Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας

Έως τέλη Αυγούστου η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων

Παρουσίαση των πρωτοβουλιών και των χρηματοδοτικών εργαλείων για τον ευρωπαϊκό πρωτογενή τομέα μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Η «ΥΧ» ήταν το μοναδικό ελληνικό μέσο ενημέρωσης που παρακολούθησε την παρουσίαση και απηύθυνε ερώτηση σχετικά με την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στη χώρα μας.

ETΕπ: «Σημαίνων για την οικονομία ο πρωτογενής τομέας»

Στην εξέλιξη των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΤΕπ στον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία της παρουσίασης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew Mc Dowell. Ο κ. Mc Dowell, κάνοντας μια αναδρομή, εξιστόρησε τη σταδιακή ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα σε πρωταρχικής σημασίας για την ΕΕ. Αναφερόμενος στην περίοδο των τελευταίων ετών, σημείωσε ότι η τελειοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ETEπ για τον πρωτογενή τομέα είχε ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότησή του με πάνω από 33 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία».

Πρόσθεσε, δε, ότι ο δανεισμός στον πρωτογενή τομέα την τελευταία τετραετία αντιπροσωπεύει σταθερά το 9% – 10% των συνολικών δανείων που παρέχει η ΕΤΕπ, αρκετά υψηλότερα δηλαδή από το ποσοστό που καταλαμβάνει στο ΑΕΠ των κρατών-μελών της ΕΕ (4%). Ο κ. Mc Dowell υπογράμμισε ότι το 80% αυτής της χρηματοδότησης κατευθύνεται σε αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι πρωτοβουλίες της EIB για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στη συνέχεια, μίλησε για την απροσδόκητη και καταστροφική επίδραση του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα που παρακίνησε την ΕΤΕπ να διευρύνει τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ώστε να μπορεί να προσφέρει και τη δυνατότητα κάλυψης κεφαλαίου κίνησης για αγρότες και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε, ελήφθη η πρωτοβουλία για την παροχή εγγυήσεων, ώστε να χρηματοδοτηθεί, μεταξύ άλλων, και ο πρωτογενής τομέας, με επιπρόσθετα κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ.

H απειλή της κλιματικής αλλαγής προτεραιότητα της ETEπ

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Mc Dowell, «παρόλο που η πανδημία συντάραξε την κοινωνία μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον κίνδυνο ακόμα και για την ίδια μας την ύπαρξη που αποτελεί η κλιματική αλλαγή». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, μεγάλη έμφαση δίνεται πλέον στη χρηματοδότηση για έργα που στοχεύουν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, γι’ αυτό και το 2019 το 50% του άμεσου δανεισμού για τη γεωργία και τη βιοοικονομία κατευθύνθηκαν σε δράσεις συνδεδεμένες με την κλιματική αλλαγή.

ΕταΕ: Ενίσχυση τεχνολογίας – καινοτομίας

Περισσότερες πληροφορίες για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) στην υλοποίηση της νέας «πράσινης» στρατηγικής της ΕΕ έδωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Roger Havenith. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το ΕΤαΕ συνεργάζεται με 26 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημιουργώντας από κοινού εργαλεία που έχουν «ξεκλειδώσει» πόρους 50,7 δισ. ευρώ και στηρίζοντας περισσότερες από 210.000 επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε, η ανωτέρω χρηματοδότηση έχει δοθεί με διάφορες μορφές ευελιξίας και ευνοϊκών όρων, όπως μειωμένες εγγυήσεις, πιο μακρά περίοδο ωρίμανσης ή χαμηλότερα επιτόκια. Ο κ. Havenith σημείωσε ότι μέρος αυτής της χρηματοδότησης έχει δοθεί σε καινοτόμες δράσεις τεχνολογίας, όπως κάθετες φάρμες, ευφυή άρδευση και εφαρμογές πληροφορικής για τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αξιοποιούν τεχνολογίες ψηφιακού νέφους και Μεγάλων Δεδομένων.

Δύο χρηματοδοτικά εργαλεία για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα

Στην επιτακτική ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης του δυναμικού του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας και της ΕΕ αναφέρθηκε, κατά την εισαγωγή της τοποθέτησής του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας. Στη συνέχεια, μίλησε για τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής του «F2F», τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι, μαζί με την επίτευξη των στόχων για μείωση 50% σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα και την αύξηση των βιολογικών καλλιεργειών έως 25%, να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε την εν λόγω διαδικασία ως μια «τεράστια πράσινη μετάβαση», προσθέτοντας ότι για να επιτευχθεί απαιτούνται σημαντικοί πόροι για τον εκσυγχρονισμό και την εκμηχάνιση της γεωργίας και επενδύσεις σε τεχνολογία, όπως η γεωργία ακριβείας.

«Στην Ελλάδα, σχεδιάζουμε την επένδυση άνω των 2 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, με το 50% να προέρχεται από χρηματοδότηση της EΕ», σημείωσε. Στη συνέχεια, στάθηκε στο γεγονός ότι οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση σε δανεισμό με ανταγωνιστικούς όρους, γι’ αυτό και, όπως είπε, το ΥΠΑΑΤ συνεργάστηκε με την ETEπ για τη δημιουργία δύο χρηματοδοτικών εργαλείων: Το πρώτο είναι το γνωστό μας Ταμείο Εγγυήσεων για παροχή δανείων από τις τράπεζες, συνολικού χαρτοφυλακίου άνω των 400 εκατ. ευρώ και το δεύτερο ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα με επενδύσεις στη βιοικονομία και στην τεχνολογία, συνολικού προϋπολογισμού 560 εκατ. ευρώ.

Προαπαιτούμενο εδώ είναι, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, ότι τουλάχιστον το 10% της ρευστότητας θα διατεθεί σε νέους αγρότες. Απαντώντας σε ερώτηση της «ΥΧ» σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των ανωτέρω χρηματοδοτικών εργαλείων, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού επιβράδυναν τις διεργασίες μεταξύ ΕΤαΕ, ΥΠΑΑΤ και ελληνικών τραπεζών και το πιο πιθανό είναι η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Αυγούστου.

Από την πλευρά του, ο κ. Havenith επιβεβαίωσε την ανωτέρω εκτίμηση, προσθέτοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενισχυθεί το χαρτοφυλάκιο δανεισμού των τραπεζών μέσω του προγράμματος FC (σ.σ. παλιό «πακέτο Γιούνκερ» που θα αντικατασταθεί από το πρόγραμμα «Invest EU»).