Ευρωπαϊκά έργα κυκλικής οικονομίας διεκδικεί ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς

Τη δημιουργία ενός συνεργατικού σχήματος, το οποίο θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση δράσεων κυκλικής οικονομίας για απομονωμένες αγροτικές περιοχές από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδοτήσεων Horizon 6 Cluster, προτείνει ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς «Μακεδνός» προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, το συνεργατικό σχήμα θα μπορούσε μέσα από το έργο να δημιουργήσει μονάδα βιοαερίου 1.000 κυβικών σε χωριό με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, να προχωρήσει στη σύνδεση του χωριού με τηλεθέρμανση που θα παράγεται από το βιοαέριο, καθώς και στην παραγωγή αερίου κίνησης για τις μετακινήσεις των πολιτών σε προσιτή τιμή.

Άμεσος στόχος του έργου είναι η τήρηση των νέων πράσινων προτύπων που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, η δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και η φθηνή θέρμανση.

«Η πρότασή μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, γίνονται συζητήσεις και επαφές με την περιφέρεια, η οποία μπορεί να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης μαζί με την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου έχουν εκφράσει και ιδιώτες επιχειρηματίες», δηλώνει ο σύλλογος.

Όπως τονίζει, επίσης, το χρονικό περιθώριο για την κατάθεση της πρότασης είναι έως τα μέσα Απριλίου, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως συστήματα ευφυούς γεωργίας και κτηνοτροφίας ή τη δημιουργία ινστιτούτου για νέες ανθεκτικές ποικιλίες φασολιού και μήλων.

«Καθώς η Δυτική Μακεδονία πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση, θεωρούμε ότι τέτοια σημαντικά έργα πρέπει να στηρίζονται και να επιδιώκονται», καταλήγει ο πρόεδρος του συλλόγου.