Εξερεύνηση στην Πάρνηθα από Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψη καλοκαιριού

Εξερεύνηση στην Πάρνηθα από Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψη καλοκαιριού

Ο αρχηγός της ΝΔ επισκέφθηκε τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας και τις αναδασωτέες εκτάσεις

Tον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναγέννησή του δάσους, 10 χρόνια μετά την  πυρκαγιά, που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο επισκέφθηκε την Τετάρτη ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την επίσκεψή του από το όριο της αναδάσωσης, από το σημείο δηλαδή που εκδηλώθηκε  η πυρκαγιά το 2007 και είχε ενημέρωση για το έργο που επιτελείται από τον πρόεδρο του Φορέα Εθνικού Δρυμού και τον αρμόδιο δασάρχη.

Ο κ.Μητσοτάκης στη συνέχεια επισκέφθηκε, το φυτώριο που υπάρχει στην περιοχή όπου καλλιεργούνται δενδρύλλια ελάτης για τις αναδασώσεις. Σημειώνεται ότι από τα περίπου 49.000 στρέμματα που καταστράφηκαν έχουν αναδασωθεί περίπου 5.000 στρέμματα και έχουν φυτευτεί πάνω από 450.000 έλατα, μαύρη πεύκη και βελανιδιές. 

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε στο καταφύγιο Μπάφι που έχει θέα στο σημείο που οι καμένες περιοχές του βουνού συναντούν  το ζωντανό κομμάτι του δάσους, στο οποίο υπάρχουν σπάνια είδη φυτών και δεκάδες είδη ζώων και πουλιών. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εθελοντές δασοπυροσβέστες και συγκεκριμένα τους Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής (ΕΔΑΣΑ) που επανδρώνουν δύο πυροφυλάκια και περιπολούν με την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής. Στο έργο αυτό μετέχουν 50 άτομα.

Οι εθελοντές ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη  για την εθελοντική δασοπυροφύλαξη, την δασοπυρόσβεση, την συμμετοχή τους στην αναδάσωση και την προστασία των βουνών της Αττικής, καθώς και  για την περιβαλλοντική ενημέρωση που παρέχουν σε σχολεία, συλλόγους και κοινωνικούς φορείς. Ήδη, στις αναδασώσεις, που έγιναν στην Πάρνηθα, συμμετείχαν μέχρι σήμερα, πάνω από 2.500 εθελοντές.

Αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Πάρνηθα δήλωσε τα εξής: «Συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 η οποία κατέστρεψε ένα μεγάλο κομμάτι του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Δέκα χρόνια μετά χαίρομαι ιδιαίτερα που διαπιστώνω ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά ως προς την αποκατάσταση της καταστροφής που συντελέστηκε. Σχεδόν 5.000 στρέμματα έχουν αναδασωθεί και επίσης έχει ενισχυθεί σημαντικά ο συνολικός μηχανισμός προστασίας και πρόληψης απέναντι σε μελλοντικές δασικές πυρκαγιές».

Ο ίδιος συνεχάρη τη Διεύθυνση Αναδασώσεων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Πυροσβεστική, τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας και τους εκατοντάδες εθελοντές που συνέβαλαν σ΄ αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια.«Ένα πολύ μεγάλο μπράβο, επίσης, σε όλους τους εθελοντές που μέρα – νύχτα και ειδικά τέτοιες μέρες που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, στελεχώνουν τα πυροφυλάκια, συνεισφέρουν το χρόνο τους προκειμένου να προστατέψουν το δάσος, που έχει απομείνει και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου για το λεκανοπέδιο», είπε.