια, έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της συλλογής για τις Ναβαλίνες και αυτή την περίοδο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος της ποικιλίας Μέρλιν. «Τα Lane Late θα μπουν σε παραγωγή μετά από 10 με 15 μέρες και, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εικόνες από τις καλλιέργειες που επισκέπτομαι, παρουσιάζουν μια μείωση πάνω από το 20%».

Για τον ίδιο, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο περσινός άνυδρος χειμώνας, που επηρέασε σημαντικά την παραγωγή των πορτοκαλιών της Αργολίδας, με τα αποτελέσματα να φαίνονται τώρα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές αυτή την περίοδο, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι τα Μέρλιν που προορίζονται για εξαγωγή κυμαίνονται από 22 έως 27 λεπτά το κιλό και αυτά που κατευθύνονται προς χυμοποίηση από 15 έως 17 λεπτά.

Αναφερόμενος στο θέμα της συλλογής του προϊόντος και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν την περσινή περίοδο με την έλλειψη εργατών γης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά.

Ξεκίνησε η συλλογή στο Μεσολόγγι για τα Lane Late

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γκογκόλη, η συλλογή του προϊόντος ξεκίνησε επιλεκτικά με τα πρωιμότερα πορτοκάλια ποικιλίας Lane Late.

«Σε πλήρη συλλογή θα μπούμε περίπου σε μία εβδομάδα και από την εικόνα των δέντρων κρίνουμε ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις τιμές του προϊόντος, που κυμαίνονται από 28 έως 30 λεπτά το κιλό, εκείνο που μας μένει είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, ώστε να προλάβουμε να συλλέξουμε το προϊόν». Υποστήριξε, επίσης, ότι οι αποδόσεις των δέντρων σε μια πλήρη ανάπτυξη κυμαίνονται από 80 έως 150 κιλά ανάλογα με τη διαχείρισή τους, αλλά και το μικροκλίμα της περιοχής.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Κλείνει ο κύκλος για το σαγκουίνι

Προβληματισμένος για το μέλλον του κοκκινόσαρκου πορτοκαλιού σαγκουίνι εμφανίζεται ο Σωτήρης Ζαρναβέλης από το Αγγελόκαστρο Αγρινίου, ο οποίος καλλιεργεί εδώ και πολλές δεκαετίες την εν λόγω ποικιλία. Ο ίδιος, πλέον, θέτει το ερώτημα αν θα την κρατήσει ή θα την αντικαταστήσει, καθώς, όπως σχολίασε, «οι τιμές που εισπράττουμε από την αγορά είναι πολύ πιο κάτω από τις άλλες ποικιλίες που ήδη καλλιεργούνται στην περιοχή μας. Αν τα εργοστάσια και οι εταιρείες που διαχειρίζονται αυτή την ποικιλία δεν τη στηρίξουν, το μέλλον της διαγράφεται αβέβαιο». Επίσης, έχει συλλεχθεί η ποικιλία Ναβαλίνα, ενώ τελειώνει και το μανταρίνι Νόβα, που, όπως ανέφερε ο ίδιος, «ξεκίνησε από τα 40 λεπτά το κιλό και έχει πέσει στα 27». Ακόμη, ο κ. Ζαρναβέλης τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου συλλογικού σχήματος, «ώστε να μπορέσει να δώσει προοπτική στα προϊόντα που παράγει η περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα και άλλες δομές στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας του προϊόντος».