«Έχει ο Θεός» για την πλήρη λειτουργία του ΟΣΔΕ 2022 – Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή

✱ Δύσκολη η οριστικο ποίηση των αιτήσεων σε περιοχές με αροτραίες καλλιέργειες ✱ Δεν εμφανίζονται σωστά ούτε τα δικαιώματα του παραγωγού

Αργά και βασανιστικά πραγματοποιείται η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, με τα προβλήματα στη λειτουργία της νέας εφαρμογής να μην έχουν ακόμη αποκατασταθεί.

Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα, αφού η 30ή Ιουνίου έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής και οριστικοποίησης των αιτήσεων, οι περισσότεροι αναρωτιούνται εάν η νέα εφαρμογή θα προλάβει έστω στο παρά πέντε να είναι πραγματικά αποτελεσματική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα πολλά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί καθιστούν τη διαδικασία εξαιρετικά αργή, ενώ οι οριστικοποιήσεις των αιτήσεων δεν κυλούν ομαλά στο σύνολο της χώρας, με τις περιοχές όπου κυριαρχούν οι αροτραίες καλλιέργειες να αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΥΔ Αγροτική Ένωση ΑΕ στη Μεσσηνία, Γιάννης Πάζιος, «για πρώτη φορά, τα τελευταία δέκα χρόνια, η διαδικασία υλοποίησης του έργου ΟΣΔΕ 2022 αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων».

Προειδοποιεί ότι «καθίσταται αδύνατο μέχρι τα τέλη Ιουνίου τα ΚΥΔ να εξυπηρετήσουν έγκυρα και έγκαιρα τους παραγωγούς», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και την Πέμπτη 2 Ιουνίου δεν είχαν ξεκινήσει ούτε οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων!

Δικαιώματα

Ο κατάλογος με τα προβλήματα μεγάλος. Για παράδειγμα, δεν εμφανίζονται ορθά τα δικαιώματα του παραγωγού. «Συγκεκριμένα, δεν εμφανίζονται τα δικαιώματα όπως αυτά τροποποιήθηκαν μετά τις μεταβιβάσεις του 2021, τα δικαιώματα όπως αυτά τροποποιήθηκαν μετά την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2021 και όπως αυτά τροποποιήθηκαν μετά τη γραμμική σύγκλιση του 2021», σημειώνει ο κ. Πάζιος. Αποκαλύπτει, δε, ότι «δεν έχουν μεταφερθεί όλα τα ενοικιαστήρια των προηγούμενων ετών», όπως και ότι «δεν έχουν μεταφερθεί οι αριθμοί παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος που ήταν καταχωρισμένοι στην ΕΑΕ 2021».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κατά τη διάρκεια της αποσφαλμάτωσης σε οποιαδήποτε επαναοριστικοποίηση της αίτησης, εφόσον εμφανίζεται διαφορετικός αριθμός πρωτοκόλλου, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ο παραγωγός ζήτημα με ποινές μετά τις 30/6, αφού θα λαμβάνει τρέχουσα ημερομηνία». Και προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια της αποσφαλμάτωσης σε οποιαδήποτε επαναοριστικοποίηση της αίτησης ελλοχεύει ο κίνδυνος για παραγωγό που απεβίωσε το νέο πρωτόκολλο να είναι μετά την ημερομηνία θανάτου του.

Οριστικοποιήσεις

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο ρυθμός οριστικοποιήσεων παρουσιάζει σοβαρές διακυμάνσεις και, μάλιστα, ανά περιοχές και ανά καλλιέργεια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Άλφα για το ΟΣΔΕ (ΠΕΦΑ), γεωπόνος, Δημήτριος Ντογκούλης, στις περιοχές με μόνιμες καλλιέργειες η διαδικασία προχωράει, αντίθετα στις περιοχές με αροτραίες είναι πολύ δύσκολη η οριστικοποίηση των αιτήσεων.

«Σε αγροτεμάχια που είναι δηλωμένα με κωδικό καλλιέργειας 99 (μη επιλέξιμες εκτάσεις) χρειάζεται υποχρεωτικά να μεταβληθεί το πολύγωνο της ψηφιοποίησης, ώστε να οριστικοποιηθεί η αίτηση, γιατί διαφορετικά εμφανίζεται σφάλμα», παρατηρεί ο κ. Πάζιος.

Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα ΚΥΔ τα οποία τώρα ξεκίνησαν να οριστικοποιούν, αφού από Δευτέρα σε Δευτέρα η εφαρμογή διορθώνεται σε σημεία της. «Τώρα ξεκινήσαμε να οριστικοποιούμε», σημειώνει ο Αστέριος Νάνος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής «Ένωση Ελασσόνας».

«Εδώ στα ιδιόκτητα αγροτεμάχια κατά τη διασύνδεση με την ΑΑΔΕ δεν αποτυπώνεται ούτε το είδος του ιδιοκτησιακού δικαιώματος που υπάρχει (πλήρης κυριότητα ή επικαρπία ή υψηλή κυριότητα), ούτε η ημερομηνία που καταχωρίστηκαν στο Ε9 (για τα αγροτεμάχια που θα δηλωθούν μετά τις 31/05/2022)», αποκαλύπτει ο κ. Πάζιος, δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος.

