Φωκίδα: Κινήσεις για την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του Μόρνου

Με στόχο την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής του Μόρνου στη Φωκίδα διάφορες κινήσεις πολιτών πιέζουν για την αξιοποίηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Όπως είναι γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή του Μόρνου υπάρχουν σημαντικά ευρήματα του 3ου και 4ου αιώνα προ Χριστού.

Σε αυτό το σημείο διατηρείται μέχρι σήμερα σε σχετικά καλή κατάσταση η πόλη των Φυσκέων, μία από τις σημαντικότερες των Εσπερίων Λοκρών. Από το 2015 ο Δήμος Δωρίδας παραχώρησε τμήμα του παλιού δημοτικού σχολείου Μαλανδρίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί έκθεση εποπτικού υλικού, στην οποία θα παρουσιαζόταν η ιστορία του τόπου από τους Αρχαίους έως τους βυζαντινούς χρόνους.

Δυστυχώς, όμως, η αρμόδια διεύθυνση αρχαιολογικών μουσείων και εκθέσεων έθεσε ζητήματα ασφαλείας για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και ζήτησε εναλλακτική πρόταση για την αποθήκευση του αρχαιολογικού και ενημερωτικού υλικού. Παράλληλα, από το 1994 ιδρύεται και η Αρχαιολογική Συλλογή Λιδωρικίου, με σκοπό να φιλοξενήσει ευρήματα της περιοχής και για τον λόγο αυτόν στεγάστηκε στο παλιό δημοτικό σχολείο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1912. Η συλλογή λειτούργησε έως το 2008, αλλά λόγω σοβαρών κτηριακών προβλημάτων σταμάτησε τις εργασίες της. Από το 2011 ο Δήμος Δωρίδας υπέβαλε μελέτη επισκευής συνολικού προϋπολογισμού 265.000 ευρώ μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά μέχρι και σήμερα το έργο δεν εντάχθηκε.

Η τοπική κοινωνία ζητά από την πολιτεία να επικαιροποιηθεί αυτή η μελέτη, διότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής και στην προβολή της. Σχετική ερώτηση για τις προοπτικές και την πορεία των έργων της περιοχής του Μόρνου κατέθεσε και η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Δήμητρα Κωνσταντοπούλου.