Ευρώπη – Ιαπωνία: Ενισχύεται η συνεργασία για τη βιωσιμότητα και την καινοτομία στον αγροτικό τομέα

Μ

ε αφορμή την Προ-Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Σύστημα Τροφίμων (UNFSS), ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, και ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αλιείας της Ιαπωνίας, Kοtarο Nogami, συναντήθηκαν στη Ρώμη για να ενισχύσουν τους ευρωπαϊκούς και ιαπωνικούς δεσμούς στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, αναγνώρισαν από κοινού την κρίσιμη σημασία των ερωτημάτων που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη στην προετοιμασία της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής για το Σύστημα Τροφίμων και κυρίως τα ερωτήματα που σχετίζονται με τις προκλήσεις που τίθενται στη γεωργία και στις αγροτικές περιοχές ως ραχοκοκαλιά των συστημάτων τροφίμων.

Ο επίτροπος, Γ. Βοϊτσεχόφσκι, και ο υπουργός, Κ. Nogami, υπενθύμισαν τον σημαντικό ρόλο της καινοτομίας για τη μετάβαση σε βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα και τόνισαν ότι η έρευνα και η ανάπτυξη πρέπει να ενθαρρυνθούν, με βάση τις ιδιαιτερότητες και των δύο περιοχών, όσον αφορά το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις κοινωνικές συνθήκες.

Στην κοινή δήλωση που ολοκλήρωσε τη συνάντησή τους εξέφρασαν την προθυμία τους να θέσουν την καλά εδραιωμένη και λειτουργική συνεργασία στον αγροτικό τομέα μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας στο πλαίσιο της οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας. Ως σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν την πολυμερή συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας ώθηση στην καινοτομία για την επίτευξη μίας πραγματικής μετάβασης προς τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.

Σύμφωνα με την κοινή τους δήλωση, «η καινοτομία είναι το κλειδί για τη βελτίωση και την επίτευξη της βιωσιμότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων και γι’ αυτόν τον λόγο επιβεβαιώνουμε την υπάρχουσα διμερή γεωργική συνεργασία και τη συμμετοχή μας σε πολυμερή συνεργασία που ενθαρρύνει την καινοτομία σε τομείς όπως η υγεία του εδάφους και η κλιματική αλλαγή».