Μείωση του κόστους κατά 20% από την πρώτη χρονιά

«Ποιος παραγωγός δεν θα ήθελε να υπάρχει κάποιος που θα του πει ‘‘πήγαινε τώρα να ποτίσεις ή να ραντίσεις γιατί αυτήν τη στιγμή είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να έχεις και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας;’’», εκφράζει αυθόρμητα την απορία προς την «ΥΧ» ο Δημήτρης Δημητρίου, παραγωγός ακτινιδίου στην περιοχή της Επισκοπής Νάουσας και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής. Ο κ. Δημητρίου, τον τελευταίο χρόνο, καλλιεργεί τα ακτινίδιά του με το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC, και είναι πλέον σε θέση να καταλάβει τις διαφορές ανάμεσα στον εμπειρικό τρόπο καλλιέργειας και σε εκείνον που γίνεται βάσει συμβουλών μέσω της τεχνολογίας.

Ο 45χρονος αγρότης διαθέτει 50 στρέμματα ακτινίδιο, εκ των οποίων τα δέκα καλλιεργούνται με βάση τα δεδομένα που λαμβάνονται από το gaiasense. «Ό,τι κάνουμε στα χωράφια μας, το κάνουμε εμπειρικά. Αντίθετα, στο χωράφι που είναι εγκατεστημένο το σύστημα, πάμε με βάση τις οδηγίες που μας δίνονται, καταφέρνοντας να μειώσουμε και νερό και ενέργεια». Τον κ. Δημητρίου επιβεβαιώνει η γεωπόνος του συνεταιρισμού Κατερίνα Δηνώρη, η οποία επισημαίνει ότι «με την εφαρμογή του συστήματος έχουμε καταγράψει μεσοσταθμική μείωση κατά 20% σε ανάγκες νερού, ενέργειας, λίπανσης και προϊόντων φυτοπροστασίας και όλα αυτά από την πρώτη χρονιά».

Μείωση άρδευσης

Στην περιοχή της Επισκοπής, έχουν εγκατασταθεί δύο τηλεμετρικοί σταθμοί gaiasense. Η απόφαση του συνεταιρισμού να αξιοποιήσει τον τεχνολογικά προηγμένο τρόπο καλλιέργειας έγινε γιατί «ο αγροτικός τομέας είναι μία “επιστήμη” που πρέπει να εξελιχθεί, καθώς έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει τις εμπειρικές πρακτικές και να συμβαδίσει με τα δεδομένα της εποχής», τονίζει η κα Δηνώρη.

Η ίδια προσθέτει ότι «πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και η ευφυής γεωργία είναι ένας από τους τρόπους για να ανακαλύψουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο αγροτικός τομέας και πόσο πιο καλά μπορεί να γίνει η δουλειά ενός παραγωγού». Με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται από το gaiasense, η κα Δηνώρη παρέχει στους παραγωγούς συμβουλές άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας. Όπως αναφέρει, «η ακτινιδιά είναι μία πολύ απαιτητική καλλιέργεια σε νερό και λίπανση.

Πριν από την εφαρμογή του συστήματος, οι παραγωγοί πότιζαν εμπειρικά μισή μέρα ανά τρεις μέρες περίπου, ξοδεύοντας μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας και με το ενδεχόμενο να κάνουν ζημιά στην καλλιέργεια λόγω του υπερβολικού νερού. Σήμερα, λαμβάνοντας τα δεδομένα, ποτίζουν όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες, έχοντας ως αποτέλεσμα λιγότερα ποτίσματα και λιγότερες ώρες».

Προστασία από τον βοτρύτη

Η μείωση του χρησιμοποιούμενου νερού δεν είναι το μόνο όφελος για τους παραγωγούς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα. Οι ίδιοι έχουν λάβει συμβουλές και για την προστασία από τον βοτρύτη. «Πλέον, λαμβάνουμε τα ακριβή δεδομένα για τις συνθήκες ανάπτυξης του μύκητα, ειδοποιώντας τους παραγωγούς για την κατάλληλη χρονική στιγμή του ψεκασμού, ώστε να εμποδίσουν την προσβολή», αναφέρει η κα Δηνώρη. Οι παραγωγοί, όμως, κατευθύνονται στοχευμένα και στο κομμάτι της λίπανσης.

Συγκεκριμένα, «στη λίπανση οι παραγωγοί είναι συνηθισμένοι να ρίχνουν κρυσταλλικά λιπάσματα στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Εμείς, με βάση τις αναλύσεις, γνωρίζουμε αν υπάρχει όντως έλλειψη στα χωράφια, συμβουλεύοντας τους παραγωγούς για στοχευμένη λίπανση. Το γεγονός αυτό καθιστά το σύστημα ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του γεωπόνου».

Επιδεικτικά αγροκτήματα

Το χωράφι του κ. Δημητρίου και οποιαδήποτε πρακτική πραγματοποιείται χάρη στο σύστημα γίνονται αφορμή για συζήτηση μεταξύ των παραγωγών του συνεταιρισμού, οι οποίοι παρακολουθούν και ενδιαφέρονται να μάθουν για αυτό. Εκτός των άλλων, όμως, επισημαίνει ότι «πλέον κάθε πρακτική γίνεται στοχευμένα, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος».

Επέκταση του δικτύου ευφυούς γεωργίας

Ο συνεταιρισμός προσανατολίζεται και στην επέκταση του δικτύου ευφυούς γεωργίας, αυξάνοντας τους σταθμούς που είναι εγκατεστημένοι. Όπως επισημαίνει η κα Δηνώρη, «η επέκταση του συστήματος θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και, κατ’ επέκταση, στην αγορά».