Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νομική διαδικασία κατά της σλοβακικής νομοθεσίας για τη λιανική πώληση τροφίµων κινεί η Κομισιόν

Διαδικασία επί παραβάσει και κατά της Σλοβακίας κίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή αμφιλεγόμενο νόμο περί λιανικής πώλησης τροφίμων, ο οποίος απαιτεί από τα καταστήματα να εντάσσουν τα εγχώρια τρόφιμα στο επίκεντρο των προωθητικών ενεργειών τους.

Σύμφωνα με τον σλοβακικό νόμο, που βρίσκεται σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2019 και αποσκοπεί στην καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, οι έμποροι τροφίμων απαιτείται να συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον το 50% των σλοβακικών προϊόντων σε έντυπο ή διαδικτυακό διαφημιστικό υλικό και δράσεις μάρκετινγκ.

Η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή, η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο των διαδικασιών επί παραβάσει, στη Σλοβακία, ζητώντας της να άρει τους περιορισμούς στον τομέα της λιανικής τροφίμων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα σλοβακικά μέτρα δημιουργούν πιο συμφέρουσες συνθήκες εμπορίας για τα εγχώρια προϊόντα και περιορίζουν την ελευθερία των λιανοπωλητών να αποφασίζουν για το στοκ τους», εξηγεί το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.