FEFAC: Νέες οδηγίες για βιώσιμες ζωοτροφές σόγιας

Η FEFAC ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός ενημερωμένου οδηγού με κατευθυντήριες γραμμές για την προμήθεια σόγιας με έμφαση στη βιωσιμότητα. Ο τίτλος του είναι «Soy Sourcing Guidelines».

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση: «Η βασική αλλαγή στη νέα ενημερωμένη έκδοση του 2023 είναι ότι το κριτήριο για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων έχει καταστεί ουσιαστική απαίτηση. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα πιστοποίησης πρέπει να διασφαλίζουν ότι η πιστοποιημένη σόγια δεν έχει καλλιεργηθεί σε φυσικά οικοσυστήματα που έχουν υποστεί παραβάσεις και μετατροπές (φυσικά δάση, γηγενή λιβάδια, υγρότοποι, τυρφώνες, πλαγιές και παρόχθιες περιοχές)».

Όπως διευκρινίζεται από τη FEFAC, ο συγκεκριμένος οδηγός αποτελεί μια μορφή προαιρετικής αξιολόγησης και επί της ουσίας επαγγελματικές συστάσεις για τους παρασκευαστές και διαχειριστές ζωοτροφών και τους συνεργάτες της αλυσίδας, που επιθυμούν να προμηθευτούν τη σόγια τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ζωοτροφών για υπεύθυνη παραγωγή εντός και εκτός Ευρώπης.

Δεν αποτελεί δηλαδή κάποιου είδους διαδικασία πιστοποίησης των ζωοτροφών. Ο πρόεδρος της FEFAC, Pedro Cordero, δήλωσε σχετικά: «Οι ενημερωμένες οδηγίες της FEFAC καταδεικνύουν την αξία των υπεύθυνων προγραμμάτων για τη διασφάλιση βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού σόγιας και τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών και στοιχείων για τη βέλτιστη διαχείριση κινδύνων. Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο βασικός στόχος της FEFAC με την ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών για την προμήθεια σόγιας είναι να παρέχει διαφάνεια στην αγορά για τα μέλη της και άλλους εταίρους της αλυσίδας αξίας σόγιας».

Ο οδηγός της FEFAC για την προμήθεια σόγιας περιλαμβάνει 73 κριτήρια (που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων πτυχών καλών γεωργικών πρακτικών, υπεύθυνων συνθηκών εργασίας και άλλων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος), αλλά και νέα, επιπλέον κριτήρια σε σύγκριση με την έκδοση του 2021.