«Η εφαρμογή ναι μεν έχει γίνει πιο λειτουργική, αλλά παραμένουν κάποια προβλήματα που σίγουρα δεν την κάνουν εύχρηστη και γρήγορη», σημειώνει ο κ. Ντογκούλης. Τα προβλήματα, όπως εξηγεί, δημιουργούν αυτήν τη στιγμή κολλήματα και καθυστερήσεις στο σύστημα. «Σοβαρό πρόβλημα καταγράφεται στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων», συμπληρώνει ο κ. Νάνος.

Μακρύς ο κατάλογος

Η «ΥΧ» συγκέντρωσε ενδεικτικά και μόνο επιπλέον προβλήματα της εφαρμογής, όπως καταγράφονται από τα ΚΥΔ της χώρας έως την Πέμπτη 2 Ιουνίου:

✱ Τα αγροτεμάχια που είναι ψηφιοποιημένα κατά τα προηγούμενα έτη δεν εμφανίζονται στον χάρτη σε σχετικά layers.

✱ Δεν παρέχεται η πληροφορία σε περίπτωση επικάλυψης αγροτεμαχίου, αν το εν λόγω αγροτεμάχιο ανήκει σε οριστική ή πρόχειρη αίτηση, καθώς και σε ποιον φορέα έχει δεσμευθεί η αίτηση.

✱ Ζητείται υποχρεωτικά το δικαιολογητικό αριθμός 71 «Βεβαίωση συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της βιολογικής γεωργίας», όταν καταχωρίζεται στην αίτηση ότι «ο παραγωγός τηρεί τις απαιτήσεις του κανονισμού της βιολογικής γεωργίας», ακόμα και εάν δηλώνονται μόνο δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες εκπίπτουν από την υποχρέωση διαφοροποίησης καλλιεργειών.

✱ Στην εκτύπωση του ΕΛΓΑ, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ορθά υπολογισμένη η έκταση και η εισφορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλισμένη όλη η έκταση που δηλώνει ο παραγωγός και εάν τελικά διορθωθεί μηχανογραφικά, ο παραγωγός δεν θα είναι ενήμερος για το ακριβές ποσό που πρέπει να καταβάλει.

✱ Δεν παρέχεται η δυνατότητα μαζικής εξαγωγής των ΑΦΜ που έχουν δεσμευτεί στην πύλη ενός ΚΥΔ.

✱ Εντοπίζεται το φαινόμενο μετά τη δέσμευση ΑΦΜ να μην εμφανίζεται πρόχειρη αίτηση στο 2022 (ενώ στο έτος 2021 υπάρχει οριστική αίτηση) και σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα μαζικής εξαγωγής των δεσμευμένων ΑΦΜ ενδέχεται η αίτηση να μην μπορεί να εντοπιστεί και να οριστικοποιηθεί.

✱ Έχουν μεταφερθεί πρόχειρες αιτήσεις της ΕΑΕ 2021 στην ΕΑΕ 2022.

✱ Δεν έχουν μεταφερθεί ορθά οι πιστοποιημένες ομάδες παραγωγών – οργανώσεις παραγωγών.

✱ Δεν έχουν μεταφερθεί οι εγκεκριμένες ενστάσεις επιλεξιμότητας των προηγουμένων ετών.

✱ Η εφαρμογή δεν επιτρέπει να παραμένει κενό το πεδίο του ΑΤΑΚ σε ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια με δενδρώδεις ή αροτραίες καλλιέργειες αντίθετα με την υπουργική απόφαση που το επιτρέπει.

✱ Δεν έχει διασυνδεθεί με την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων η κατάσταση ενσταβλισμού της εκμετάλλευσης.

✱ Σε μη συνιδιόκτητα αγροτεμάχια επιτρέπεται να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ψηφιοποιημένη έκταση του τεμαχίου και στη συνολική έκταση που δηλώνεται στην καρτέλα ιδιοκτησίας του αγροτεμαχίου (π.χ. μπορεί αγροτεμάχιο μη συνιδιόκτητο έκτασης 0,5 ha να δηλωθεί για ιδιοκτησία μικρότερης έκτασης από 0,5 ha). Αυτό θα έπρεπε να είναι εφικτό μόνο στην περίπτωση συνιδιοκτητών αγροτεμαχίων και να είναι το γινόμενο της ψηφιοποιημένης έκτασης με το ποσοστό της συνιδιοκτησίας.

Εν αναμονή διευκρινίσεων

Σύμφωνα με τα ΚΥΔ, δεν έχει γίνει γνωστό, εάν:

✱ Οι τροποποιήσεις σε υφιστάμενες εγγραφές στο Ε9 (π.χ. έκταση) μετά από τις 31/05/2022 θα ληφθούν υπόψη ή όχι.

✱ Θα υπάρξει ανοχή απόκλισης ανάμεσα στην έκταση που δηλώνει ο παράγωγος στο Ε9 του και στην ψηφιοποιημένη έκταση (στο ΟΣΔΕ 2021 υπήρχε ανοχή ανά ΑΤΑΚ έως 1 στρέμμα).

✱ Θα εισαχθεί μηχανογραφικά το μέτρο της βιολογικής γεωργίας στους δικαιούχους της προκήρυξης του έτους 2022 μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων.