Φάβα Σαντορίνης: Μια εξαιρετική τροφή με μακρά ελληνική ιστορία

Φάβα Σαντορίνης: Μια εξαιρετική τροφή με μακρά ελληνική ιστορία

Στο πλαίσιο εκστρατείας την οποία δημιούργησε η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ετικέτες της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της ΕΕ (ΠΟΠ) και της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) των Κρατών – Μελών, η χώρα μας επέλεξε να προβάλει τη Φάβα Σαντορίνης.

Η Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ παράγεται από τους σπόρους του Lathyrus clymenum L., ενός ανθοφόρου φυτού που καλλιεργείται σε οκτώ από τα νησιά των Κυκλάδων στο Νότιο Αιγαίο. Από τη σπορά μέχρι τη συσκευασία, όλα τα στάδια της παραγωγής πραγματοποιούνται στα νησιά, με τη χρήση τοπικών μεθόδων που ξεκίνησαν χιλιετίες πριν.

Το τελικό προϊόν έχει τη μορφή μικρών χρυσών δίσκων. Όταν μαγειρεύονται, αποκτούν βελούδινη υφή και γλυκιά γεύση, και αποτελούν την τέλεια βάση για μια ποικιλία φαγητών ή καταναλώνονται με τη μορφή μιας νόστιμης σαλάτας.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μακρά ιστορία της φάβας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ελληνική ιστορία, να δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο και μια πρόταση για συνταγή.