Ευεξία, γαστρονομία και γεωργικά προϊόντα στο στόχαστρο του διασυνοριακού έργου Netoural

Με επίκεντρο τον τουρισμό, αλλά και τα αγροτικά τοπικά προϊόντα, η Αναπτυξιακή Κιλκίς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σε συνεργασία με τον Δήμο Κόντσε και την Τουριστική Ένωση Στρούμιτσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να σχεδιάσουν και να αναδείξουν πρωτότυπες εναλλακτικές διαδρομές και προτάσεις στη διασυνοριακή περιοχή του Κιλκίς και της γειτονικής χώρας.

Υλοποιώντας το διασυνοριακό έργο «Netoural», οι παραπάνω φορείς στοχεύουν στις δραστηριότητες ευεξίας και ευημερίας, παράλληλα με την προώθηση ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης.

Αλληλένδετοι τομείς

Όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Κιλκίς, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, η γαστρονομία, ως υποτομέας του τουρισμού, συνάδει με όλες τις μορφές τουριστικής ανάπτυξης και κυρίως με την ευεξία, γιατί για έναν τουρίστα, που θέλει να χαλαρώσει για λίγες ημέρες, η γαστρονομία αποτελεί σημαντική παράμετρο επιτυχίας.

Αν και, όπως ενημερώνει, το λουκέτο που μπήκε στην επιχείρηση των μοναδικών στην Κ. Μακεδονία Λασπόλουτρων της Πικρολίμνης είχε έναν σχετικό αντίκτυπο στο πρόγραμμα, αφού ήταν η κορωνίδα του έργου, ωστόσο το τελευταίο αναδιαμορφώθηκε, σχεδιάζοντας πρωτότυπες θεματικές εναλλακτικές διαδρομές τουριστικών προτάσεων στη διασυνοριακή περιοχή του Κιλκίς και της γειτονικής χώρας, προβάλλοντας, παράλληλα, τους φυσικούς πόρους των δύο.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η γαστρονομία ακουμπάει στον τουρισμό απόλυτα και είναι μια ιδιαίτερη μορφή του και συνεπώς συνδέεται άμεσα με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και τις επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων και θέλουμε να τα συνδέσουμε απόλυτα και με έμφαση. Έτσι, κάθε θεματική διαδρομή που θα δημιουργηθεί θέλουμε να χαρακτηρίζεται από τα αγροτικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Το έργο θα έχει ακόμη έναν στόχο, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Εφόσον οι τουριστικοί φορείς των δύο περιοχών θα προσπαθούν να αναπτύξουν τον τομέα, αυτό σημαίνει δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, και με την προσδοκώμενη αύξηση ροής των επισκεπτών και την όποια ζήτηση δημιουργηθεί, θα αυξηθούν και οι θέσεις εργασίας. Αυτό συμβαίνει πάντα όταν υπάρχει ενίσχυση τέτοιων μορφών ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Στο πλαίσιο του έργου «Netoural» δρομολογούνται δράσεις όπως επισκέψεις ταξιδιωτικών bloggers, θεματικές διαδρομές με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ανάπτυξη σχεδίου μάρκετινγκ και στρατηγικής ανάπτυξης επωνυμίας, οργάνωση διεπιστημονικών εργαστηρίων εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, αλλά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους φορείς.