FarmAir: Έγκαιρη ανίχνευση του στρες των φυτών για τον περιορισμό των ασθενειών

Μία πόρτα στα αόρατα προβλήματα ενός φυτού κατάφερε να ανοίξει η τεχνολογία της εταιρείας farmAIr, δίνοντας την ευκαιρία στον παραγωγό να προστατεύσει την καλλιέργειά του από πιθανές ασθένειες, μειώνοντας παράλληλα το κόστος θεραπείας. Αν και τα προβλήματα αυτά είναι αόρατα στο γυμνό μάτι δεν είναι αόρατα για την τεχνολογία, όπως αποδεικνύεται. Θερμικές και ψηφιακές φωτογραφίες, μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη μπαίνουν σε εφαρμογή για την έγκαιρη ανίχνευση του στρες των φυτών.

O Σταμάτης Διαβατίδης

Οι συνιδρυτές της farmAIr, Γιώργος Φεύγας και Σταμάτης Διαβατίδης, εξηγούν στην «ΥΧ» πως η έγκαιρη ανίχνευση του στρες μπορεί να μειώσει το κόστος θεραπείας των φυτών, προστατεύοντας την καλλιέργεια. «Παράγοντες όπως θρεπτικά συστατικά, δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, υπερβολικό ή ελάχιστο πότισμα, ασθένειες των φυτών, καθώς και βλάβες που προκαλούνται από έντομα, περιορίζουν την ανάπτυξη των φυτών, εμποδίζουν την απόδοσή τους και μειώνουν την ποιότητα του καρπού. Τα φυτά που υπόκεινται σε αυτούς τους βιοτικούς ή αβιοτικούς περιορισμούς, έχουν στρες.

O Γιώργος Φεύγας

Το στρες επιβαρύνει σημαντικότατα τον παραγωγό. Ενδεικτικά, βάσει διεθνών μελετών, οι δύο πιο συνηθισμένες ασθένειες των αμπελιών, η ίσκα και το καρούλιασμα των φύλλων, επιβαρύνουν την παραγωγή σταφυλιών περί τα 2.000 ευρώ/εκτάριο ετησίως και έτσι αυξάνουν το συνολικό κόστος παραγωγής, ανά νοσούν εκτάριο, κατά 60% κατά μέσο όρο (ανάλογα με το κόστος παραγωγής του αμπελώνα).

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί αρχικά να απομονώσει τα νοσούντα φυτά και να περιορίσει την εξάπλωση των όποιων ασθενειών και στο υπόλοιπο χωράφι. Με την υπηρεσία της farmAIr, οι γεωργοί, με τη συμβολή των γεωπόνων τους, μπορούν πλέον να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. να μην κλαδεύουν τα πρέμνα που πάσχουν από ίσκα με το ίδιο κλαδευτήρι), καθώς μπορούν να γνωρίζουν πού υπάρχει πρόβλημα, έστω και αν αυτό δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

Μέχρι πρότινος, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, αφού παρόμοια υπηρεσία δεν προσφέρεται μέχρι σήμερα από κάποια άλλη εταιρεία παγκοσμίως».

Εντοπισμός του προβλήματος και χρήση της πλατφόρμας

Για να μπορέσει να εντοπιστεί το σημείο του προβλήματος στα φυτά για την αποκάλυψη του στρες, πριν από την έκφραση οποιονδήποτε ορατών συμπτωμάτων, χρησιμοποιούνται θερμικές και ψηφιακές φωτογραφίες, μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, «η διάγνωση ολόκληρου του χωραφιού γίνεται με drones, με μοναδική προϋπόθεση την ύπαρξη φύλλων στα πρέμνα κατά τη διάρκεια της σάρωσης.

Μετά τη λήψη των αεροφωτογραφιών, η τεχνολογία μας εντοπίζει το πρόβλημα και ανεβάζει στην πλατφόρμα φωτογραφική έκθεση με Pins, ενδείξεις των πρέμνων που υπόκεινται σε στρες, ενώ παράλληλα διατηρείται και το ιστορικό όλων των προηγούμενων λήψεων για την ασφαλή διεξαγωγή συμπερασμάτων.

Ο γεωργός μπορεί να δει μία μία τις φωτογραφίες των προβληματικών πρέμνων και να πλοηγηθεί σε αυτές με τη βοήθεια του κινητού ή του tablet του. Η χρήση της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα εύκολη και φιλική για τον χρήστη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγγραφεί, να επιλέξει το χωράφι του και να καθορίσει εάν επιθυμεί την υπηρεσία Ολοκληρωμένης Κάλυψης, βάσει της οποίας αναλαμβάνει η farmAIr τη εικονοληψία, ή της απλής Διάγνωσης, εάν ο ίδιος διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να καλύψει το χωράφι και να ανεβάσει τις φωτογραφίες στο σύστημα».

Αφετηρία από το αμπέλι

Η τεχνολογία της εταιρείας μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε φυτό που έχει φύλλα. Πιο αναλυτικά, «ξεκινήσαμε με το αμπέλι, όμως πολύ σύντομα θα επεκταθούμε και στην ελιά, για την οποία έχουμε ήδη αρχίσει την έρευνα και τις σχετικές διεργασίες. Η υπηρεσία μας είναι ήδη διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας μας (www.farmair.io) σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού», καταλήγουν.