Φιστίκι: Αύξηση της κατανάλωσης προβλέπουν οι αναλυτές

Ρεκόρ πενταετίας «βλέπει» το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) στην παραγωγή κελυφωτού φιστικιού σε αρκετές χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αύξηση 40% και εκτιμώμενη συγκομιδή-ρεκόρ στους 985.000 τόνους. Αυξητική αναμένεται επίσης και η παγκόσμια κατανάλωση. Στην ΕΕ αναμένεται αύξηση των εισαγωγών από ΗΠΑ, κάτι που οφείλεται πρωτίστως στις ιδιαίτερα αυξημένες ποσότητες Τουρκίας και ΗΠΑ. Τέλος, έντονο ενδιαφέρον για εισαγωγές φιστικιού αναμένεται από την Κίνα.

Μείωση παραγωγής για Ιταλία και Ισπανία, ευκαιρία η Κίνα

Σε μια χρονιά όπου στην Ελλάδα η παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά, το USDA εκτιμά μείωση παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω μειώσεων σε Ιταλία και Ισπανία. Η εκτίμηση των αναλυτών κάνει λόγο για 18.000 τόνους, δηλαδή μείωση 3.000 τόνων.

Ως εκ τούτου, αναμένεται αύξηση των εισαγωγών κατά 15%, με τις ΗΠΑ να προβλέπεται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς. Η παραγωγή τους προβλέπεται αυξημένη κατά 42%, στους 476.000 τόνους, λόγω των υψηλών αποδόσεων. Πρόκειται για επίδοση-ρεκόρ, ενώ αυξημένες αναμένονται και οι εξαγωγές κατά 20%, που εκτιμώνται σε 225.000 τόνους και αναμένεται να διοχετευθούν κυρίως σε Κίνα και ΕΕ. Παρά το ρεκόρ εσωτερικής κατανάλωσης, τα τελικά αποθέματα θα διαμορφωθούν στους 139.000 τόνους, ποσότητα επίσης ρεκόρ.

Ευκαιρία αναμένεται να αποτελέσει για εξαγωγές η κινεζική ζήτηση, καθώς οι εισαγωγές στη χώρα αναμένονται αυξημένες κατά 45%, στους 150.000 τόνους. Βέβαια, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στις συναλλαγές τους με την Κίνα, ωστόσο η νέα εξέλιξη είναι ότι κατά περίπτωση μπορεί μία επιχείρηση να αιτείται εξαίρεση από τους δασμούς.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σχεδόν τριπλασιασμό της παραγωγής, στους 250.000 τόνους, ωστόσο σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή αναμένεται να καταναλωθεί στην εσωτερική αγορά. Τέλος, η παραγωγή του Ιράν αναμένεται να έχει μείωση 7% και να φτάσει τους 190.000 τόνους, με ελάχιστα τελικά αποθέματα.