Για Φεβρουάριο πάει η ενεργοποίηση του συστήµατος των Οικολογικών Σχημάτων

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα το βάρος των εκκρεμοτήτων του ΥΠΑΑΤ που υφίστανται από το περασμένο έτος, καθώς δύο νευραλγικοί Οργανισμοί του πρωτογενούς τομέα, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, παραμένουν σε στάση αναμονής. Με το ημερολόγιο να δείχνει 26 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της 30ής Διεθνούς Έκθεσης της Agrotica, και τα τρακτέρ να βρίσκονται ήδη στους δρόμους, οι Έλληνες παραγωγοί ακόμη περιμένουν να δουν φως όσον αφορά το ΟΣΔΕ και απτές αποδείξεις για την προετοιμασία του νέου Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, κι ενώ οι διαρροές πάνε κι έρχονται, οι διαδικασίες που όχι μόνο προβλέπονται όσον αφορά το ΟΣΔΕ 2023, αλλά ήδη έπρεπε να τρέχουν, παραμένουν ανενεργές.

Συγκεκριμένα:

✱ Δεν έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα για τα Οικολογικά Σχήματα, παρά τις διαρροές για το αντίθετο.

✱ Δεν έχει ανοίξει ακόμη το σύστημα για τις διοικητικές πράξεις που αφορούν το ΟΣΔΕ 2023.

✱ Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, όσον αφορά εκκρεμότητες πληρωμών και λοιπών υποχρεώσεων.

✱ Δεν έχει γίνει καμία αναφορά για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις έτους 2023.

✱ Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Καλό Φεβρουάριο

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες της «ΥΧ», παρά τις πιέσεις που υπήρξαν για να ανοίξει τουλάχιστον το σύστημα των Οικολογικών Σχημάτων πριν από την Agrotica, αυτό κατέστη τελικά αδύνατο. Έτσι, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ φαίνεται πως θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, έχοντας καταφέρει μόνο να ορίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όσο για τα Οικολογικά Σχήματα, οι όποιες αλλαγές στο σύστημα θα μπορέσουν να γίνουν από τους παραγωγούς κατά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, αφού πρώτα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην υφιστάμενη εγκύκλιο. Μόνο όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων, και αφού δηλαδή κλείσει οριστικά το σύστημα, θα έχει μία συνολική εικόνα τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και το ΥΠΑΑΤ για την απορρόφηση των κονδυλίων που προορίζονται για τα Οικολογικά Σχήματα. Ακούγεται, δε, ότι υπάρχει πρόθεση για ανακατανομή των πόρων, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Και τώρα… διαβούλευση

Στην αντίπερα όχθη, ακόμη αναμένεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, που ήταν να παρουσιαστεί στη Βουλή, οι δεσμεύσεις μετατέθηκαν για αρχές Ιανουαρίου 2024. Και σήμερα μαθαίνουμε ότι «σύντομα θα αναρτηθεί προς διαβούλευση με τους αγρότες» και θα γίνει «ό,τι είναι δυνατό, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί εντός του 2024». Αυτά λένε από την πλατεία Βάθη, ενώ περιστασιακά με δηλώσεις της η ηγεσία του υπουργείου διαρρέει και κάτι παραπάνω.

Τι ακριβώς γνωρίζουμε για την αναθεώρηση του ΕΛΓΑ:

✱ Ο νέος Κανονισμός θα κινείται σε τρία επίπεδα, ένα υποχρεωτικό και δύο προαιρετικά.

✱ Θα καλύπτει νέους κινδύνους και περισσότερα προϊόντα.

✱ Θα περιλαμβάνει νέες κατηγορίες παραγωγών.

✱ Θα δημιουργηθεί το «Αγροτικό 112».

✱ Θα εισαχθεί νέα παρέμβαση –στο πλαίσιο της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου- για την «Επιδότηση Ασφαλίστρου» με ενωσιακή συμμετοχή 48 εκατ. ευρώ/έτος. Σε αυτήν, το ΥΠΑΑΤ προσανατολίζεται να εντάξει περιπτώσεις όπως ακαρπία π.χ. ελιάς και μυκητολογικές ασθένειες, όπως ο περονόσπορος στο αμπέλι. Όμως, θα συμμετέχει και ο ίδιος ο παραγωγός.

Επίσης, έχει ακουστεί ότι η τιμή αποζημίωσης του κάθε προϊόντος θα καθορίζεται τον Ιανουάριο, θα προσδιορίζεται ένα κατώφλι δυναμικότητας παραγωγής ανά χωράφι και θα μειωθούν οι μειωτικοί συντελεστές.

Πλέον, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το υπουργείο έχει επιλέξει να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους παραγωγούς, πριν προχωρήσει στην οριστικοποίηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Υπάρχουν, όμως, σοβαρά ερωτήματα, όπως:

✱ Η ακαρπία θα αφορά μόνο την ελιά και όχι άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες;

✱ Πώς θα αποδεικνύεται ότι κάποιος έκανε όλες τις προβλεπόμενες καλλιεργητικές φροντίδες, ώστε να «δικαιούται» να ζητήσει αποζημίωση από τον περονόσπορο;

✱ Με βάση ποια αναλογιστική μελέτη θα καλείται ο παραγωγός να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει –ιδία συμμετοχή– στα προαιρετικά αυτά προγράμματα;

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2023