Ευρεία σύσκεψη στην Κομοτηνή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά

Ξανάνοιξε παράθυρο για κατασκευή Φράγματος Κομψάτου

Παρουσία φορέων του Πρωτογενούς Τομέα, αντιπεριφερειαρχών, στελεχών των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και πολιτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στην Κομοτηνή, σύσκεψη με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Παρών ήταν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Δημήτρης Παπαγιαννίδης ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα,  Βασίλης Δελησταμάτης. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης.

Ο Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Γ. Γεωργαντά σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα επιδότησης μικρών φωτοβολταϊκών στις πομώνες. «Δώσαμε, με νόμο, τη δυνατότητα σε 70.000 αγρότες να κατασκευάσουν μικρά φωτοβολταϊκά μέχρι 10 KW, για ενεργειακό συμψηφισμό. Προσδοκούμε να βγάλουμε στον αέρα το πρόγραμμα το πρώτο τρίμηνο του έτους».

Προκηρύσσεται το μεγάλο αρδευτικό της Ξάνθης

Ο ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι σε 1 με 2 μήνες θα είναι έτοιμοι για την προκήρυξη του μεγάλου αρδευτικού έργου της Ξάνθης, το οποίο εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Είναι το μεγαλύτερο έργο του Προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 του ΥΠΑΑΤ με τίτλο «Μεταφορά και Διανομή Νερού από τον Ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης για Αρδευτικούς Σκοπούς με ΣΔΙΤ. Περιλαμβάνει την κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο (υδροληψία από το Νέστο πριν το υφιστάμενο φράγμα Τοξοτών) στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης, σε πέντε περιοχές συνολικής έκτασης 250 χιλ. στρεμμάτων.

Στην αναφορά του στα μεγάλα έργα σε επίπεδο περιφέρειας, ο κ. Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε στο Φράγμα του Κομψάτου στον Ίασμο Ροδόπης, του οποίου η κατασκευή είναι ένα πολυετές αίτημα όλου του Νομού Ροδόπης καθώς θα αρδεύσει 200.000 στρέμματα και είπε ότι θα επανεξεταστεί. Ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι στην παρούσα φάση «γίνεται η επικαιροποίηση των μελετών από την περιφέρεια, η  απόφαση για να γίνει το έργο υπάρχει. Ως υπουργείο έχουμε την πρόθεση να το υποστηρίξουμε με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε».  Επί του θέματος υπάρχει η προσδοκία να γίνουν σήμερα ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεωργαντάς έδωσε έμφαση στον ρόλο της επιστήμης στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρατηρώντας μάλιστα ότι η καλοκαιρία οδήγησε σε πρώιμη ανθοφορία και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει αν προκύψει παγετός. Προχώρησε σε έναν απολογισμό πεπραγμένων και στάθηκε στα σημαντικά ζητήματα, όπως: αρδευτικές υποδομές, αγροτική οδοποιία, υποδομές για να μειωθεί το κόστος ενέργειας όπως είναι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας.

Ανακοίνωσε ότι την μεθεπόμενη εβδομάδα βγαίνουν οι προκηρύξεις των  διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για τις Περιφέρειας που έχουν ετοιμότητα . Τόνισε ότι κανένας που δεν έχει ζωικό κεφάλαιο δεν δικαιώθηκε επί του εθνικού αποθέματος.

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για τη νέα ΚΑΠ λέγοντας ότι η πρώτη χρονιά θα είναι προσαρμογής, χωρίς αυστηρότητα, για όλα τα κράτη- μέλη, ενώ  τόνισε ότι η πίτα παραμένει ίδια για την Ελλάδα, 19 δις. ευρώ, με εσωτερική ανακατανομή και την προϋπόθεση συμμετοχής σε οικολογικά σχήματα. Ανέφερε επίσης ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα προκηρυχτούν τα σχέδια βελτίωσης. «Αποφασίσαμε να είναι επιλέξιμη η δαπάνη αγοράς όμορου αγροτεμαχίου, με 50%, αλλά όχι σε πρώτου βαθμού συγγενείς» δήλωσε.

Για το μείζον θέμα του καπνού που ταλανίζει χιλιάδες παραγωγούς, είπε ότι προσανατολίζονται στο να τους βοηθήσουν.

Στον διάλογο που ακολούθησε τέθηκαν αρκετά ζητήματα και κάποια στιγμή ανέβηκαν οι τόνοι σε σχέση με περιορισμούς που θέτει η νέα ΚΑΠ.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε την πολιτιστική στέγη του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων, με τον πρόεδρο Γιώργο Νάκο.