Εξήραν οι εκπρόσωποι φορέων, εξέφρασαν αντιρρήσεις τα κόμματα!

Με τη σύμφωνη γνώμη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τις αντιδράσεις ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ, «Ναι» επί της Αρχής από Δημοκρατική Συμπαράταξη κι επιφυλάξεις για τυχόν τροπολογίες, Επιφύλαξη από το Ποτάμι και Παρών από Ένωση Κεντρώων, πέρασε το νομοσχέδιο Παππά για τον Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος, από τις Επιτροπές και πλέον οδεύει στην Ολομέλεια της Βουλής, προς ψήφιση. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί νέες συνθήκες για την ανάπτυξη της ψηφιακής Γεωργίας, γεγονός που παραδέχτηκαν και εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του κ Δημητρίου Γάκη, η Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι ορθώς η κυβέρνηση προχωρά στην νομοθεσία για τη διαστημική πολιτική. Ωστόσο ο ειδικός αγορητής της, Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε ότι είναι έντονα υπουργοκεντρικό το νομοσχέδιο. Υποστήριξε πως δεν διασφαλίζει προϋποθέσεις αντικειμενικότητας σημειώνοντας, όπως κι η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου τις προηγούμενες ημέρες, ότι 36 δράσεις ορίζονται από τον υπουργό .
Ο Μάριος Κάτσης, ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, για το νομοσχέδιο για τον ελληνικό διαστημικό οργανισμό. Εξήγησε πόσο σημαντικό γεγονός είναι ότι δημιουργείται αυτός ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, ο οποίος θα έχει πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα, στην Ψηφιακή Γεωργία, Βιομηχανία, στην Μετεωρολογία, στην πρόληψη ακραίων καιρικών φαινομένων κ.ά. και στην επιστροφή επιστημόνων, οι οποίοι έφυγαν λόγω ανεργίας.
Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης εκφράστηκε θετικά επί της Αρχής στις διατάξεις για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και την Ψηφιακή Γεωργία αλλά κράτησε επιφυλάξεις για επιμέρους άρθρα και τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα και για περισσότερα κανάλια.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΚΚΕ, δια του ειδικού αγορητή Μάνου Συντυχάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την τακτική για το κόψιμο της πίττας ως προς την παγκόσμια διαστημική αγορά, κι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία στρώνει έδαφος στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο Γιώργος Λαζαρίδης, ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ εξήγησε πως για πρώτη φορά η Ελλάδα προχωρά επιτέλους στην κατάθεση εθνικής νομοθεσίας για το διάστημα με παρουσία της Ελλάδας κι εξήγησε πως ήδη το έχει αγκαλιάσει η ελληνική επιστημονική κοινότητα ως νομοθετική πρωτοβουλία, αφού τάχθηκαν θετικά και μετ΄επαίνων.
Επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ο Γιώργος Αμυράς, από την πλευρά του Ποταμιού, τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται χρονοδιάγραμμα ή οργανόγραμμα μέσα στο νομοσχέδιο και σημείωσε ότι η περαιτέρω χρήση ψηφιακών εφαρμογών στη γεωργία θα βελτιστοποιήσει την παραγωγή, άρα, την τοπική και εθνική οικονομία.
Θετικά εκφράστηκε στις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης επιφυλάχθηκε για ορισμένες διατάξεις ως προς το θέμα της υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων.
Ένθερμη υποστηρικτής του νομοσχεδίου και η πρώην υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη εξήγησε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο διαστημικός φορέας για τους αγρότες. Επεσήμανε πως ήταν μια αναγκαιότητα και επιτέλους δημιουργείται με ιδρυτικό νόμο, όπως ορθώς προβλέπεται στο νομοσχέδιο και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια στη χώρα μας, όπως ακριβώς σημείωσαν και οι εκπρόσωποι φορέων, που τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου. Σημείωσε, δε, πως ορθώς προβλέπεται η συγκρότηση του φορέα και το οργανόγραμμα με υπουργική απόφαση, διότι πρέπει να προηγηθεί σχετική μελέτη ενώ τυχόν προεδρικό διάταγμα θα καθυστερούσε περαιτέρω τις διαδικασίες.
Δεν πρόκειται ν΄ αδειοδοτηθούν προγράμματα αλλά αντικείμενα ξεκαθάρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς απαντώντας στις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι ήταν στοιχειώδης υποχρέωση της χώρας μας και σημείωσε ότι όλες οι χώρες πρέπει να έχουν μητρώο διαστημικών αντικειμένων, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο ενώ άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως οι υπουργικές αποφάσεις που θα παρθούν, θα είναι με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών επιστημόνων.