Τι φοβούνται αγρότες και ΚΥΔ για το ΟΣΔΕ 2023

Δεν κρύβουν την ανησυχία τους σχετικά με την εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και το 2023 εκπρόσωποι των ΚΥΔ, οι οποίοι φοβούνται για τα χειρότερα, εάν συνεχιστεί η προβληματική κατάσταση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

«Θα είναι έτοιμη η εφαρμογή, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και παρεμβάσεις της νέας ΚΑΠ όσον αφορά τις ενισχύσεις;», είναι το κύριο ερώτημα που τίθεται από τους μελετητές και βέβαια τους δικαιούχους αγρότες, οι οποίοι, μετά την κακή εμπειρία της περσινής χρονιάς, αναρωτιούνται εάν θα διασφαλιστούν οι επιδοτήσεις.

Εξάλλου, την ανησυχία τους εξέφρασαν ανοιχτά γεωπόνοι μελετητές που παρακολούθησαν την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στη Θεσσαλονίκη, θέτοντας ευθέως το ερώτημά τους στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

«Επειδή από την εμπειρία μου από την περσινή χρονιά, με την εφαρμογή του monitoring και με το σύστημα δηλώσεων ΟΣΔΕ, όπως έγινε για πρώτη φορά στο gov με την Cognitera -δεν μπαίνω στις εταιρείες-, κι επειδή όλη η ΚΑΠ πατάει πάνω στη δήλωση του ΟΣΔΕ…». Η ανολοκλήρωτη φράση αυτή του γεωπόνου Παναγιώτη Λεμονιά, από την Καρδίτσα, ήταν αρκετή για να προκαλέσει συζητήσεις και σχόλια, με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να δηλώνει ότι «δεν είναι θέμα της Επιτροπής Παρακολούθησης».

Ο κ. Λεμονιάς ωστόσο συνέχισε, ολοκληρώνοντας το ερώτημά του: «Θα μπορέσουμε τα χρήματα αυτά (σ.σ. της ΚΑΠ) να τα απορροφήσουμε, με τον τρόπο που δουλεύει το σύστημά μας αυτήν τη στιγμή; Ένα monitoring εφαρμόσαμε πέρσι και έγινε μπάχαλο. Ένα σωρό παραγωγοί είναι απλήρωτοι με δεσμευμένα αγροτεμάχια, για τα οποία δεν ξέρουμε για ποιον λόγο δεσμεύτηκαν! Φαντάζεστε του χρόνου ή του παραχρόνου με όλα αυτά τα δεδομένα, eco-schemes, δεσμεύσεις, επιλογές από ’δω, επιλογές από ’κει, συν monitoring, αυτός ο παραγωγός του οποίου θα δεσμεύεται η επιδότησή του, το χωράφι του, για έναν λόγο αμελητέο, δεν θα πληρώνεται;».

«Υπάρχει προγραμματισμός»

Πρώτος απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, σημειώνοντας ότι το ΥΠΑΑΤ έχει «προγραμματισμό και χρονοπρογραμματισμό» σε όλα τα στάδια. «Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Και να ξέρετε, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει με ενημέρωση και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο και σε κάθε βήμα μέχρι και το οριστικό σχέδιο. Διότι πρώτος μας στόχος είναι η στήριξη του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων», τόνισε.

Μιλώντας εκ μέρους της γενικής γραμματείας, ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης ξεκαθάρισε: «Όχι μόνο θα γίνονται έλεγχοι, έχω δεσμευτεί ότι θα είναι και αυστηρότατοι». Όπως σημείωσε, τα χρήματα, είτε είναι εθνικά, είτε κοινοτικά, θα τα λαμβάνουν αυτοί που πρέπει. «Όποιοι δεν τα πήραν, ξέρουν πολύ καλά κατά την άποψή μου γιατί δεν τα πήραν και δεν δημιουργείται θέμα με τους ελέγχους, με την εφαρμογή της τηλεπισκόπησης, ή με οτιδήποτε άλλο. Τώρα, η Τεχνική Λύση υπάρχει για όσο θα υπάρχει, μετά τα σχέδια βόσκησης είναι σαφές ότι η λύση θα δοθεί και θα αφορά πραγματικά περιστατικά».

Οι απαντήσεις, ωστόσο, δεν φάνηκαν να ικανοποιούν τους συμμετέχοντες, με τη μελετήτρια Μαρία Δημάκου να επανέρχεται, ρωτώντας την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ: «Κάθε ΚΑΠ για να εφαρμοστεί και τελικά να απορροφηθεί από τους παραγωγούς έχει όχημα το ΟΣΔΕ. Το ΟΣΔΕ πλέον είναι μέσω gov. Πόσο έτοιμο είναι αυτήν τη στιγμή, που θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις, να μπορεί ο παραγωγός να αποτυπώνει τα ενδεχόμενα οικολογικά σχήματα που έχει επιλέξει για να μπορεί μέσω αυτής να πληρωθεί για το έτος 2023; Η δεύτερη ερώτηση είναι, λογικό μου ακούγεται γιατί γίνεται σε κάθε ΚΑΠ, να εκδίδεται μία εφαρμοστική εγκύκλιος. Έτσι έγινε στην προηγούμενη. Προβλέπεται να εκδοθεί άμεσα και πότε;».

Διαβεβαιώσεις

Τη διαβεβαίωσή του εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει την τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί και στη δήλωση του ΟΣΔΕ, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες που απαιτούνται, έδωσε ο κ. Στύλιος. Ανέφερε, δε, σχετικά με το gov.gr, ότι «ήταν σωστό το κράτος να διασφαλίζει την ασφάλεια και τη θωράκιση των προσωπικών δεδομένων των παραγωγών», καθώς «δεν μπορούν να είναι διαθέσιμα σε τρίτους». Και συμπλήρωσε: «Έχουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο προγραμματίσει τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη των εταιρειών πληροφορικής, οι οποίες θα μπορούν να υποστηρίξουν τεχνικά για να μπορεί να λειτουργεί το σύστημα και να τρέχει από εδώ και στο εξής».

Γραμμή παραγωγής για εφαρμοστικές

Όσο για τις εφαρμοστικές, ο υφυπουργός εξήγησε ότι «θα εκδοθούν όχι μία, αλλά πολλές εφαρμοστικές εγκύκλιοι και πολλές υπουργικές αποφάσεις στο σύνολο όλων των κατευθύνσεων του ΣΣ της ΚΑΠ. Είμαστε στη γραμμή παραγωγής για να συνταχθούν, να υπογραφούν και μετά να δοθούν στη δημοσιότητα». Μάλιστα, ο κ. Παπαγιαννίδης προανήγγειλε ότι η πρώτη εφαρμοστική απόφαση θα ήταν έτοιμη τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η πρώτη εφαρμοστική δεν είχε ακόμη υπογραφεί έως χθες, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023.