Φωκίδα: Ορεινές πεζοπορικές διαδρομές εκατοντάδων χιλιομέτρων

Μία αξιέπαινη προσπάθεια, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου πέντε χρόνια, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και να αποδίδει έργο στην περιοχή που δραστηριοποιείται. Πιο συγκεκριμένα, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Τerra Pindus από τους Δελφούς με οκτώ ιδρυτικά μέλη και πλήθος εθελοντών έχουν ξεκινήσει τη διάνοιξη μονοπατιών, με στόχο να συνδέσουν τους Δελφούς με τις Πρέσπες.

Ο Αποστόλης Τσιμπανάκος, δυναμικό μέλος της ομάδας, κάνει λόγο για μία ολιστική προσέγγιση στις δράσεις τους, «ώστε μέσα από αυτές να προκύψουν κοινωνικά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά οφέλη για τους εμπλεκομένους».

Επίσης, έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και προχώρησαν σε διανοίξεις και βελτιώσεις μονοπατιών, στα 43 από τα 90 χιλιόμετρα που έχουν βάλει στόχο για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί η σήμανση και ο καθαρισμός φερτών υλικών.

Η δράση αυτή είναι εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενη και στηρίζεται από εκατοντάδες πολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επισκέπτες του εξωτερικού που θέλουν να έρθουν στην περιοχή, αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές.

«Από αυτή την προσέγγιση μπορούμε να αναδείξουμε χωριά, τα οποία έχουν ερημώσει και, παράλληλα, να ενισχύσουμε την παρουσία ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές για να ζήσουν μόνιμα», επισημαίνει.

Συνολικά, το έργο του μονοπατιού Δελφοί-Πρέσπες φτάνει περίπου τα 620 χιλιόμετρα και η ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά έργα ανάπτυξης ορεινής πεζοπορίας στη χώρα.