Ευβοϊκός: Στα χέρια των λιμενικών χιλιάδες ολοθούρια από παράνομη αλίευση

Κάνοντας χρήση της νέας τεχνολογίας, παράνομοι αλλά και νόμιμοι αλιείς αλιεύουν και είδη που βρίσκονται προς εξαφάνιση. Τα μεγάλα κέρδη μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα ενισχύουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων στον χώρο αυτόν και είναι σαφές ότι η πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα, ώστε να επιβάλει τον νόμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η σύλληψη τριών ατόμων στην περιοχή της Λοκρίδας, οι οποίοι σε έλεγχο που πραγματοποίησαν λιμενικοί του Τμήματος Σκάλας Αταλάντης εντόπισαν 5.500 ολοθούρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ευρύτερη περιοχή του Ευβοϊκού και Μαλιακού κόλπου.

Στο παρελθόν, ακόμα και Κινέζοι αλιείς συνελήφθησαν για παράνομη δραστηριότητα, καθώς ψάρευαν θαλάσσια είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Για αυξημένη παρουσία των λιμενικών και καλύτερος έλεγχος στην περιοχή στον Ευβοϊκό Κόλπο κάνουν λόγο οι αλιείς της περιοχής. Είναι γνωστό ότι τα ιχθυοαποθέματα έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό από την υπερεντατική αλίευση και πολλοί επαγγελματίες αλιείς έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Η διάθεση των παράνομων αυτών ειδών στην αγορά έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική και εθνική οικονομία γενικότερα.