Ετήσια Γενική Συνέλευση ΠΣΑΦ: Ζήτησαν 80.000 φωτοβολταϊκά οι αγρότες για να παραμείνουν στην ύπαιθρο

Σχέδια Βελτίωσης και «δεκάρια» net-metering ανακοίνωσε ο Γ. Στύλιος

Με κύριο αίτημα, το οποίο κατέθεσαν επίσημα και στο Μέγαρο Μαξίμου, να αποδοθούν στους αγρότες αυτά που δικαιούνται και να μοιραστεί η «πίτα» των ΑΠΕ με πολλά έργα σε πολλούς και όχι όλα τα έργα σε λίγους, τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα «Βασίλειος Πυρτσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, για τη δέκατη ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου.

Με αυτόν τον τρόπο, θέλησαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον πολιτικό κόσμο για το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Την εκδήλωση τίμησαν εκατοντάδες αγρότες και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, παράγοντες του τομέα της ενέργειας, ακαδημαϊκοί, στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και άλλοι.

Ο Κώστας Γιωτάκος.

Μείζον θέμα οι απορρίψεις

Την εκδήλωση άνοιξε ο γενικός γραμματέας του ΠΣΑΦ, Κώστας Γιωτάκος, πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και παραθέτοντας ορισμένους αριθμούς που, όπως είπε, «αποτυπώνουν την πραγματικότητα σήμερα». Ο κ. Γιωτάκος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας στην οποία συμμετείχαν 100 μέλη του συνδέσμου, σύμφωνα με την οποία το θέμα που απασχολεί περισσότερο είναι οι απορρίψεις που έχουν λάβει από τον ΔΕΔΔΗΕ για την κατασκευή έργων, λόγω έλλειψης δικτύου.

Στη συνέχεια, ο ίδιος πραγματοποίησε μια αναδρομή στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, υπενθυμίζοντας ότι το 2010, μετά από αγώνα και επιμονή του ΠΣΑΦ και του αγροτικού κόσμου, δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευαστούν έργα από αγρότες έως το 52% του συνόλου, που στο τέλος του 2013 αριθμούσε περί τα 12.500 έργα από φυσικά πρόσωπα. «Σήμερα δεν υπάρχουν επίσημες λίστες που να καταγράφουν μόνο τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Εξετάζοντας ωστόσο τη λίστα με τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από το 2019 μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε ότι τα έργα των αγροτών δεν ξεπερνούν το 1% έως 2%», σημείωσε ο γραμματέας του ΠΣΑΦ.

Αναφορικά με το επιχείρημα ότι «τότε υπήρχε χώρος στο δίκτυο, ενώ σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική», ο κ. Γιωτάκος στάθηκε στον Ν. 4602 του 2019 όπου, όπως είπε, οι Ενεργειακές Κοινότητες και τα αγροτικά έργα ξεκινούσαν από την ίδια αφετηρία.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, τον Μάρτιο του 2020 αυτό ανατράπηκε, δίνοντας προτεραιότητα στις ΕΚ έναντι όλων των υπολοίπων, τη στιγμή που οι αγρότες όχι απλώς υποβαθμίστηκαν, αλλά μπήκαν τελευταίοι στη σειρά προτεραιότητας λήψης όρων σύνδεσης.

«Έτσι λοιπόν εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού τα δίκτυα με εικονικές και προσχηματικές Ενεργειακές Κοινότητες και δεν έμεινε τίποτα για τους αγρότες» υπογράμμισε ο κ. Γιωτάκος, θέτοντας στη συνέχεια το ερώτημα «πού είναι οι αγρότες;», για να δώσει την απάντηση «οι αγρότες είναι στη γη που ξεπούλησαν για 150 ευρώ το στρέμμα στην τσέπη, για να κάνουν έργα αυτοί που πήραν προτεραιότητα με τη γη των αγροτών. Οι αγρότες βρίσκονται επίσης στο net-metering», πρόσθεσε.

«Όλοι οι ΤΟΕΒ θα έπρεπε να έχουν ΕΚ»

Τη σκυτάλη, στη συνέχεια, πήρε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνοντας ότι το κράτος από το 2010 μέχρι σήμερα έκανε πάρα πολλά λάθη, δίνοντας παραδείγματα της αρτηριοσκληρωτικής φιλοσοφίας των κρατικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας. Σημείωσε ότι «όλοι οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έπρεπε να έχουν Ενεργειακή Κοινότητα, κάτι που θα μείωνε αισθητά το κόστος παραγωγής», ενώ πρόσθεσε ότι κάθε πτηνοτροφική και κτηνοτροφική μονάδα θα έπρεπε να έχει το φωτοβολταϊκό της.

