Ευνοϊκοί όροι χορήγησης δανείων μέσω νέου χρηματοδοτικού εργαλείου – Προτεραιότητα στους νέους αγρότες

Ευνοϊκοί όροι χορήγησης δανείων μέσω νέου χρηματοδοτικού εργαλείου - Προτεραιότητα στους νέους αγρότες

Νέο πακέτο χρηματοδότησης στον ελληνικό αγροτικό τομέα που θα προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται τον Ιανουάριο, με έμφαση στη στήριξη επενδύσεων που υλοποιούνται από νέους αγρότες με τη συμφωνία που έκλεισε το ΥΠΑΑΤ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell.  

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα κεφάλαια που χορηγεί η ΕΤΕπ θα στηρίξουν τους οι Έλληνες αγρότες, οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την προμήθεια εξοπλισμού αλλά και υλοποιήσουν ταχύτερα επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, ώστε να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, βελτιώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα.

Επίσης, τα κεφάλαια που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή Αγροτικών Φωτοβολταϊκών πάρκων για τον συμψηφισμό ενέργειας (net metering).

Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» πριν λίγες ημέρες, οι όροι χορήγησης των δανείων είναι ευνοϊκοί, καθώς η διάρκεια τους θα ανέρχεται ως τα 15 έτη και η περίοδος χάριτος ως και 5 έτη, προσφέροντας στους αγρότες πολύτιμο χρονικό περιθώριο για να καλύπτουν τις ανάγκες της παραγωγής και παράλληλα να αποπληρώνουν τον δανεισμό τους.