Ευρωπαϊκή επίπληξη για το πρόγραμμα δασώσεων και τις καθυστερήσεις των νέων προκηρύξεων

03/06/2024
4' διάβασμα
evropaiki-epiplixi-gia-to-programma-dasoseon-kai-tis-kathysteriseis-ton-neon-prokiryxeon-242915

Για καθυστερήσεις που καταγράφονται τόσο σε μέτρα του ΠΑΑ 2014-2022, όπως οι δασώσεις, όσο και στις προκηρύξεις μέτρων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου επέπληξε το ΥΠΑΑΤ η αντιπροσωπεία της DG AGRI. Κατά τη διάρκεια των εργασιών των Συνεδριάσεων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Προγραμμάτων, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν, Νίκος Καλίνης, τόνισε πως η απορρόφηση του ΠΑΑ είναι μεν σε καλό επίπεδο, αλλά καταγράφονται προβλήματα σε συγκεκριμένα μέτρα.

Τα δασικά (πρόληψη και αποκατάσταση), όπως είπε, δεν προχωρούν όπως πρέπει, με την Κομισιόν να έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές το θέμα στο υπουργείο. «Η Ελλάδα πρέπει να απορροφήσει όλο τον προϋπολογισμό του Μέτρου 8», τόνισε ο κ. Καλίνης. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για τη μείωση του προϋπολογισμού, όσον αφορά το πρόγραμμα της γρήγορης ευρυζωνικής σύνδεσης.

Σε απάντησή του, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων, Δ. Παπαγιαννίδης, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αφορά το πληροφοριακό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει οι πληρωμές του 2022 και του 2023. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί».

Σε παρέμβασή του, ο Βαγγέλης Γκουντούφας από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος υπενθύμισε ότι έχει αποσταλεί αναλυτικό υπόμνημα για τους λόγους καθυστέρησης των υπομέτρων 8.3 και 8.4. «Δυστυχώς, παραμένουν στο ίδιο σημείο από τότε», είπε, τονίζοντας την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα των έργων που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση στο πεδίο. Ενδεικτικά, ανέφερε πως μόνο 520 δασολόγοι υπηρετούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Γεωργικοί Σύμβουλοι

Σχετικά με μέτρα όπως η παροχή γεωργικών συμβουλών και η καλή διαβίωση των ζώων, ο κ. Καλίνης κάλεσε το υπουργείο να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωσή τους. Για τις γεωργικές συμβουλές, πάντως, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος σε ένα θέμα που, όπως είπε, «η Κομισιόν κυνηγάει 20 χρόνια την Ελλάδα».

Στρατηγικό Σχέδιο

Για το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επικεντρώθηκε σε δύο σημεία:

✱ Στο σύστημα AKIS: «Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Οι υπηρεσίες παροχής γνώσεων και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που ήταν στο ΠΑΑ παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά», σημείωσε ο κ. Καλίνης, υπενθυμίζοντας ότι το σύστημα AKIS αποτελεί κανονιστική υποχρέωση. «Πρέπει να ξεκινήσει», υπογράμμισε και ανέφερε ότι το σύστημα στην Ελλάδα είναι από τα πιο κατακερματισμένα σε ολόκληρη την ΕΕ.

✱ Προκηρύξεις: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλον χρόνο, καθώς έχει ήδη καθυστερήσει στην ενεργοποίηση του Β΄ Πυλώνα, προέτρεψε ο κ. Καλίνης και εξήγησε ότι η προγραμματική περίοδος είναι περιορισμένη χρονικά και ότι πλέον ισχύει ο κανόνας ν+2 (και όχι ν+3 όπως παλιά). Από την τεχνική συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές την Τετάρτη 29/5/2024, η Κομισιόν έλαβε τη δέσμευση ότι αρκετά μέτρα θα τρέξουν γρήγορα.

Σύμφωνα με ενημέρωση των διαχειριστικών αρχών όσον αφορά τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του Υπομέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων»: Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να καταβληθούν οι ενισχύσεις για το έτος εφαρμογής 2022, εφόσον ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιλύσει τα τεχνικά προβλήματα της επικοινωνίας μεταξύ της ΕΑΕ 2022 και του πληροφοριακού συστήματος που υποστηρίζει την υλοποίηση του μέτρου.