Ευρωπαϊκός νότος: Η «νίκη» ενάντια στο Nutri-Score μπορεί να απειλήσει τη Μεσογειακή Διατροφή

Εν αναμονή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επισήμανση στην εμπρόσθια συσκευασία των τροφίμων, η οποία αναβλήθηκε για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το μέτωπο των μεσογειακών χωρών, με προεξάρχουσα την Ιταλία, ήδη πανηγυρίζει για τη «νίκη» του επί του αμφιλεγόμενου συστήματος διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score.

Ωστόσο, αυτή η επιτυχία μπορεί κάλλιστα να γυρίσει «μπούμερανγκ» στη συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου, όπως προειδοποιεί σε άρθρο του ο Τζεράρντο Φορτούνα, συντάκτης της Euractiv σε θέματα αγροτικής πολιτικής.

«Ας το παραδεχθούμε: Ο μεσογειακός συνασπισμός, που συγκροτήθηκε κυρίως από τους Ιταλούς, αλλά ενισχύθηκε με τους Έλληνες και τους Ισπανούς σε μεταγενέστερο στάδιο, κέρδισε τελικά τη μάχη ενάντια στο Nutri-Score, το οποίο προωθείται από τη Γαλλία», γράφει ο Φορτούνα. «Τα τελευταία χρόνια, έκανε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια, με αρκετές πρωτοβουλίες για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής -και τη διάσωσή της από το Nutri-Score-, συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων υψηλού προφίλ σε διπλωματικό επίπεδο».

Ενδεικτικές της αποτελεσματικότητας της καμπάνιας ενάντια στο Nutri-Score είναι οι πρόσφατες σκωπτικές δηλώσεις του Τσέχου υπουργού Γεωργίας, Ζντένεκ Νέκουλα, ο οποίος ανέφερε ότι αν «συγκρίνει κανείς το ελαιόλαδο και την κόκα κόλα, εφαρμόζοντας την προσέγγιση του Nutri-Score, παραδόξως η κόκα κόλα θα είναι πιο υγιεινή από το ελαιόλαδο». Να σημειωθεί ότι η Τσεχία δεν είναι καν σημαντική παραγωγός ελαιολάδου.

Στη συνέχεια, δεν προκάλεσε έκπληξη ούτε η τοποθέτηση της αναπληρώτριας διευθύντριας της ΓΔ SANTE για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, Κλερ Μπέρι, η οποία, όπως γράφει ο Φορτούνα, «έθαψε» το Nutri-Score σε πρόσφατη εκδήλωση του Politico, «διευκρινίζοντας ξεκάθαρα ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ δεν πρόκειται να το προτείνει ως το νέο σύστημα επισήμανσης τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Πράγματι, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η Κομισιόν δεν θα προτείνει κάποια από τις ήδη υπάρχουσες επισημάνσεις.

Ωστόσο, η αρχικά στέρεη επιχειρηματολογία του τύπου «κόκα κόλα εναντίον ελαιολάδου», η οποία έδινε έμφαση στη σαφή αντίθεση ανάμεσα σε κάτι φυσικό και κάτι εξαιρετικά επεξεργασμένο, έχει πλέον ανοίξει τον δρόμο για την υιοθέτηση παντός είδους προϊόντων που παράγονται στην περιοχή της Μεσογείου, ακόμη και ένοχων απολαύσεων. «Αυτό συμπεριλαμβάνει μερικές τροφές που δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι είναι όντως υγιεινές, όπως το κρουασάν και το τυρί», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της Euractiv.

Με λίγα λόγια, η δράση της συμμαχίας του ευρωπαϊκού Νότου έχει πλέον μετατραπεί περισσότερο σε έναν οριζόντιο τρόπο υπεράσπισης των ισχυρών παραγωγών των μεσογειακών χωρών, παρά της υγείας και της θρεπτικότητας της μεσογειακής διατροφής. «Η έντονη αντίθεση στο Nutri-Score μπορεί να συσχετίσει μακροπρόθεσμα τη μεσογειακή διατροφή με κάτι καλό, αλλά όχι και τόσο υγιεινό», προειδοποιεί ο Φορτούνα. «Τέλος, το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν θα υποστηρίξει το Nutri-Score δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταλήξει σε κάτι πολύ παρόμοιο, απλά με διαφορετική ονομασία».

news.italianfood.net