Η Ευρώπη κλείνει την πόρτα στα πορτοκάλια της Νότιας Αφρικής

της Ελένης Ριζάκη

Αβέβαιο κρίνεται το μέλλον των πορτοκαλιών που στέλνονται από τη Νότια Αφρική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των νέων αυστηρών κανονισμών για αποστολές εσπεριδοειδών στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η Ένωση Παραγωγών Εσπεριδοειδών Νότιας Αφρικής (CGA) έχει προειδοποιήσει ότι οι νέοι κανονισμοί για τα πορτοκάλια οδηγούν σε σημαντική αύξηση κατανάλωσης ενέργειας για τις αποστολές και, ταυτόχρονα, τα προϊόντα κινδυνεύουν να αποκλειστούν στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σε δήλωσή του, ο Justin Chadwick, διευθυντής της CGA, σχολιάζοντας τους κανονισμούς, είπε: «Η προσέγγιση να ενημερώνονται οι φυτοϋγειονομικές αρχές Νότιας Αφρικής μέσω μέντιουμ/μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την εφαρμογή (και την αδυναμία να ορισθούν ημερομηνίες) (σ.σ.: εφαρμογής κανονισμών), σημαίνει ότι εκατοντάδες κιβώτια κινδυνεύουν να παραμείνουν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι αρχές προσπαθούν να βγάλουν νόημα από έναν παράλογο κανόνα».

Ασφαλής ευρωπαϊκή παραγωγή ή νοτιοαφρικανική ευημερία;

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Chadwick πιστεύει πως «σίγουρα θα επικρατήσει η κοινή λογική», διαφορετικά «οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ (για θεραπεία λανθάνοντος παράσιτου καρπόκαψας) μπορεί να καταστρέψουν νοτιοαφρικανικά εσπεριδοειδή αξίας 38,5 εκατ. δολαρίων».

Βέβαια, η ΕΕ συνέστησε τις νέες προϋποθέσεις, φέτος, τον Ιούλιο, για να παρεμποδίσει μολύνσεις ευρωπαϊκών φυτών από τη λανθάνουσα καρπόκαψα Thaumatotibia leucocreta (FCM) από εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά.

Έτσι, από τη μία, οι Ισπανοί αγρότες, με τη στήριξη της κυβέρνησής τους, ανησυχούν έντονα για ενδεχόμενη μόλυνση, ζητώντας, παράλληλα, πιο σκληρούς ελέγχους από την ΕΕ στα νοτιοαφρικανικά εσπεριδοειδή και τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, η CGA εκτιμά ότι οι απώλειες από τις εξαγωγές θα κοστίσουν στους Νοτιοαφρικανούς παραγωγούς 1 δισ. ευρώ.