Εξειδίκευση των μέτρων στήριξης στον πρωτογενή τομέα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στη σημερινή διυπουργική

Κοινή συνέντευξη τύπου υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
16/09/2024
5' διάβασμα
exeidikefsi-ton-metron-stirixis-ston-protogeni-tomea-pou-exingeile-o-prothypourgos-sti-deth-sti-simerini-diypourgiki-332077

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό, ύστερα και από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ, πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στην διυπουργική συνέντευξη Τύπου, που ξεκίνησε στις 11.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Τα μέτρα εξειδικεύουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Παρών είναι και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στη ΔΕΘ και τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα, είναι τα ακόλουθα:

  • Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
  • Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
  • Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας σε όλη την επικράτεια.  
  • Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.
Φωτό: Δημήτρης Γιαννουλάκης

Οι δηλώσεις Τσιάρα για αγροτικό πετρέλαιο και «κόκκινα» δάνεια

Ξεκινώντας, ο Κ. Τσιάρας ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι από το 2025 και εφεξής, όπως έγινε  γνωστό από το Υπουργειο Οικονομικών, έρχεται μηδενικός ΕΦΚ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για τους γεωργικούς ελκυστήρες. Η επιστροφή του ΕΦΚ θα είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη και δικαιούχοι είναι 298.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες και θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ ύστερα από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα, για τα «κόκκινα» δάνεια, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι το ύψος τους στον πρωτογενή τομέα φτάνει τα 3,8 δις τα οποία αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δις ευρώ) 750 Συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών, ενώ σημείωσε ότι έρχεται ρύθμιση με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνεταιρισμών, την προσέλκυση κεφαλαίων κ.ά. Στόχος, επίσης, είναι η σύνδεση του Σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες και το κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού. 

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο κ. Τσιάρας είπε ότι στην Ελλάδα μιλάμε για σχεδόν 49.000 στρέμματα θερμοκηπίων, τη στιγμή που στην Ολλανδία ανέρχονται στα 120.000 στρέμματα. Κατά συνέπεια, στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής (ενδεικτικά υπαίθρια τομάτα από 3 tn/στρέμμα σε 13,5 tn/στρέμμα η θερμοκηπιακή), εξοικονόμηση έως 30% ενέργειας, η μείωση κατανάλωσης νερού, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προστασία περιβάλλοντος και εξοικονόμηση φυσικών πόρων. 

Ο προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στα 600 εκ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από:  

  • 50% ΠΑΑ
  • 35% τραπεζικός δανεισμός
  • 15% ίδια κεφάλαια 

Σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Β. Αιγαίο, το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%. Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, πλην εκείνων που χρηματοδοτούνται από άλλο Τομεακό Πρόγραμμα). 

Αδρανείς γαίες

Τέλος, αναφορικά με το Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών γαιών του ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι η αξιοποίηση των αδρανών εκτάσεων για αγροτική χρήση, για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους, ενώ για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, εξήγησε πως θα γίνει επικαιροποίηση του Ν4061/12 με:

  • Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων του Υπουργείου
  • Αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση και προστασία των εν λόγω εκτάσεων
  • Επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα καθώς και θέματα αλλαγής χρήσης γης
  • Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για τη σύσταση ή μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ιδιωτικές εκτάσεις.
  • Δημιουργία Ομάδας Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πλήρη αποτύπωση των διαθέσιμων γαιών. 

 

Στο παρακάτω link μπορείτε να παρακολουθήσετε ξανά τη Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ για τη στήριξη των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό: 

 

Φωτό: Δημήτρης Γιαννουλάκης
Φωτό: Δημήτρης Γιαννουλάκης