Οι μειωμένες αποδόσεις στο μέτριο φασόλι της ποικιλίας Norton, που δίνει ώθηση στις τιμές για το πρώτης διαλογής, αλλά και οι καλές αποδόσεις στους γίγαντες-ελέφαντες, που δημιουργούν προσδοκίες ότι θα «ισοφαρίσουν» για τις περσινές απώλειες, χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά για το προϊόν. Την ίδια στιγμή, σε πρώτο φόντο παραμένει η μάστιγα των ελληνοποιήσεων.

Στο 1,1 ευρώ με ανοδικές τάσεις τα καλά μέτρια στη Θεσσαλία

Μειωμένες αποδόσεις κατά 50% και υποβάθμιση των εμπορεύσιμων χαρακτηριστικών του φασολιού προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου στον κάμπο. «Οι βροχές ήταν καθοριστικές. Επηρέασαν τις μισές φυτεύσεις περίπου, αυτές που μαζεύτηκαν μετά από τις βροχές και τις υποβάθμισαν, με αποτέλεσμα η παραγωγή να πέφτει κατηγορία στη διαλογή. Ουσιαστικά, αυτά τα φασόλια δεν είναι εμπορεύσιμα. Όταν έχεις συμβόλαιο με μια μεγάλη αλυσίδα και σου λέει ότι δεν μπορεί να πάρει αυτό το φασόλι, αναγκάζεσαι να στραφείς σε άλλη αγορά με χαμηλότερη τιμή», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του ΘΕΣγη, Βαγγέλης Παναγιώτου. Η τιμή για τις καλές ποσότητες είναι τώρα στο 1,1 ευρώ το κιλό με ανοδικές τάσεις, όπως διακρίνει, αλλά αυτές είναι μικρές. Τα περισσότερα έχουν πέσει και στα 60 λεπτά. Υπό αυτά τα δεδομένα, μετατίθεται και η διάθεση του προϊόντος. «Όταν έχεις προϊόν που δεν είναι εμπορικό, οι αγοραστές που ενδιαφέρονται φροντίζουν να πάρουν πρώτα τα καλά και μένει πίσω το “δεύτερο”. Θα το πάρουν όταν ξεμείνουν από το καλό, σε χαμηλότερη τιμή».

Μικρότερες αποδόσεις, καλή ποιότητα για Πρέσπες και Καστοριά

Με πολύ καλές προοπτικές ξεκινά η συλλογή του γίγαντα Πρεσπών ως προς την ποιότητα και με αποδόσεις που χαρακτηρίζονται από μέτριες έως καλές, περίπου στα 300 κιλά το στρέμμα. Ήδη μαζεύεται το μεγαλόσπερμο πλακέ Πρεσπών με ελαφρώς μειωμένες αποδόσεις, της τάξης των 280 κιλών το στρέμμα κατά μέσο όρο, με τη συγκομιδή του να ολοκληρώνεται στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», Κώστας Ναλπαντίδης, παρά τις μικρότερες αποδόσεις της καλλιέργειας, ο συνεταιρισμός θα συλλέξει χωρίς προβλήματα τους 200 τόνους που έχει προγραμματίσει από την αρχή της σεζόν για φέτος. Επιπλέον, στο φετινό του πλάνο, ο συνεταιρισμός άλλαξε την αναλογία του 80%-20% γίγαντας-πλακέ και αυξήθηκε η καλλιέργεια του δεύτερου κατά 5%, καθώς πέρσι ήταν εμφανής η αυξημένη ζήτηση για πλακέ φασόλια, έτσι που «στο τέλος δεν μας έφτασε». Η τιμή παραγωγού διατηρείται στα επίπεδα των 3 ευρώ για το πλακέ και 3,2 ευρώ για τον γίγαντα, πάντως «πέρσι ήταν σχεδόν ίδιες οι τιμές, αλλά ο παραγωγός δεν κέρδισε γιατί δεν είχε παραγωγή», τονίζει ο ίδιος.

ΞΕΡΟ ΦΑΣΟΛΙ Από καλή αφετηρία οι τιμές, στο φόντο των ανεξέλεγκτων ελληνοποιήσεων
Από καλή αφετηρία οι τιμές, στο φόντο των ανεξέλεγκτων ελληνοποιήσεων

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος ο «Πελεκάνος» σχεδιάζει νέα ανοίγματα, βάζοντας στο πλάνο του και εξαγωγές για το πλακέ φασόλι Πρεσπών εντός, αλλά και εκτός ευρωπαϊκής αγοράς.

Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η συγκομιδή και στην Καστοριά, όπου, σύμφωνα με τον Θωμά Μάνο, ο οποίος καλλιεργεί 170 στρέμματα με φασόλι, συγκομίζονται αυτές τις μέρες και πλακέ και γίγαντες με στρεμματικές αποδόσεις περίπου 330 κιλών. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 2,5 μέχρι 2,8 ευρώ το κιλό για το πλακέ, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί, δεδομένου ότι είναι ακόμα στην αρχή της η εμπορική περίοδος. Για τον γίγαντα Καστοριάς, οι έμποροι κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο, τιμή αφετηρίας θεωρούν οι παραγωγοί τις περσινές τιμές των 2,6-3,1 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα.

Ισοφαρίζει τις περσινές απώλειες φέτος το πλακέ Νευροκοπίου

Έχοντας προηγηθεί μια καλλιεργητική περίοδος που δεν παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα για τα 3.000 στρέμματα φασολιού Νευροκοπίου, έχουν ήδη συλλεχθεί οι καθιστές μικρόσπερμες ποικιλίες του μέτριου. Αυτές τις μέρες συλλέγεται το πλακέ Νευροκοπίου, που με αποδόσεις 250-300 κιλών το στρέμμα φαίνεται να ισοφαρίζει τις περσινές απώλειες στην παραγωγή και την ίδια στιγμή, καλές αποδόσεις αναμένονται και για τους γίγαντες, που θα αρχίσουν να μαζεύονται στις αρχές Οκτωβρίου. Ως επί το πλείστον, οι καλλιεργητές της περιοχής διακινούν οι ίδιοι την παραγωγή τους στον τελικό καταναλωτή, πόρτα-πόρτα ή σε λαϊκές. Ως εκ τούτου, εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτικών Προϊόντων Κ. Νευροκοπίου, Θοδωρής Ιφόγλου, «οι τιμές δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Πουλάμε γενικά 4 ευρώ το πλακέ και 5 ευρώ τον γίγαντα λιανική τιμή». Ο κ. Ιφόγλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών γύρω από τον συνεταιρισμό, καθώς η διακίνηση του προϊόντος υπό τη σκέπη του συλλογικού σχήματος αποτελεί «σφραγίδα» ποιότητας και επιτρέπει διαπραγμάτευση της τιμής από καλύτερη θέση, ως μέσου για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της καλλιέργειας προς όφελος των ίδιων των παραγωγών. Κάτι το οποίο, ωστόσο, συμπλήρωσε, συναντά δυσκολίες, καθώς «δύσκολα αλλάζει η νοοτροπία που “βλέπει” το άμεσο εισόδημα. Είναι δύσκολο να πειστούν οι παραγωγοί να δουν την επόμενη μέρα. Και, βέβαια, δεν παραβλέπουμε και το γεγονός ότι η ίδια η οργάνωση σε ομάδα παραγωγών συναντάει τα φορολογικά αντικίνητρα της ισχύουσας νομοθεσίας».

Σαρώνουν οι ελληνοποιήσεις

Κοινός παρονομαστής, υπό τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις στην καλλιέργεια, παραμένουν οι καταγγελίες των παραγωγών και των συλλογικοτήτων τους για τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες, οι οποίες, φτάνοντας στα ράφια της αγοράς και στους πάγκους των λαϊκών αγορών με παραπλανητικές ενδείξεις, αποφέρουν ανυπολόγιστα κέρδη στους επιτήδειους και πιέζουν την τιμή για τους Έλληνες παραγωγούς. Όπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά, μιλώντας ανώνυμα στην «ΥΧ», καλλιεργητής της ΠΟΠ ποικιλίας Βανίλιας Φενεού, «δεν μπορεί εμείς να ξέρουμε ποιοι είναι οι τέσσερις παραγωγοί που έχουμε μαζέψει μέχρι τώρα φασόλι και μόνο ένας έχει μαζέψει μέχρι τώρα έναν τόνο γίγαντες και προχθές να έχουν αδειάσει στη χονδρική 40 τόνοι βανίλιες και γίγαντες με παραστατικά ως “Φενεού” με 1,20 ευρώ το κιλό».

Αντίστοιχα και ο παραγωγός Θωμάς Μάνος σημείωσε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για την τιμή που θα έπρεπε να πάρει το ελληνικό φασόλι, όσο έχουμε απέναντι τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων. Είναι πολλά τα κέρδη όταν μπαίνει εισαγόμενο από την Κίνα με 1,4 ευρώ και πωλείται σαν ελληνικό. Δεν είναι δυνατόν να καλλιεργούμε το 40% της κατανάλωσης και να φτάνουμε ακόμα και στο σημείο να δυσκολευόμαστε να το διαθέσουμε».