Φλώρινα: Αναμένονται υλοποιήσιμες επενδυτικές προτάσεις για το Leader

Την τέταρτη υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 50 Αναπτυξιακών Εταιρειών της χώρας έλαβε πριν από λίγες ημέρες το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER της Αναπτυξιακής Φλώρινας (ΑΝΦΛΩ), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την έγκριση για την υλοποίησή του στην περιοχή παρέμβασης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γαζέα, συντονιστή της ομάδας τοπικής δράσης του CLLD/LEADER της ΠΕ Φλώρινας, πριν από λίγες ημέρες έλαβαν, ως Αναπτυξιακή Φλώρινας, την έγκριση, παίρνοντας την τέταρτη καλύτερη βαθμολογία, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, περιμένουν επενδυτές που θα πάρουν τα χρήματα. «Η προηγούμενη προγραμματική περίοδος δεν πήγε όπως ακριβώς θα θέλαμε και θα επιθυμούσαμε. Λίγο η COVID-19, λίγο οι ανατιμήσεις των υλικών, παραλίγο να μείνουν αδιάθετα τα χρήματα. Περιμένουμε, λοιπόν, ανθρώπους που θα έχουν προτάσεις και θα μπορούν να πάρουν τα κονδύλια», σημειώνει ο κ. Γαζέας.

Υλοποίηση προτάσεων

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις, και το κατά πόσο υπάρχουν τέτοιες σχετικές με την αγροδιατροφή, ο κ. Γαζέας ανέφερε ότι είναι κάτι που δεν μπορούν να επεξεργαστούν ακόμη, διότι το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής δεν είναι η κατάθεση προτάσεων, αλλά η υλοποίησή τους. «Μπορεί κάποιος να μας πει ότι είναι έτοιμος να υλοποιήσει πέντε προτάσεις με καινοτόμες και πρωτοποριακές δράσεις, κι όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης, είτε γιατί δεν έχει πάρει το τραπεζικό δάνειο, είτε γιατί δεν έχει ίδια κεφάλαια, είτε γιατί δεν είναι στον χώρο, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο, να μη γίνει τίποτα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γαζέας και συμπληρώνει ότι η προηγούμενη προγραμματική περίοδος τους δίδαξε πολλά, μεταξύ των οποίων ότι μπορεί να βγει εκτεθειμένη η ΑΝΦΛΩ.

«Προτάσεις κατατέθηκαν και στην αγροδιατροφή και στον τουρισμό, σε περιβαλλοντικά έργα. Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά αυτό που πρέπει να βλέπουμε ρεαλιστικά, είναι ότι όταν βγει η πρόσκληση του LEADER και κληθούν να καταθέσουν επενδυτικά σχέδια οι εκάστοτε ενδιαφερόμενοι, τότε είναι η περίοδος καίριας σημασίας. Επί του πρακτέου, δηλαδή, τι θα γίνει», αναφέρει ο υπεύθυνος του Leader Φλώρινας.

Τέλος, σχετικά με τα χρήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν ως Αναπτυξιακή Φλώρινας, ο κ. Γαζέας επισημαίνει ότι δεν γνωρίζουν ακόμη το ποσό που τους αναλογεί, αν και υπάρχει η έγκριση, αλλά υπολογίζουν κοντά στα 4,5 εκατ. ευρώ. «Επειδή μπορεί να φαίνονται λίγα τα χρήματα, θα ήθελα να πω ότι, από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, που δεν είχαμε αυτήν τη βαθμολογία, υλοποιούμε πρόγραμμα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο τέταρτος στη βαθμολογία είναι πολύ πιθανόν πλέον να κληθεί να εκτελέσει και να χειριστεί ένα πρόγραμμα 4,5 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μεγάλη η διαφορά», καταλήγει.