Με τις ευλογίες του Τραμπ, πάει για τα 75 σεντς το βαμβάκι

Βελτίωση θεμελιωδών και υπογραφες μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας δίνουν ερείσματα για άνοδο των τιμών

Προεξοφλήθηκε τόσες φορές και διαψεύστηκε άλλες τόσες, που ακόμα και σήμερα πολλοί αναλυτές αρνούνται να το πιστέψουν αν δεν δουν πρώτα τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει τον στυλό και να δίνει τα χέρια με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ή όποιονδήποτε άλλο υψηλόβαθμο αξιωματούχο στείλει επί τούτου το Πεκίνο στον Λευκό Οίκο.

Αυτήν τη φορά όμως τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν πάρει τον δρόμο τους και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (από αυτά, η αλήθεια είναι, που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μιλάει για τον Τραμπ), τέτοια ώρα την επόμενη εβδομάδα θα μετράμε τα πρώτα εικοσιτετράωρα από την εν χορδαίς και οργάνοις υπογραφή της περίφημης συμφωνίας «πρώτης φάσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε μέσω twitter την επίσημη τελετή που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα μεταβεί στο Πεκίνο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία «δεύτερης φάσης».

Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή για τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, που εδώ και μήνες ταλανίζονται από τη διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Τα χαμόγελα θα ήταν πλατύτερα, αν από το κάδρο μπορούσαν να βγουν οι καπνοί από την πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, οι επιπτώσεις της οποίας αυτήν τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν.

Έστω κι έτσι, πάντως, και παρά το γεγονός ότι απέχουμε αρκετά από μια οριστική διευθέτηση των διαφωνιών Ουάσινγκτον-Πεκίνου, η χρονιά μοιάζει να ξεκινά με σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις για τις αγορές αγροτικών προϊόντων και δη εκείνων που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο της εμπορικής διελκυστίνδας, όπως το βαμβάκι. Δεν είναι τυχαίο ότι το χρηματιστήριο βάμβακος συντηρεί τις τελευταίες εβδομάδες ένα ανοδικό μομέντουμ, τεστάροντας σιγά σιγά και τα επίπεδα των 71 σεντς/λίμπρα.

Η υπογραφή της συμφωνίας «πρώτης φάσης» αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, συνολικής αξίας 40 δισ. δολαρίων, που θα δεσμευθεί να αγοράσει η Κίνα, περιλαμβάνονται και τουλάχιστον 800.000 μπάλες βαμβάκι. Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εκτόνωση της γεωπολιτικής έντασης θα συνοδευτεί και από μικρή έστω πτώση του δολαρίου, κάτι το οποίο επίσης βοηθά τις χρηματιστηριακές τιμές (αν και δεν συμβαίνει το ίδιο με εκείνες της ελληνικής σοδειάς, αφού «μεταφράζεται» για εμάς σε λιγότερα ευρώ).

Τιµές συµβολαίων Μαρτίου (κλείσιµο) σε σεντς/λίµπρα

Λιγότερες εκτάσεις και παραγωγή

Θετικά σημάδια μπορεί να διακρίνει κανείς και στα θεμελιώδη. Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,3% που προβλέπει για φέτος η Goldman Sachs (από 3,1% το 2019), κυρίως λόγω των βελτιωμένων επιδόσεων των αναπτυσσόμενων χωρών, είναι ένα σενάριο που υποστηρίζει την κατανάλωση, όμως τα πιο ενδιαφέροντα ίσως νέα έρχονται από το σκέλος της προσφοράς:

Η διαφαινόμενη μεγάλη μείωση των καλλιεργούμενων με βαμβάκι εκτάσεων στις ΗΠΑ –παρά την αντίθετη τάση που καταγράφεται σε χώρες όπως η Βραζιλία, η οποία αναδεικνύεται σταδιακά σε υπολογίσιμο «παίκτη»–, αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση της συνολικής παραγωγής, έχοντας με τη σειρά της ως συνέπεια μια ήπια έστω αποκλιμάκωση, τόσο των αμερικανικών όσο και των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Από τεχνικής άποψης, πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά έχει όλα τα φόντα για να κινηθεί μεσοπρόθεσμα προς την περιοχή των 75 σεντς/λίμπρα. Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν τόσο από τα στοιχεία για το μέγεθος της περσινής αμερικανικής σοδειάς, που αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιηθούν από το USDA, όσο και από τη ροή των πωλήσεων της χώρας προς την Κίνα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πουλημένο ήδη το 80% του ελληνικού εκκοκκισμένου

Η άνοδος του χρηματιστηρίου έδωσε την ευκαιρία σε εγχώρια εκκοκκιστήρια να φιξάρουν τις τελευταίες εβδομάδες ανοιχτά συμβόλαια σε αρκετά καλές τιμές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών του κλάδου, ένα ποσοστό που ενδεχομένως να ξεπερνά και το 80% του ελληνικού βαμβακιού έχει αυτήν τη στιγμή πωληθεί, ενώ το basis (πριμ επί των χρηματιστηριακών τιμών) από τα 3 σεντς/λίμπρα με τα οποία ξεκίνησε τη φετινή εμπορική σεζόν έχει ανέλθει πλέον στα 5-6 σεντς/λίμπρα. Ρόλο έπαιξε φυσικά η έντονη δραστηριοποίηση της Τουρκίας από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, όταν τα κλωστήρια της χώρας απέκτησαν ξεκάθαρη εικόνα του εύρους των ζημιών που προκάλεσαν στη σοδειά της χώρας τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα.

Στον αντίποδα, η πληγή του βαμβακόσπορου παραμένει ανοιχτή. Όπως μεταφέρουν στην «ΥΧ», πέραν του μεγάλου όγκου της παραγωγής, τη δύσκολη κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι μεταφέρθηκε πολύ γρήγορα στα εργοστάσια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ζητήματα ποιότητας. Το αποτέλεσμα είναι αυτήν τη στιγμή να υπάρχουν σημαντικές ποσότητες αδιάθετες και να πιέζονται οι τιμές, οι οποίες ιδίως για αυτές τις υποβαθμισμένες ποιότητες να κυμαίνονται ακόμα και σε μονοψήφια νούμερα.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020