Ευρυτανία: Οριστική η καταχώριση για το τυρί «Τσαλαφούτι» ως ΠΟΠ
Εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταχώριση του τυριού «Τσαλαφούτι» ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), με την απόφαση 2024/29/72. Η παραγωγή του προϊόντος αυτού συμπεριλαμβάνει πολλές γεωγραφικές ενότητες από τις περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και, φυσικά, της Στερεάς Ελλάδας.
Η όλη διαδικασία πιστοποίησης του προϊόντος ξεκίνησε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Γάλακτος Ιωαννίνων. Αφού συλλέχθηκαν στοιχεία των οργανοληπτικών, φυσικοχημικών, μικροβιολογικών και αρωματικών χαρακτηριστικών, συντάχθηκε ο φάκελος και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.
Το «Τσαλαφούτι» είναι ένα τυρί με αλοιφώδη λευκή υφή και παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο από ζώα ελευθέρας βοσκής στην ευρύτερη περιοχή. Η διατροφή των ζώων από την πλούσια βιοποικιλότητα προσδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γάλακτος, τα οποία αποτελούν τη βάση της παραγωγής του τυριού.
Σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός, κάνει λόγο για θετική έκβαση του εγχειρήματος αυτού, «διότι εμπιστευθήκαμε το προϊόν αυτό, αλλά και τους παραγωγούς που το παράγουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση της Κατερίνας Καλαντζή, αντιπεριφερειάρχη Ορεινής και Δασικής Πολιτικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία τονίζει ότι «η ποιότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος των κτηνοτρόφων, αλλά και η τεχνογνωσία του παραδοσιακού τρόπου τυροκόμησης έφεραν αυτό το θετικό αποτέλεσμα».
Διά στόματος του προέδρου, Παναγιώτη Καρακάντζα (δεύτερος από δεξιά στις φωτό), στόχος της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του νέου φορέα ήταν να αποκτήσουν οι παραγωγοί της περιοχής δυνατή φωνή και εκπροσώπηση στα ανώτερα αγροτικά όργανα.