Εξοικονόμηση λιπασμάτων στο σιτάρι μέσω δορυφορικών εικόνων

farmstar-min
-Διαφήμιση-

Δορυφορικές εικόνες για την ορθή εφαρμογή λιπασμάτων χρησιμοποιεί ο γαλλικός συνεταιρισμός SCAEL. Τα μέλη του συνεταιρισμού είχαν εντοπίσει πως η ρύπανση από τα νιτρώδη άλατα επηρεάζει τόσο την ποιότητα των καλλιεργειών σιταριού όσο και την ποιότητα των υδάτων.

Ο συνεταιρισμός τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει τη χρήση της γεωργικής συμβουλευτικής υπηρεσίας Farmstar, η οποία αναπτύχθηκε από την Astrium, έναν πάροχο δορυφορικών δεδομένων, και το Arvalis – Institut du végétal, ένα ερευνητικό ίδρυμα για την εφαρμοσμένη γεωργία.

Το Farmstar συνδυάζει τόσο τις δορυφορικές όσο και τις επιτόπιες πληροφορίες που συλλέγονται από τους γεωπόνους της SCAEL για να συμβουλεύσουν τους αγρότες σχετικά με την ποσότητα των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική και αλόγιστη χρήση ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών.

Παρέχει, επίσης, πληροφορίες για την πιθανότητα ασθένειας στις καλλιέργειες, ενώ η χρήση των πληροφοριών από τους αγρότες γίνεται με τη λήψη ενός χάρτη με συμβουλές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Mathilde Lejards, μέλος του συνεταιρισμού, αναφέρει στην «Eurisy», την ευρωπαϊκή μη κερδοσκοπική ένωση διαστημικών οργανισμών, πως «Η υπηρεσία είναι χρήσιμη για εμάς, ειδικά ενόψει των όλο και πιο απαιτητικών κανονισμών για τη ρύπανση των υδάτων». Επισημαίνει, επίσης, πως «η υιοθέτηση των υπηρεσιών αυξάνεται συνεχώς, ιδίως μεταξύ των νέων αγροτών. Σήμερα, 525 αγρότες χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, έχοντας δει οφέλη στην ποιότητα των καλλιεργειών τους».

Τα επόμενα χρόνια, ο συνεταιρισμός αποσκοπεί στην επέκταση της υπηρεσίας παροχής συμβουλών και στην κάλυψη άλλων καλλιεργειών, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει τις ασθένειες των ελαιοκράμβων, την κάλυψη των ζιζανίων και την περιεκτικότητα του εδάφους σε θείο.

-Διαφήμιση-