Εύβοια: 12.000 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις στα Ψαχνά

Αύξηση 40% των καμένων εκτάσεων στις χώρες τις Μεσογείου για 1,5 βαθμό Κελσίου άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Ανοιχτές πληγές στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία του Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων άφησε η μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων ημερών. Χιλιάδες στρέμματα δάσους, κυρίως με πεύκα, κάηκαν, στάβλοι και ζώα έγιναν στάχτη στις πύρινες γλώσσες και πολλές κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές. Ο απολογισμός της επόμενης ημέρας είναι σημαντικός, αφήνοντας μια πικρία στους κατοίκους της περιοχής. Ισχυρές ομάδες της πυροσβεστικής, της δασικής υπηρεσίας και του στρατού, κατάφεραν να ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό τη φωτιά, χωρίς να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του νησιού.

Σε ελάχιστο χρόνο έγινε και η εκκένωση του Κοντοδεσπότη, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τους πολίτες. Στο σημείο της πυρκαγιάς βρέθηκε και ο Βαγγέλης Αποστόλου. Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ελέγχου της πυρκαγιάς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα για το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και ρητινοσυλλέκτες, ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των ζημιών. Στις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα επισκεφθεί την περιοχή για να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής. Άμεσα θα ξεκινήσει και η υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους για τις ζημίες που υπέστησαν. Σε ό,τι αφορά τους ρητινοσυλλέκτες, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι στην παραγωγή της χρονιάς θα προστεθεί και η απώλεια από την πυρκαγιά. Για τις ποσότητες θα ληφθεί υπόψη και η περσινή παραγωγή.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Παράλληλα, τη δορυφορική καταγραφή των ζημιών μέσω του «Κοπέρνικου» ζήτησε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης. Οι δορυφορικές εικόνες θα αποτυπώσουν την έκταση της πληγείσας περιοχής και θα διατεθούν άμεσα στους αρμόδιους φορείς για την αποκατάσταση των περιοχών, εστιάζοντας στην πρόληψη κινδύνων από πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.ά.

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα