Έθεσαν τον πήχη στα 35 λεπτά τα Λεχαινά για το καλαμπόκι

Αυξημένες οι εκτάσεις στη Β. Ελλάδα, παρά το υψηλό κόστος

Ξεκάθαρο είναι πλέον το τοπίο σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη εικόνα που παρουσιάζει η καλλιέργεια του αραβοσίτου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Τη στιγμή που στην Ηλεία, αλλά και στη Θεσσαλία δεν προκύπτει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή των εκτάσεων σε σχέση με πέρσι, στην Κεντρική Μακεδονία το καλαμπόκι αυξήθηκε σημαντικά, κόντρα στα προγνωστικά και παρά το αυξημένο κόστος του.

Το κλίμα είναι θετικό και κοινός τόπος των συνομιλητών της «ΥΧ» είναι ότι αν οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές, θα είναι και τα έσοδα. Νέα εξέλιξη στην αγορά είναι ότι η ΕΑΣ Λεχαινών έθεσε τον πήχη στα 35 λεπτά για παραλαβή από τα μέλη της, οριοθετώντας την εκκίνηση των φετινών πράξεων.

Ορίστηκε τιμή παραγωγού

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο διευθυντής της ΕΑΣ Λεχαινών, Παναγιώτης Κοτσέτας, μας ενημέρωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο και όρισε τιμή αγοράς για τα μέλη της. Πρόκειται για εξέλιξη που περίμενε κατά κάποιον τρόπο η αγορά, καθώς κάθε χρόνο ο συνεταιρισμός αποτελεί βαρόμετρο για την τιμή του προϊόντος.

«Συνεδριάσαμε και ορίσαμε τιμή που θα παραλαμβάνουμε στα 35 λεπτά/κιλό. Η τιμή ισχύει για όλους τους παραγωγούς που έχουν αγοράσει εφόδια από τον συνεταιρισμό. Ευελπιστούμε ότι αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο στην αγορά, θα διατηρήσουμε ή και θα αυξήσουμε αυτή την τιμή. Ο κόσμος προτίμησε το καλαμπόκι παρά το γεγονός ότι το κόστος της άρδευσης διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, το ίδιο και των λιπασμάτων».

Σε ερώτησή μας τι λένε οι κτηνοτρόφοι στον συνεταιρισμό, το στέλεχος δήλωσε: «Θα πρέπει να πιεστούν οι τυροκόμοι και οι γαλατάδες να δώσουν αυξήσεις, ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν καλαμπόκι. Πάντως, εμείς βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον για αγορά είναι πολύ υψηλό». Ο ίδιος σημείωσε ότι για τις αποδόσεις θα πρέπει να περάσουν λίγες μέρες ακόμα για να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Στην αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία απέδωσε την ισχυρή εικόνα του καλαμποκιού φέτος, παρά το αυξημένο κόστος ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Ηλείας και παραγωγός Χρήστος Παλαιολόγος: «Η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 37 λεπτά και αυτό διότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τη διαθεσιμότητα καλαμποκιού από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι παραγωγοί που προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες για τη φροντίδα της καλλιέργειας μπορούν να φτάσουν φέτος ακόμα και τα 1.800 κιλά/στρέμμα σε αποδόσεις. Αναφορικά με το κόστος της άρδευσης, εκτίμησε ότι στον ΤΟΕΒ της περιοχής το κόστος άρδευσης διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι.

Δυναμικά στο καλαμπόκι φέτος ο «ΘΕΣγη»

Τις εκτιμήσεις του για τη φετινή σεζόν στο καλαμπόκι έδωσε στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΘΕΣγη» στη Λάρισα. Όπως διευκρίνισε, φέτος τα μέλη του συνεταιρισμού έριξαν το βάρος στο βαμβάκι και στο καλαμπόκι, εις βάρος του ηλίανθου.

«Φέτος, υπολογίζουμε ότι η παραγωγή μας θα φτάσει τους 4.500 τόνους και θα είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με πέρσι. Αυτό παρά το γεγονός ότι το κόστος άρδευσης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα, φτάνοντας ακόμα και τα 150 ευρώ/στρέμμα. Όμως, η τιμή παραγωγού, αν ξεπεράσει τα 30 λεπτά/κιλό, θα φέρει έσοδα στον παραγωγό, επομένως με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε».

Αύξηση των εκτάσεων 15% στην Κεντρική Μακεδονία

Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων έως 15% στην Κεντρική Μακεδονία διαπιστώνει ο γεωπόνος και υπεύθυνος σπόρων Βόρειας Ελλάδας της ADAMA, Σάββας Ενεπέκογλου: «Στην Κεντρική Μακεδονία, σε σχέση με πέρσι, η αύξηση είναι γύρω στο 15%. Σε περιοχές όπως ο Λαγκαδάς φτάνει και το 20%. Σε άλλες προσεγγίζει το 10%». Αυξητική τάση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις διαπιστώνεται και στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα), σύμφωνα με γεωπόνους της περιφέρειας.

Σε ερώτηση της «ΥΧ» σχετικά με το τι ώθησε τους παραγωγούς να βάλουν φέτος καλαμπόκι, παρά το αυξημένο κόστος, ο κ. Ενεπέκογλου μας είπε: «Η συζήτηση για επιδότηση του καλαμποκιού είχε ωθήσει αρκετό κόσμο να το επιλέξει και, μάλιστα, τότε υπολόγιζαν τιμή στα 28 λεπτά. Τελικά, όπως εξελίσσεται η αγορά, και πάλι όφελος θα έχουν οι αγρότες. Επιπλέον παράγοντας αποτέλεσε η πίεση από κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις να σπαρθεί καλαμπόκι για να μη μείνουν η ελληνική αγορά και οι κτηνοτροφικές μονάδες χωρίς προϊόν, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τις εισαγωγές λόγω πολέμου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες πράξεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες για όσους κόβουν τα πρώιμα τοποθετούνται στα 34 λεπτά/κιλό. Ο Χρήστος Τσιμερίκας, παραγωγός από το Κιλκίς, περιμένει να περάσουν οι μέρες για να ξεκινήσει τον αλωνισμό στα 100 στρέμματα καλαμπόκι που έβαλε φέτος: «Έχω σιτηρά, φέτος έβαλα και μερικά στρέμματα καλαμπόκι. Η χρονιά θα είναι καλή για τους γεωργούς, αλλά όχι για τους κτηνοτρόφους. Το θέμα είναι να υπάρχει μια ισορροπία, ώστε να μην επωφελείται ο ένας εις βάρος του άλλου. Στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε αυτή την ιδιομορφία ότι ή θα είσαι γεωργός, ή θα είσαι κτηνοτρόφος, σπάνια κάνεις και τα δύο».