Φλόριντα: Μεγάλο το πλήγμα του τυφώνα «Ίαν» για την αγροτική παραγωγή, σύμφωνα με μελέτη

Το προ εβδομάδων σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Ίαν» από τη Φλόριντα έχει προκαλέσει στον αγροτικό τομέα της πολιτείας απώλειες έως και 1,56 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο «Ίαν» επηρέασε περίπου 20 εκατ. στρέμματα γεωργικής γης που μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 8,1 δισ. δολάρια σε προϊόντα αγροδιατροφής. Παρότι περίπου το 60% αυτής της έκτασης προορίζεται για βοσκή, το πανεπιστήμιο επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ζημιές αφορούν τα εσπεριδοειδή, τα λαχανικά και τα πεπόνια.

«Πιστεύουμε ότι οι συνολικές απώλειες παραγωγής που θα προκύψουν για τους αγρότες εξαιτίας του τυφώνα ‘‘Ίαν’’ πιθανότατα θα κυμανθούν μεταξύ 787 και 1,56 δισ. δολαρίων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η οικονομία της Φλόριντα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωτογενή τομέα, όντας μία από τις ηγέτιδες των ΗΠΑ κυρίως στα εσπεριδοειδή, μια τοπική βιομηχανία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι καλλιεργητές τώρα επισημαίνουν ότι έχουν χάσει σχεδόν το 80% της σοδειάς τους λόγω του τυφώνα.

Η τεράστια ζημιά στις καλλιέργειες της Φλόριντα έρχεται μετά από μια απαισιόδοξη αξιολόγηση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο διαπίστωσε ότι η φετινή πρόβλεψη για τα εσπεριδοειδή ήταν ήδη μειωμένη κατά 32% σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.