Εσπεριδοειδή: Υψηλότερες τιμές και ζήτηση στο ξεκίνημα για τους Ισπανούς

Με υψηλότερες τιμές από πέρυσι ανοίγει η αγορά των εσπεριδοειδών για τις πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να συγκομίζονται στην Ισπανία. Ο καιρός φαίνεται ότι επέδρασε και σε αυτή την καλλιέργεια για τους παραγωγούς της Ιβηρικής, με κύρια αιτία την ξηρασία. Μικρότερα μεγέθη στα πρώιμα μανταρίνια, αλλά και ζητήματα με κακοσχηματισμένους καρπούς στα πορτοκάλια, επισημαίνει στο freshplaza έμπορος από τη Βαλένθια, που στέλνει προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η προσφορά δεν αναμένεται μεγάλη μέχρι την άφιξη της ποικιλίας Clemenules, καθώς οι Satsuma και Marisol είχαν χαμηλές αποδόσεις, ενώ μικρότερη παραγωγή, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν τα Lane Late, εκτιμά και για τα πορτοκάλια ο έμπορος Jose Manuel Pardo, που έχει συσκευαστήριο στη Βαλένθια.

«Οι τιμές παραγωγού και πώλησης έχουν αυξηθεί σημαντικά και η κατανάλωση επηρεάζεται από αυτό», εξηγεί ο ίδιος, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «κερδοσκοπία στα χωράφια και ανευθυνότητα από πλευράς καταστημάτων να προβαίνουν σε αγορές τόσο νωρίς. Κάποιοι φέτος αγοράζουν έως και τρεις μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο και μιλάμε για φρέσκα προϊόντα που είναι στο έλεος του καιρού, μεταξύ άλλων παραγόντων».

Καλή ζήτηση και τιμή, παρότι υπάρχει ακόμη προϊόν νοτιοαφρικανικής προέλευσης, επισημαίνει για τα πρώιμα μανταρίνια και εκπρόσωπος της εταιρείας Euro Gijbels, που δραστηριοποιείται στην περιοχή Mont-Roig στην Καταλονία. Κατά τον ίδιο, η αγορά εμφανίζει ζήτηση, παρά τις υψηλότερες τιμές.