Ευγενία Κουμάκη: «Θεωρώ ηθική επιταγή την ενασχόληση με την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον»
Η Ευγενία Κουμάκη είναι η επικεφαλής της ομάδας «SoilSight», η οποία ανακηρύχθηκε νικήτρια των Trophy Meetups 2024, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «TrophyΤροφή 2024 – The Event», που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου. Στη διαδικασία συμμετείχαν περισσότερες από 80 ομάδες, οι οποίες δημιούργησαν και παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, με στόχο τη δημιουργία startup επιχειρήσεων. Η ιδέα της «SoilSight», που προέρχεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), αφορά τη δημιουργία ενός καινοτόμου software ανάλυσης και συμβουλευτικής υποστήριξης σε σχέση με τη βιοποικιλότητα μικροοργανισμών εδάφους στις καλλιέργειες.
Η 34χρονη Ευγενία Κουμάκη δεν είναι φοιτήτρια του ΓΠΑ, αλλά βρέθηκε στον διαγωνισμό από πραγματικό ενδιαφέρον για τη φυτική και ζωική παραγωγή. Η πορεία της μέχρι να βρεθεί στο αμφιθέατρο του ΓΠΑ, φέτος τον Οκτώβριο, για να παρακολουθήσει ένα Meetup με καθηγητές και ειδικούς, στο πλαίσιο του TrophyΤροφή 2024, κάθε άλλο παρά αναμενόμενη είναι.
«Το πρώτο μου πτυχίο είναι στην οδοντιατρική. Μετά σπούδασα κόμικ και μετά ασχολήθηκα με τη διατροφή και την υγεία, τόσο για τον εαυτό μου όσο και για να βοηθήσω άλλους ανθρώπους», εξηγεί. Το ενδιαφέρον της για τη διατροφή προέκυψε όταν εμφάνισε ένα αυτοάνοσο νόσημα και άρχισε να μελετά πώς μπορούσε να βοηθηθεί μέσα από τη διατροφή. «Η ενασχόλησή μου με τη διατροφή με έκανε να μπω και στο κομμάτι της παραγωγής της τροφής.
«Η ποιότητα της τροφής επηρεάζει πολύ την υγεία και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζω από πρώτο χέρι»
Επέλεξα τη διατροφή με κρέας, όμως από την άλλη γνώριζα ότι η κτηνοτροφία, κυρίως, αλλά και γενικότερα η παραγωγή τροφίμων επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον. Οπότε, αποφάσισα να το ερευνήσω περισσότερο και έτσι ο δρόμος μου με έφερε στην οικολογική πλευρά των οικοσυστημάτων καλλιέργειας, ασχολούμενη με μεθόδους εναλλακτικών καλλιεργειών», περιγράφει.
Όπως εξηγεί, η απόσταση από την οδοντιατρική στην παραγωγή τροφίμων δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο φαντάζει αρχικά. «Όλη αυτή η διαδρομή για κάποιον που την ακούει απ’ έξω είναι περίπλοκη και μη αναμενόμενη», της επισημαίνω. Εκείνη γελάει. «Και εγώ δεν είχα ιδέα τι θα γίνει. Η οδοντιατρική δεν με ενδιάφερε ως επάγγελμα, όμως οι γνώσεις που απέκτησα στη βιολογία με βοήθησαν πολύ στο να καταλάβω πιο σφαιρικά το οικοσύστημα. Μελέτησα περισσότερο εις βάθος και βρήκα πληροφορίες ότι η κτηνοτροφία, αλλά και η φυτική παραγωγή έχουν όντως πολύ σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Όμως, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα σε κάθε είδος καλλιέργειας και εκτροφής. Στράφηκα στην αναγεννητική καλλιέργεια και κτηνοτροφία και, μάλιστα, έκανα και κάποιες εφαρμογές με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα, που μου έδωσαν κίνητρο να συνεχίσω».
