Φωκίδα: Συνάντηση για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία

Η μετακινούμενη κτηνοτροφία αποτελεί πλέον έναν σοβαρό θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα. Για εκατοντάδες χρόνια, οι κτηνοτρόφοι, για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των ζώων τους, μετακινούσαν τα κοπάδια τους από τις πεδινές στις ορεινές περιοχές και αντίστροφα.

Η πρακτική αυτή δημιουργούσε εναλλακτικές εικόνες και απέφερε θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην παράδοση, αλλά και στην οικονομία.

Συνειδητοποιώντας την πρακτική αυτή, άνθρωποι του πολιτισμού, της γνώσης, της παράδοσης, αλλά και της παραγωγής, ενέταξαν τη μετακινούμενη κτηνοτροφία στο Ευρετήριο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και κατ’ επέκταση της UNESCO. Κάθε χρόνο διοργανώνονται και σε διαφορετικό τόπο ενημερωτικές εκδηλώσεις, ενισχύοντας παράλληλα πρωτοβουλίες στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Όπως μας ενημερώνει ο Θοδωρής Σδρούλιας, δημοσιογράφος και μέλος της επιτροπής, «η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Αθανασίου Διάκου στη Φωκίδα, με συμμετοχή επιστημόνων ειδικών πάνω σε θέματα κτηνοτροφίας, πολιτισμού και παράδοσης. Προσπαθούμε μέσα από αυτές τις συναντήσεις να αναδείξουμε όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράλληλα να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία.

Οι θεματικές ενότητες αφορούν τον ρόλο των αυτόχθονων φύλων στη μετακινούμενη αιγοπροβατοτροφία, την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων από αυτή τη δράση, σύγχρονες τεχνολογίες ακρίβειας στην μετακινούμενη κτηνοτροφία κ.ά.».