Ευρυτανία: Κλειστοί δρόμοι από κατολισθήσεις

Εικόνα… ρουτίνας και τρόπος ζωής για τον Δήμο Αγράφων αποτελεί η πτώση βράχων που καταστρέφουν το οδικό δίκτυο. Όχι μόνο διακόπτεται η επικοινωνία μεταξύ χωριών, αλλά και τίθενται σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο τα διερχόμενα οχήματα.

Η πρόσφατη κατολίσθηση στο Βασιλέσι δείχνει την κατάσταση που επικρατεί, μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις. Ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, κάνει λόγο για ένα… συνηθισμένο γεγονός στην περιοχή. «Μάθαμε να ζούμε με αυτό, κι ας αντιμετωπίζουμε πολλές φορές σημαντικές δυσκολίες και απώλειες. Το γεωγραφικό ανάγλυφο του εδάφους και της περιοχής γενικότερα είναι αυτό που δημιουργεί τα προβλήματα. Ειδικά για αυτή την περιοχή, απαιτούνται περισσότερες μελέτες και έργα, ώστε να μειωθούν σε μεγάλο ποσοστό οι κατολισθήσεις που συντελούνται».

Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του οδικού δικτύου των Αγράφων παραμένει χωρίς άσφαλτο, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να γίνονται με μεγάλη δυσχέρεια. Σημαντικό μέρος των κατοίκων της περιοχής νιώθουν απομονωμένοι, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό εκείνων που εγκαταλείπουν τον τόπο τους και φεύγουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και ο πρόσφατος απεγκλωβισμός 19 αγελάδων από εθελοντές και άνδρες της πυροσβεστικής. Τα ζώα βρίσκονταν παγιδευμένα στη Φτέρη Αγράφων και απειλούνταν από τα χιόνια και το ψύχος που επικρατούν αυτή την εποχή, σε μεγάλα υψόμετρα.