Εξαιρετική χρονιά για τον τρύγο στον αμπελώνα του Κιλκίς

16/10/2025
3' διάβασμα
exairetiki-chronia-gia-ton-trygo-ston-abelona-tou-kilkis-364536

Πλατιά χαμόγελα και αισιοδοξία έφερε ο φετινός τρύγος στους αμπελουργούς του Κιλκίς, με την παραγωγή να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η Χλόη Χατζηβαρύτη, από το οινοποιείο Χατζηβαρύτη, περιγράφει με ενθουσιασμό τη φετινή χρονιά ως «την πιο παραγωγική που έχει ζήσει προσωπικά», σημειώνοντας ότι αυτό είναι κοινή πεποίθηση όλων των αμπελουργών.

Η φετινή επιτυχία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις καιρικές συνθήκες. «Συγκριτικά με τις τελευταίες 4-5 χρονιές, ο καιρός φέτος ήταν πιο ισορροπημένος. Δηλαδή, δεν είχαμε τα μεγάλα κύματα καύσωνα, οπότε είχαμε μια σταθερή θερμοκρασία ημέρας στους 33 βαθμούς Κελσίου, η οποία τη νύχτα έπεφτε στους 20-21 βαθμούς Κελσίου, που είναι το καλύτερο για το σταφύλι. Αυτή η ισορροπία βοήθησε στη διατήρηση καλών οξυτήτων και στην εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών», υπογραμμίζει η κα Χατζηβαρύτη.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες των οινοποιών, λόγω βροχών μέχρι τον Μάιο, από εκεί και μετά επικράτησε παρατεταμένη λειψυδρία. «Ζορίστηκαν τα κόκκινα σταφύλια», εξηγεί η οινοποιός, «ενώ στα λευκά η χαμηλή άνοδος του pH θεωρήθηκε θετική. Αντίθετα, στα κόκκινα –και ειδικά στο Ξινόμαυρο– υπήρξε καθυστέρηση στην ωρίμανση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αναμονή για την επιθυμητή άνοδο του pH».

Σύμφωνα με την ίδια, η καθυστέρηση αυτή οδήγησε σε τρύγο υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς έπιασαν βροχές, με παρατεταμένη υγρασία και θερμοκρασίες μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου, που μετά ανέβαιναν στους 25 βαθμούς Κελσίου. «Αυτές είναι οι τέλειες συνθήκες για να αναπτυχθεί ο βοτρύτης», είπε χαρακτηριστικά.

«Για όλους μας υπήρξε αύξηση παραγωγής»

Παρ’ όλα αυτά, η κα Χατζηβαρύτη πήρε την απόφαση να περιμένει. «Ήθελα να κάνω δεξαμενή κρασιού πολύ καλής ποιότητας, ακόμα και αν έχανα χωράφια που δεν με ενδιέφεραν τόσο», σημειώνει και προσθέτει πως φέτος η παραγωγή ήταν εντυπωσιακή, με αμπέλια που πέρυσι έδωσαν 10 τόνους να δίνουν φέτος 20, ενώ πρόπερσι μόλις 2. «Δεν μπορώ να συγκρίνω απόλυτα, γιατί είχα πολλά νέα αμπέλια στον έκτο χρόνο, που έτσι κι αλλιώς δίνουν αύξηση. Για όλους μας υπήρξε αύξηση. Εγώ “παίζω” στο 100%», περιγράφει.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τις προσδοκίες για νέες ετικέτες, η οινολόγος του κτήματος Χατζηβαρύτη επισημαίνει ότι η ποιότητα των σταφυλιών αφήνει υποσχέσεις για εξαιρετικά κρασιά. «Είμαι πολύ ευχαριστημένη από αυτό που πήρα. Το 2025 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τον κιλκισιώτικο αμπελώνα και για το δικό μας οινοποιείο. Με μία φράση, θα πω πως ήταν φοβερά παραγωγική χρονιά. Ήταν σοκαριστικό το σταφύλι που ερχόταν», καταλήγει η Χλόη Χατζηβαρύτη, αποτυπώνοντας το κλίμα ικανοποίησης, που επικρατεί στον Νομό Κιλκίς. Σύμφωνα με την οινοποιό, η αύξηση παραγωγής ήταν πανελλαδική, με εξαίρεση την Πελοπόννησο και τη Σαντορίνη.