Η Φλώρινα εξάγει την τοπική κουζίνα και τη γαστρονομία της

piperies-flwrinis

Δυναμικό πρόγραμμα δράσεων για την προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Φλώρινας προετοιμάζει, από τα μέσα Ιανουαρίου, το επιμελητήριο του νομού, με στόχο την τόνωση και την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στην περιοχή.

Οι συνεργασίες με χώρες των Βαλκανίων, αλλά και χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης έχουν ξεκινήσει για την προώθηση των προϊόντων της Φλώρινας, όπως οι ονομαστές πιπεριές, τα φασόλια, αλλά και οι τοπικοί ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνοι, ενώ στο παραπάνω πλαίσιο προετοιμάζεται μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην Πάφο, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με το επιμελητήριο της Κοζάνης ή ακόμη και σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας για την προώθηση των προϊόντων στην Κύπρο, αλλά και για b2b συναντήσεις. «Η κυπριακή αγορά είναι μια μεγάλη αγορά. Μόνο την Πάφο την επισκέπτονται ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως και εμείς έχουμε στείλει δεκάδες εργαζομένους, ως επί το πλείστον από το χώρο της γαστρονομίας, αφού ένα από τα δυνατά χαρτιά μας είναι η τοπική κουζίνα με τις ιδιαίτερες βαλκανικές γεύσεις», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σάββας Σαπαλίδης.

Στόχος οι χώρες της Βαλκανικής

Όπως αναφέρει, για τον σκοπό αυτόν θα δημιουργηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ένα εξειδικευμένο γραφείο όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις χώρες με τις οποίες το επιμελητήριο έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας και θα προωθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο για τα προϊόντα της φλωρινιώτικης γης.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προώθησης, στήριξης και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και παραγωγών θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση, στις αρχές του Απρίλη στο Μοναστήρι των Σκοπίων, όπου και θα παρουσιαστούν οι ιδιαίτερες γεύσεις και η γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής. «Μας ενδιαφέρουν άμεσα και οι χώρες της Βαλκανικής, οι περαιτέρω συνεργασίες και η σύσφιξη των μεταξύ μας εμπορικών σχέσεων, καθώς παρατηρούμε την οικονομική ανάκαμψή τους, αλλά και την πολιτική σταθερότητα των περιοχών αυτών που μπορεί να αποτελέσει ένα καλό επενδυτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις του νομού», προσθέτει ο κ. Σαπαλίδης και συμπληρώνει πως τα Βαλκάνια είναι αγορά βατή και δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και σκληρή και μπορούν οι τοπικές επιχειρήσεις να διεισδύσουν και να προχωρήσουν σε αυτές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Φλώρινας, ο στόχος δεν είναι τόσο η αγροτική παραγωγή όσο το ζήτημα της μεταποίησης των προϊόντων, όπως το γριβάδι που ψαρεύεται στις λίμνες του νομού ή οι πιπεριές, η οποία προσδίδει προστιθέμενη αξία, αλλά και ανταγωνιστικότητα στις ξένες αγορές.

Με στόχο τη στήριξη του παραγωγικού τομέα, της μεταποιητικής δραστηριότητας, αλλά και της ανάδειξης της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής, το Επιμελητήριο της Φλώρινας ξεκινά δυναμικές δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων και παραγωγών σε χώρες της Βαλκανικής, αλλά και σε περιοχές της Κύπρου, για την προώθηση του εμπορίου και της γενικότερης εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της περιοχής.

Ανάγκη για χερσαίο λιμάνι

Πάγιο αίτημα των φορέων της Φλώρινας είναι η δημιουργία ενός χερσαίου λιμένα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία επιχειρηματικού και εμπορικού σημείου αναφοράς. «Εάν θέλουμε να μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να δημιουργηθεί στη Φλώρινα ένα διαμετακομιστικό κέντρο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης, προσθέτοντας πως είναι ήδη έτοιμες οι υποδομές για τη σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα – FYROM και Φλώρινα – Πόγραδετς για εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές, που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη, στην ασφάλεια και στη δικτύωση με χαμηλό κόστος στην αγορά.