Η συμμετοχή στο TrophyΤροφή
Ο αλγόριθμος του Instagram εντόπισε τα ενδιαφέροντά της μέσω των αναζητήσεων που έκανε και έτσι «της πέταξε» πρόσκληση για το event του TrophyΤροφή. Βρέθηκε, λοιπόν, στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής να παρακολουθεί πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. «Η ομάδα για τη startup δημιουργήθηκε εκείνη τη στιγμή, στο πλαίσιο μιας άσκησης. Οι παρευρισκόμενοι έπρεπε να χωριστούν σε τυχαίες ομάδες και να αναπτύξουν μια πρόταση startup», περιγράφει η Ευγενία. «Μετά έπρεπε να κάνουμε μια βασική μελέτη επιχειρηματικού σχεδίου. Αυτή η φάση του διαγωνισμού είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και κράτησε μέχρι τον Οκτώβριο. Εμείς ήμασταν οι νικητές του Οκτωβρίου και έπρεπε να παρουσιάσουμε τέλη Νοεμβρίου την ιδέα μας. Ήταν πιεστικός ο χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», καταλήγει.
«Περίμενες ότι θα κερδίζατε;» τη ρωτάω. «Το ήλπιζα, αλλά είχα αποφασίσει ότι είναι κάτι που θέλω να το κυνηγήσω και, άρα, χαίρομαι πολύ που περάσαμε στη 2η φάση», μου απαντά, και συνεχίζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Η ποιότητα της τροφής επηρεάζει πολύ την υγεία και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Θεωρώ ηθική επιλογή την ενασχόληση με την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον, καθώς είναι κάτι που αξίζει να γίνει σωστότερα για το κοινό καλό».
Η ομάδα, μετά τη νίκη της, θα υποστηριχθεί από ειδικούς, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω την ιδέα της, έτσι ώστε να αποκτήσει τα όπλα για να βγει στην αγορά.
«TrophyΤροφή 2024 – The Event»
Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση της ετήσιας πρωτοβουλίας TrophyΤροφή, η οποία από το 2019 οργανώνεται και υλοποιείται από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). To «TrophyΤροφή 2024 – The Event» τέλεσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμπεριέλαβε δέκα εξαιρετικά επιτυχημένα Meetups σε οκτώ πανεπιστήμια και πέντε διαφορετικές περιφέρειες της Ελλάδας, με τη συμμετοχή 600 ατόμων και 85 ομιλητών.
H τελική εκδήλωση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της νικήτριας ομάδας των Trophy Meetups 2024, που ήταν η «SoilSight», η ιδέα της οποίας αφορούσε ένα καινοτόμο software ανάλυσης και συμβουλευτικής υποστήριξης για τη βιοποικιλότητα μικροοργανισμών εδάφους στις καλλιέργειες. Η ομάδα αποτελούνταν από την Ευγενία Κουμάκη, την Ιωάννα Πλατανιανάκη, τον Αθανάσιο Μπουχέλο, τη Μαρία Παπουτσάκη και τη Δανάη-Ιωάννα Μεϊδάνη.Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελούνταν από τις Κατερίνα Παπαδούλη και Στέλλα Καρυδόγιαννη από το InnovinAgri του ΓΠΑ, τη Θέκλη Μπούρτζινου από την BAYER Hellas, τον Κωνσταντίνο Ψυλλάκη από το Uni.Fund, την Ελευθερία Παπανικολάου από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ και τον Δημήτρη Σακελλαρίου από την BASF Ελλάς. Χορηγοί του TrophyΤροφή 2024 ήταν οι εταιρείες BASF, Bayer Hellas, DS Smith και Break Even Consulting, ενώ η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των Efood, envolve, Επιμελητηρίου Καβάλας, Μπύρας Νήσος, ΚΕΜΕΛ. Η τελική εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ), το Perrotis College, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το ΚΕΑΓΡΟ, το Technology Transfer και το WALK του ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΠΑΜΑΚ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.