Οι ευρωβουλευτές συζητούν για τo ταμείο ανάκαμψης και καταδικάζουν τις μεγάλες περικοπές

Οι ευρωβουλευτές συζητούν για τo ταμείο ανάκαμψης και καταδικάζουν τις μεγάλες περικοπές

Η έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας του ΕΚ ασχολήθηκε με τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-21 Ιουλίου) για τη χρηματοδότηση της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία.

Κατά τη συζήτηση με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής Charles Michel και Ursula von der Leyen, η συμφωνία που επετεύχθη στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ταμείο ανάκαμψης χαρακτηρίστηκε «ιστορικής σημασίας» από πολλούς ευρωβουλευτές, καθώς για πρώτη φορά τα κράτη μέλη συμφώνησαν να δανειστούν από κοινού 750 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι δήλωσαν ωστόσο «μη ικανοποιημένοι» με τις περικοπές στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό – δηλ. το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, ή ΠΔΠ.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πιούμε το πικρό ποτήρι του ΠΔΠ» είπε ο Manfred Weber εκ μέρους του ΕΛΚ. Στο ίδιο κλίμα, η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Iratxe García δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι περικοπές, «όχι τουλάχιστον σε μια περίοδο που χρειάζεται να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και να κλείσουμε την ψαλίδα μεταξύ κρατών μελών».

Πολλοί ομιλητές ανέφεραν ότι το ζήτημα της αποπληρωμής του χρέους δεν έχει επιλυθεί. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το βάρος δεν πρέπει να πέσει στους πολίτες, καθώς και ότι θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις και να δημοσιευτεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη σύσταση ενός σταθερού συστήματος ίδιων πόρων της ΕΕ, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει έναν «ψηφιακό φόρο» ή «τέλη άνθρακα». Ακόμη, πολλοί υπογράμμισαν ότι «η ΕΕ δεν είναι μηχάνημα αναλήψεων για την ενίσχυση των εθνικών προϋπολογισμών», καταδικάζοντας τη στάση των «φειδωλών» χωρών που δεν θέλουν να πληρώσουν για τα οφέλη που αποκομίζουν από την κοινή αγορά, ενώ επέμειναν επίσης ότι δε θα πρέπει να δοθούν χρήματα σε «κατ’ επίφαση δημοκρατικές» κυβερνήσεις οι οποίες δε σέβονται το κράτος δικαίου και τις αξίες της ΕΕ.

Άλλοι ομιλητές εξέφρασαν αμφιβολίες για την επάρκεια των συζητούμενων νέων ίδιων πόρων για την αποπληρωμή του χρέους και προειδοποίησαν ότι η κρίση δε θα πρέπει να αποτελέσει πρόφαση για περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ. Οι περισσότεροι ωστόσο τόνισαν ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με ταχύτητα ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις στην κοινή θέση του Συμβουλίου.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται ψηφοφορία επί ψηφίσματος για την ολοκλήρωση της συζήτησης, το οποίο θα αποτελέσει τη διαπραγματευτική εντολή του Κοινοβουλίου για τις επερχόμενες συζητήσεις με τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν στην ολομέλεια σήμερα στις 17.30 ώρα Βρυξελλών.

Άλλοι ήταν πιο σκεπτικοί για τους νέους ίδιους πόρους που δημιουργούν αρκετά για να εξοφλήσουν όλο το χρέος και προειδοποίησαν ότι η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για περαιτέρω ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, οι περισσότεροι τόνισαν ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο για ταχείες διαπραγματεύσεις για την πραγματοποίηση των απαραίτητων βελτιώσεων στην κοινή θέση του Συμβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν τώρα ένα ψήφισμα για την περάτωση της συζήτησης, το οποίο θα χρησιμεύσει ως εντολή για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί σήμερα στην Ολομέλεια στις 17.30.