Φειδωλός στις εξαγγελίες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης – Μικρό το «αγροτικό καλάθι» της ΔΕΘ

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι Έλληνες παραγωγοί από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, καθώς οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για ανακοινώσεις στήριξης, κυρίως σε κτηνοτρόφους, δεν επιβεβαιώθηκαν.
Οι συνεταιριστές και αγροτοσυνδικαλιστές ανέμεναν σε μία προεκλογική χρόνια και εφόσον «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής», ο πρωθυπουργός να αφιερώσει κάποια λεπτά της ομιλίας του, το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο, στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιγραμματικά ότι «θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές».

Ακολούθησε βέβαια και η εξαγγελία ότι «εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης».

Η αντιπολίτευση έσπευσε να τον καταγγείλει ότι «δίνει ψίχουλα, καθώς από το συνολικό πακέτο στήριξης των 5,5 δισ. ευρώ, στους αγρότες θα διοχετευθούν μόνο 150 εκατ. ευρώ (60 εκ. για κόστος λιπασμάτων και 90 εκ. για κόστος ζωοτροφών) και από αυτά, τα 90 εκ. που προορίζονται για τους κτηνοτρόφους, τα 85 περίπου εκ. είναι από το ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή, ευρωπαϊκές επιδοτήσεις».

Φειδωλός εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην απάντηση που έδωσε στην κυριακάτικη συνέντευξη τύπου σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Ρούστα, για «το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης της γεωργίας σε σχέση με την ενεργειακή- κλιματική και επισιτιστική κρίση».

Αναλυτικότερα η ερώτηση και η απάντηση.

ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε το Σάββατο για 150 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας πιέζεται από την ενεργειακή και από την κλιματική κρίση. Η κυβέρνησή σας μας διαβεβαιώνει ότι τουλάχιστον δεν θα αντιμετωπίσουμε επισιτιστική κρίση και πως είναι δεδομένη η διατροφική αυτάρκεια για τη χώρα μας. Από την πλευρά τους όμως οι παραγωγοί, επικαλούμενοι το αυξημένο κόστος παραγωγής και άλλα προβλήματα όπως είναι η ερημοποίηση, η δύσκολη πρόσβαση σε νερό- ξηρασία, μας προειδοποιούν για μείωση της παραγωγής και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι για σημαντικές ελλείψεις στο κρέας. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, αν σε αυτά τα μέτρα που ανακοινώσατε προχθές -τα 150 εκατομμύρια, τα οποία η αντιπολίτευση τα χαρακτηρίζει «ψίχουλα» σε ένα συνολικό πακέτο 5,5 δισ.- θα υπάρξουν κι άλλα πρόσθετα, προκειμένου να υπάρξει μία ομαλή τροφοδοσία της αγοράς στα προϊόντα.

ΑΠ: “Είναι τα μέτρα τα οποία μπορούμε αυτή τη στιγμή, τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε. Νομίζω ότι έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στον πρωτογενή τομέα. Για πρώτη φορά είμαστε εξαγωγικοί, κάτι το οποίο πιστοποιεί ότι ο πρωτογενής τομέας έχει δυναμική, έχει όμως και πολύ μεγάλα προβλήματα, κάποια εκ των οποίων είναι προσωρινά, κάποια εκ των οποίων είναι δομικά.

Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η προστασία του ζωικού κεφαλαίου, διότι αν αυτό συρρικνωθεί σημαντικά θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος για να μπορέσουμε να το αναπληρώσουμε. Και οι κατευθύνσεις που έχω δώσει στον Υπουργό είναι να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει.

Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει και η άλλη όψη: των παραγωγών γάλακτος, οι οποίοι πια παίρνουν πολύ καλύτερες τιμές επειδή πατάξαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις, των πολλών καινοτόμων παραγωγών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε καλλιέργειες και σε δράσεις του πρωτογενούς τομέα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Νομίζω ότι μια νέα γενιά ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα αρχίζει και κάνει αισθητή την παρουσία της και έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε.

Το βασικό ζήτημα στο οποίο αναφερθήκατε, το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, είναι απολύτως κρίσιμο. Φέτος ήμασταν τυχεροί. Δεν αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που αντιμετώπισε η υπόλοιπη Ευρώπη. Τίποτα δεν μας λέει ότι δεν θα τα αντιμετωπίσουμε του χρόνου, ούτε του παραχρόνου.

Άρα η προστασία των υδάτινων πόρων είναι απολύτως κρίσιμη και δεν αναφέρομαι εδώ μόνο στα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία θέλουν το χρόνο τους για να υλοποιηθούν και δυστυχώς έχουμε πάρα πολλές εκκρεμότητες από το παρελθόν, αλλά και στη χρηστή διαχείριση του νερού σε όλα τα επίπεδα.”

 

Στο φύλλο της Παρασκευής 16/9 οι συντάκτες/ανταποκριτές
της εφημερίδας «ΥΧ» θα παρουσιάσουν αναλυτικά ρεπορταζ από την 86η ΔΕΘ