Ευεργετικές οι πρόσφατες βροχές, χαμηλά η μπάλα για τις αποδόσεις από τους παραγωγούς

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου
Μικρό καλάθι κρατούν οι παραγωγοί σιταριού στον θεσσαλικό κάμπο για τη φετινή σοδειά, η οποία έχει περάσει από 1.000 κύματα, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Αρχικά, υπήρξε η παρατεταμένη ανομβρία του Μαρτίου, η οποία δοκίμασε την ομαλή εξέλιξη του φυτού, ενώ στη συνέχεια οι βροχοπτώσεις του Απριλίου χαρακτηρίστηκαν καλοδεχούμενες, αφού γλύτωσαν τους παραγωγούς από έξοδα ποτίσματος. Ωστόσο, αρκετοί, μπροστά στον κίνδυνο να «καεί» η φετινή σοδειά, προχώρησαν σε ένα με δύο ποτίσματα.
Οι περισσότεροι δεν βιάζονται να προβούν σε εκτιμήσεις, συνιστώντας υπομονή. Ομοίως και για τις τιμές. «Ας κλείσουμε τα αφτιά μας. Ας έρθει η ώρα του αλωνισμού, πλησιάζει άλλωστε, να δούμε τι παραγωγή θα έχουμε και ανάλογα κινούμαστε», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Συνεταιρισμού Νίκαιας, Αντώνη Ρεντζιά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «καλό είναι εφεξής να μην έχουμε άλλες βροχές. Σίγουρα μας προβληματίζουν οι προβλέψεις κάποιων μετεωρολόγων που μιλούν για βροχερό Μάιο. Δεν θέλουμε άλλες βροχές για να μη χάσουν τα σιτηρά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, όπως είναι τα υαλώδη, το χρώμα κ.ά. Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε μία μέση στρεμματική απόδοση γύρω στα 450 κιλά το στρέμμα».
Σχετικά με τις τιμές, ο κ. Κουκούτσης αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «στην παρούσα φάση επικρατεί νηνεμία. Δεν ακούγεται κάτι ανεπίσημο από τους μεσίτες. Συνήθως ανοίγουν τα χαρτιά τους λίγο πριν από τα αλωνίσματα, που φέτος προσδιορίζονται για τις αρχές Ιουνίου. Επίσης, οι προσφορές που θα δοθούν θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, διεθνών και εγχώριων».
Να σημειωθεί ότι φέτος λόγω προβληματικού αρδευτικού δικτύου στον κάμπο, τα σιτηρά εμφανίζουν μια αύξηση καλλιεργούμενων στρεμμάτων 25% περίπου, σε σχέση με πέρυσι.
Πήραν ανάσα τα πεδινά στη Στερεά
Προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου δείχνουν να ξεκινούν οι πρώτοι αλωνισμοί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ήδη, τα στάχυα των κριθαριών, αλλά και των σιτηρών που βρίσκονται σε φτωχά και άνυδρα χωράφια, έχουν πάρει το κίτρινο χρώμα, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον κύκλο τους, λόγω της απουσίας εδαφικής υγρασίας στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης των φυτών. Τα χωράφια του κάμπου δείχνουν να είναι πράσινα και οι τελευταίες βροχοπτώσεις φαίνεται ότι βοηθούν σημαντικά στην ωριμότητα των καρπών.
Σύμφωνα με τον Κώστα Γεωργίου, παραγωγό από την Κάτω Τιθορέα, τα καμπίσια σιτηρά δείχνουν να είναι καλύτερα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν ποτιστεί. «Τα φτωχά και άνυδρα χωράφια αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα και τα περισσότερα από αυτά σχεδόν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, με σημαντικές απώλειες τόσο σε ποσότητα, αλλά και ποιότητα», σημειώνει. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα σιτηρά, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, είναι πολύ περισσότερα και ένα ποσοστό από αυτά καλύπτει ποτιστικές καλλιέργειες κυρίως καλαμποκιού και βαμβακιού. Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα στις αποθήκες, εκτιμά ότι «είναι ελάχιστα και η χρονιά ξεκινά από καλή αφετηρία για το θέμα των τιμών».
Ιδιαίτερα ευεργετικές για τις καλλιέργειες των σιτηρών στο οροπέδιο του Δομοκού ήταν οι τελευταίες βροχοπτώσεις. Όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Νταντής παραγωγός σιτηρών, η περιοχή αυτή είναι όψιμη, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Στερεά και ο θερισμός γίνεται 15 με 20 ημέρες αργότερα. «Το συγκριτικό μας αυτό πλεονέκτημα, για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, είχε ως αποτέλεσμα οι καλλιέργειες των σιτηρών να αξιοποιήσουν καλύτερα τις τελευταίες βροχοπτώσεις, λόγω του όψιμου σταδίου ανάπτυξης», υποστηρίζει ο ίδιος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του. Παράλληλα, επισημαίνει ότι, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, τα φετινά αλώνια θα ξεκινήσουν μία 7-10 μέρες νωρίτερα. «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες, το επόμενο διάστημα», καταλήγει.
Δίχως προβλήματα σε Ορεστιάδα, Δράμα
Ομαλά προχωρά η καλλιέργεια των σιτηρών στην Ορεστιάδα και, σύμφωνα με την Ένωση Ορεστιάδας, τα σκληρά σιτάρια είναι στο γέμισμα του σπόρου με τη σωστή φροντίδα του παραγωγού και τη γεωτεχνική στήριξή της.
Η χρονιά στις περισσότερες εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν είναι πρώιμη και σε έναν μήνα περιμένουν τα αλώνια, με την εικόνα των σιτηρών να είναι καλή. Οι παραγωγοί φύτευσαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στην περιοχή κυριαρχούν τα ποτιστικά χωράφια, ωστόσο η βροχή βοήθησε και δεν χρειάστηκε να ποτίσουν. Τα σιτηρά αντιπροσωπεύουν το 60% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον Βόρειο Έβρο και από ποσοτικής και ποιοτικής άποψης αναμένεται μια καλή χρονιά.
Στην τελική ευθεία, ήτοι στο στάδιο της ζύμης, βρίσκονται τα χειμερινά σιτηρά στον Νομό Δράμας, σύμφωνα με τον γεωπόνο στη ΔΑΟΚ, Κωνσταντίνο Σίμογλου. Η τελευταία βροχή ήταν πολύ χρήσιμη και το αλώνισμα αναμένεται τον Ιούνιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την απαιτούμενη χαμηλή υγρασία. Η καλλιέργεια χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι αποδόσεις αναμένεται να είναι καλές, ωστόσο ο κ. Σίμογλου παρατηρεί κάποια πλαγιάσματα στα πολύ γόνιμα εδάφη, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο εξαιτίας του συνδυασμού βροχής και αέρα. Όπως εξηγεί, σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να επιλέγονται κοντές ποικιλίες, ανθεκτικές στο πλάγιασμα και προσθέτει ότι χρειάζεται ορθή καλλιεργητική πρακτική, καθώς και προσεκτική λίπανση.