Με ευφυή συστήματα τα όσπρια σε Φάρσαλα και Καστοριά

Παραγωγοί λαμβάνουν προειδοποιήσεις για ασθένειες και ελλείψεις στο χωράφι τους

Η παράδοση έχεις τις ρίζες της στην ιστορία και, παρά το πέρασμα των χρόνων, μένει αναλλοίωτη να μας θυμίζει τις προηγούμενες γενιές. Χρέος, όμως, κάθε γενιάς είναι να εκσυγχρονίζεται και να προοδεύει, αφήνοντας παρακαταθήκη στους επόμενους τα επιτεύγματά της.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τις καλλιέργειες των οσπρίων, οι οποίες για τους Έλληνες καταναλωτές αποτελούν ένα παραδοσιακό προϊόν που έχει, όμως, τη δυναμική να συνδυάσει τις παραδοσιακές του ρίζες με την καινοτομία.

Φακές και φασόλια-γίγαντες, στις περιοχές των Φαρσάλων και της Καστοριάς αντίστοιχα, παράγονται με σύμμαχό τους την ευφυή γεωργία. Συγκεκριμένα, τρεις αγρότες που ανήκουν στην ομάδα των συνεργατών-παραγωγών της ελληνικής εταιρείας «άροσις» χρησιμοποιούν το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC.

Ως τη γεωργία του μέλλοντος χαρακτηρίζει την ευφυή γεωργία ο γεωπόνος της «άροσις», Μπάμπης Εφραιμίδης, εξηγώντας ότι η εταιρεία απηύθυνε πρόσκληση στους παραγωγούς της για να εγκαταστήσουν στα χωράφια τους το gaiasense και να λαμβάνουν προσωποποιημένες συμβουλές ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους.

«Επιλέχθηκαν άνθρωποι με γνώσεις, που είχαν ήδη ενδιαφέρον για την ευφυή γεωργία», τονίζει ο κ. Εφραιμίδης, ο οποίος συνεχίζει, λέγοντας ότι «η κατεύθυνση της εταιρείας προς την ευφυή γεωργία αντικατοπτρίζει τόσο τις καινοτόμες πρακτικές που ακολουθεί κατά το πέρασμα των χρόνων όσο και την ανάγκη που υπάρχει πλέον για ποιοτικά τρόφιμα με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ξεκινήσαμε την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο με πιλοτική εφαρμογή του συστήματος gaiasense σε φακές και φασόλια-γίγαντες, που είναι καλλιέργειες ενδιαφέροντος τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές».

Η σωστή στιγμή ποτίσματος

Την πιθανή μείωση της παραγωγής κατάφερε να αποφύγει ο ένας εκ των τριών παραγωγών μέσω του συστήματος gaiasense. Όπως εξηγεί ο κ. Εφραιμίδης, «αυτήν τη στιγμή, τροφοδοτούμε συνεχώς την πλατφόρμα με δεδομένα από το χωράφι και τις καλλιέργειες, έτσι ώστε να αναπτυχθεί μια βάση με σωστά δεδομένα που θα λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επόμενες χρονιές.

Παρά την πιλοτική του εφαρμογή, το σύστημα ενημερώνει τους παραγωγούς και τους προειδοποιεί για τις συνθήκες στο χωράφι τους. Συγκεκριμένα, ένας από τους αγρότες έλαβε ειδοποίηση ότι το χωράφι του έχει έλλειψη από υγρασία, οπότε εκείνη τη στιγμή μπορούσε να επέμβει και να ποτίσει. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται να είχε πιθανή μείωση της παραγωγής, αν άφηνε το χωράφι απότιστο και δεν γινόταν το πότισμα την κατάλληλη χρονική στιγμή, σε μια περίοδο που η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 38 βαθμούς. Εκτός από τα παραπάνω, το σύστημα λειτουργεί ως ακτινογραφία της καλλιέργειας, που παρέχει και προειδοποιήσεις για πιθανή ανάπτυξη ενός εχθρού λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξή του».

Συνδυασμός παράδοσης και καινοτομίας

Ο κ. Εφραιμίδης εξηγεί ότι η ευφυής γεωργία είναι ένα εργαλείο που βοηθά τόσο τους παραγωγούς όσο και το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στους καταναλωτές την πληροφορία για τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ευφυή γεωργία για να παραγάγουμε μεγαλύτερες ποσότητες και καλύτερης ποιότητας, να αυξήσει ο παραγωγός το εισόδημά του και, ταυτόχρονα, να προστατέψει το περιβάλλον με μειωμένες εφαρμογές εισροών. Ως εταιρεία, προσπαθούμε να συνδυάσουμε παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτικές με την τεχνολογία, η οποία αναπτύσσεται και προχωράει και χρειάζεται να την έχουμε σύμμαχό μας στην καλλιεργητική μας πορεία».

Κοινοποιήσιμα δεδομένα

Τον επόμενο χρόνο, και αφού περάσει το πιλοτικό στάδιο από την εφαρμογή του συστήματος gaiasense, θα εξαχθούν αποτελέσματα σχετικά με τη μείωση της χρήσης των εισροών στο χωράφι, αλλά και τις προειδοποιήσεις από ασθένειες και εχθρούς. Ο κ. Εφραιμίδης αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους παραγωγούς, στη βάση δεδομένων, έτσι ώστε να καταλάβουν τα οφέλη της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα. Επίσης, τα ποσοτικά δεδομένα θα αυξήσουν και το ενδιαφέρον των παραγωγών για την ευφυή γεωργία».

Τέλος, κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς, ο ίδιος επισημαίνει ότι η εταιρεία έχει ανοδική πορεία τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές και στόχος για την επόμενη χρονιά είναι να συνεχίσει και να ενισχύσει τις εξαγωγές και τη δυναμική της στην εγχώρια αγορά.