Εντός της εβδομάδας τα Σχέδια Βελτίωσης, σύμφωνα με τον Γ. Στύλιο

Την είδηση ότι τα επερχόμενα Σχέδια Βελτίωσης αναμένεται να προκηρυχθούν εντός της εβδομάδας έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, κατά την ομιλία του. Ωστόσο, μέχρι την κυκλοφορία του φύλλου, το πρόγραμμα δεν είχε προκηρυχθεί, γεγονός που κάποιοι συνδέουν με την πιθανή μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών λόγω της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του για τον εκσυγχρονισμό του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Με προεκλογικό προσανατολισμό, ο υφυπουργός στάθηκε στη διατήρηση του μπάτζετ της νέας ΚΑΠ για τη χώρα μας, σε μια περίοδο που ο προϋπολογισμός για τους αγρότες μειώθηκε στις υπόλοιπες χώρες. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να δράσει σε πρωτόγνωρες συνθήκες, με έναν πόλεμο να μαίνεται στη… γειτονιά της Ευρώπης.

Πρόσθεσε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας αναδείχθηκε σε προτεραιότητα και οδήγησε το ΥΠΑΑΤ σε λήψη μέτρων ύψους συνολικά άνω του 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που θα δοθεί στους αγρότες να πραγματοποιήσουν 75.000 μικρά έργα net-metering «και αν δεν φτάνει ένα, να βάλει ο αγρότης και δεύτερο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Τα δίκτυα καταλήφθηκαν από πολύ λίγες επιχειρήσεις»

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης ξεχώρισε η τοποθέτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ.

Ο κ. Δούκας παρέθεσε τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ότι «η Πράσινη Μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη», ενώ υποστήριξε ότι αντί να φτιάξουν έργα οι πολίτες, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι, το δίκτυο κατέλαβαν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις.

Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ και το χωροταξικό πλαίσιο κατατέθηκε σωρεία άρθρων για διαβούλευση σε ελάχιστο χρόνο. Τοποθέτηση πραγματοποίησε και η νομική σύμβουλος του ΕΛΓΑ, Λίνα Αγγελοπούλου, τονίζοντας ότι «εδώ και 13 χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε η κλιματική αλλαγή», ενώ σημείωσε ότι στα αγροτικά φωτοβολταϊκά πρέπει να έρθουν ρυθμίσεις για να γίνει μια συνέχεια από εκεί που σταμάτησαν το 2010 για τους αγρότες.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, υποστήριξε ότι η ΥΑ του ΥΠΕΝ του Αυγούστου του 2022 μοίρασε τον ηλεκτρικό χώρο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, έναντι του οφέλους των πολλών. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ήταν η δημιουργία πλαισίων για μικρά έργα ΑΠΕ εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών με σταθερές και εγγυημένες τιμές και η χρηματοδότηση μικρών έργων και Ενεργειακών Κοινοτήτων κοινωφελούς χαρακτήρα όπως οι ΤΟΕΒ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τοποθέτηση πραγματοποίησε επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Στέλιος Λουμάκης, σημειώνοντας ότι δίνεται στην αυτοκατανάλωση και στα «δεκαράκια» ένας χώρος 2 Γιγαβάτ. Πρόσθεσε ότι «το net-metering φεύγει και έρχεται η αυτοκατανάλωση με τις υποχρεώσεις του συστήματος εξισορρόπησης».

Αλ. Αλεξάνδρου: «Στο πλευρό των αγροτών για επενδύσεις σε ΑΠΕ η Τράπεζα Πειραιώς»

Ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, στάθηκε στην ηγετική θέση της Τράπεζας και στη στήριξη που προσφέρει στον Έλληνα παραγωγό με σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ έκανε ειδική μνεία στη διευκόλυνση για επενδύσεις αγροτών σε ΑΠΕ από επιχορηγούμενα προγράμματα, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης. «Έχουμε χρηματοδοτήσει πάνω από 2.000 Σχέδια Βελτίωσης, με σωστό τρόπο, ώστε η επένδυση να σας αποφέρει πίσω τα κεφάλαια και να σας φέρει κερδοφορία», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στο Ταμείων Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που θα προσφέρει μέσω της τράπεζας σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις δάνεια έως 25.000 ευρώ, με επιδότηση επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια.

Εν μέσω χειροκροτημάτων, ο κ. Αλεξάνδρου δήλωσε ότι «είμαστε σε ετοιμότητα να προχωρήσουμε σε αξιολόγηση αιτημάτων για τη μείωση των επιτοκίων υφιστάμενων χορηγήσεων των μελών του συνδέσμου, σε ποσοστό έως 1%, για τους επόμενους δώδεκα μήνες». Όπως διευκρίνισε, το κονδύλι θα διατεθεί από την κερδοφορία της τράπεζας.

Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Σδρούλιας πραγματοποίησε παρουσίαση για τα ατυχήματα με τρακτέρ και τα αγροτικά δημοπρατήρια. Στο καθεστώς των ΦΟΣΕ στα νέα έργα αναφέρθηκε ο Στέλιος Βαγρόπουλος, επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στέλεχος της Optimus.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Μυρτώ Λύκα, η οποία σημείωσε ότι τρία «καυτά» θέματα που αφορούν τους αγρότες είναι η ενέργεια, τα καύσιμα και οι ζωοτροφές. Η ίδια πρόσθεσε ότι τα δίκτυα φτιάχτηκαν από τους ίδιους τους αγρότες, ενώ έθεσε ερώτημα στην πολιτεία: «Θέλετε να στηρίξετε την αγροτική παραγωγή και να υπάρχει κόσμος στα χωριά μας;».

 

Από αριστερά: Κώστας Σπανούλης, Χρήστος Μπεχλιβάνος, Ιωάννης Παππάς.

«Οι αγρότες απαιτούν και δικαιούνται τις ΑΠΕ»

Κλείνοντας τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΠΣΑΦ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Σπανούλης, πραγματοποίησε μια αναδρομή στην πορεία του συνδέσμου, σημειώνοντας ότι «κατορθώσαμε πράγματα που ούτε μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι θα επιτευχθούν».

Κατά την αποφώνηση, ο ίδιος τόνισε ότι οι αγρότες που θα παραμείνουν στην ύπαιθρο είναι αυτοί που είναι καλά πληροφορημένοι αγρότες, που ασκούν μια δευτερεύουσα δραστηριότητα που θα τους επιτρέπει να στηρίξουν την παραγωγή τους και αυτοί που μέσα από συλλογικά σχήματα θα πετύχουν να αυξήσουν το
εισόδημά τους.

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι οι αγρότες απαιτούν και δικαιούνται σημαντικό μέρος του χώρου που θα διατεθεί για έργα ΑΠΕ έως το 2030. Ζήτησε 80.000 έργα για τους αγρότες:

✱ Πρώτον, εγκρίσεις για τα έργα που έχουν απορριφθεί.

✱ Δεύτερον, αξιοποίηση άγονης και μη παραγωγικής γης με προτεραιότητα σε συλλογικά έργα αγροτών όπου ο κάθε αγρότης θα έχει ένα φωτοβολταϊκό έως 500 kW.

✱ Tρίτον, έγκριση με όρους σύνδεσης για τα έργα των Σχεδίων Βελτίωσης του 2018.

✱ Τέταρτον, προώθηση έργων συμψηφισμού και δυνατότητα για 10 συν 10 kW.

✱ Πέμπτον, επιδότηση του κόστους κατασκευής των μικρών φωτοβολταϊκών για συμψηφισμό κατά 60%. Ο κ. Σπανούλης έκλεισε την τοποθέτησή του, εξαίροντας την αγωνιστικότητα και τη δράση των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών που, όπως τόνισε, αποτελεί το στοιχείο που διαχρονικά φέρνει θετικά αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο.

Το «πρόσχημα» του net-metering

Ο κ. Γιωτάκος χαρακτήρισε το net-metering ένα άριστο πρόσχημα για να μη γίνουν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι με τις αλλαγές στο μητρώο αγροτών τον Ιούλιο του 2021, οι αγρότες, εν αντιθέσει με τα φυσικά πρόσωπα, υποχρεώθηκαν να κατασκευάσουν «400άρια» έργα εφόσον είχαν κατασκευάσει παλαιότερα «κατοστάρι» φωτοβολταϊκό.

Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις μελών του συνδέσμου που κατασκεύασαν έργα και τη στιγμή που δίνουν ρεύμα στο δίκτυο, το κράτος αδυνατεί να πραγματοποιήσει τον συμψηφισμό της ενέργειας και να τους αποδώσει τα χρήματά τους, με την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα τα λάβουν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περίπου 250 αγρότες με τα Σχέδια Βελτίωσης του 2018 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για να κατασκευάσουν έργα 100 kW. «Στη συνέχεια, ήρθε το κράτος και τους είπε δεν πρόλαβες δυστυχώς, δεν υπάρχει χώρος, τον πήραν άλλοι. Άσε το κατοστάρι και κάνε 10 κιλοβάτ. Όποιος μας απορρίπτει, τον απορρίπτουμε κι εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ κατέθεσε την πρόταση «όποιοι κυβερνήσουν να δώσουν τη δυνατότητα στους αγρότες να μπουν στα φωτοβολταϊκά αποθήκευσης και σε συλλογικά έργα πολλών αγροτών».

 

Ο Γιώργος Στύλιος.

Ρεπορτάζ

Από αριστερά: Κώστας Σπανούλης, Χρήστος Μπεχλιβάνος, Ιωάννης Παππάς.