Δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων από την Πειραιώς για τον Ιούνιο 2024

Πεσμένος ο δείκτης αγροτικών προϊόντων * Μεγαλύτερες απώλειες στο βαμβάκι, το καλαμπόκι, τη σόγια και τον χυμό πορτοκαλιού * Θετικό το πρόσημο στη ζάχαρη, το ρύζι, τα βοοειδή
01/07/2024
2' διάβασμα
deltio-timon-agrotikon-proionton-apo-tin-peiraios-gia-ton-iounio-2024-325045

Αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου επικράτησε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε μηνιαίο επίπεδο με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν κέρδη, καθώς η εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένει γενικά καλή, παρά τη συγκράτηση των πρόδρομων δεικτών και τις λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας. Στην Ευρωζώνη, η αγορά εργασίας εμφάνισε καλύτερη εικόνα, ενώ ελαφρά υψηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός, παραμένοντας κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, με την τελευταία να προβαίνει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων για το 2024. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αποδόσεις της 2ετίας και της 10ετίας υποχώρησαν, ενώ αντίθετα το δολάριο ενισχύθηκε, περιορίζοντας σημαντικά τις αποδόσεις των εμπορευμάτων. Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης ενέργειας, που ενισχύθηκε λόγω της συνέχισης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δεν φάνηκε να επηρεάζει τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων που υποχώρησε σημαντικά, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τιμές του σιταριού, του βαμβακιού, του καλαμποκιού, του χυμού πορτοκαλιού και της σόγιας, ενώ θετικά κινήθηκαν οι τιμές στη ζάχαρη, στα βοοειδή και στο ρύζι. Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το ELNinio εκτιμώνται ηπιότερες, με την πιθανότητα το LaNinia να αναπτυχθεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου (65% πιθανότητα) και να παραμείνει την περίοδο Νοεμβρίου- Ιανουαρίου με αυξημένη πιθανότητα (85%).

Για το σιτάρι, ο μετριασμός των ανησυχιών για τυχόν ελλείψεις ρωσικού χειμερινού σιταριού πιθανά να έχει αρνητική επίδραση στην τιμή του. Η ενίσχυση της κατανάλωσης καλαμποκιού αναμένεται να αυξήσει την τιμή του, όπως και οι πιθανές παραγωγικές απώλειες εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τη σόγια, είναι πιθανή μια ανάκαμψη των τιμών από το χαμηλό του 2020 λόγω περιορισμού των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Η μειωμένη παραγωγή σε σχέση με τη ζήτηση αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στην τιμή της ζάχαρης. Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι ανησυχίες για την μειωμένη καταναλωτική ζήτηση δύναται να περιορίσουν την τιμή του. Η τρέχουσα αδυναμία στη ζήτηση βαμβακιού, λαμβανομένης και της έκθεσης των εβδομαδιαίων πωλήσεων στην Κίνα, αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην τιμή του. Η μη επαναδιαπραγμάτευση στους υφιστάμενους περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού από την Ινδία αναμένεται να συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά της τιμής του.

Δείτε το αναλυτικό δελτίο τιμών για τον Ιούνιο 2024, ΕΔΩ

ΓΡΑΦΕΙ: